Supporterliv 2013 – Maakeberget

Klanen.no vil i tiden frem til seriestart se på våre motstanderne i årets tippeliga. Alle supporterklubber tror de selv er best, og vi går dem nærmere etter i sømmene.  I dag har turen kommet til Maakeberget.


 Tekst: EspenB 

Foto:Fkh.no


Vi har satt opp noen måleparametere vi kommenterer og gir en poengscore. Poengscoren går fra 1 til 10 der tosiffra er best. Totalscore vil danne grunnlaget for et eget suppoorterforeningtabelltips 2013.

Maakeberget er annerledessupporterklubben i Norge. Man blir fort usikker på hva de egentlig driver med langs vannkanten i Haugesund. Støtter de virkelig laget sitt, eller er det et skalkeskjul for andre ting?

De har hatt tilhold på langsiden på Haugesund Stadion i årevis, og nå er de opprørte over at ledelsen i supporterklubben ikke har fulgt med i timen, De er flytta bak mål av klubben sin i forbindelse med at stadion øker kapasiteten til 5000 tilskuere. Er det mulig å ikke få med seg sånt?

Viking er hovedfienden, araberne har ikke vært med lenge nok til å ha noen skikkelig erkerival. Ikke klarer de å bli sinte nok til det heller. Gammelt hat er Vard.

De møtes på Sportsbaren før kamp og bortesupportere er hjertelig velkommen selv om de ikke er det.  Du kommer egentlig ikke inn sier de, men de kaster seg smilende over deg så pinsene spruter til alle kanter og spanderer øl når du først er inne.

Antall medlemmer:

Ca 800. Det er litt «in» å være medlem av supporterforening i Haugesund om dagen. Det er det nyeste nye. Det er også in med pins, det alle andre drev med under OL i 1994. De henger litt etter resten av landet på mange måter, og på antall medlemmer slår det positivt ut for araberne. De øker litt hvert år. Det skader heller ikke saken at medlemmer av Maakeberget får pils til 50 kr halvliteren enkelte steder.

Poeng: 5

Evne til å få med publikum på egen stadion:

Her scorer stadionpublikummet bra. Det er alltid lett å være med i medgang, og FKH vinner ofte hjemme. Litt usikker på om det er Maakeberget som drar med seg resten, eller om det egentlig er omvendt. Skal tenke litt på det neste gang jeg er på stadion.

Poeng: 6

Lydnivå:

Selve supportergrupperinga er ikke all verden. Det går tregt når laget ligger under, og noe skikkelig volum klarer de ikke å trykke ut avseg. De høres veldig usynkrone ut også. Om det er dialekta eller alkoholen, eller om det er dialekta og alkoholen vet jeg ikke. De er likevel langt foran mange andre aktører i tippeligaen.

Poeng: 5

Reisende på bortetur:

De kunne vært flere. De pleier å reise med spillerflyet, og det begrenser antall reisende. Utsolgte turer skjer stadig vekk. Det settes opp buss i tillegg innimellom, men jeg tror de kunne vært flere enn de som reiser per i dag. Synd for dem at de ikke klarer å utnytte potensialet.

Poeng: 4

Liv på bortetribunen på Ullevål:

Maakeberget har ikke imponert det minste de gangene de har vært på Ullevål. Hverken antall eller volum er noe å skryte av.

Poeng: 1

Kreativitet sanger:

En supportergruppering med befriende lite òle òle, lalalala og forza. De har skikkelige tekster, og noen sanger så lange som barns ønskeliste til julenissen – sammenlagt. Det er mye naivitet i sangene, men jeg er imponert. Nidviser mot andre lag er det lite av, om man ser bort fra Viking. Jeg valgte denne låta som eksempel for den er kort, og den fungerer som innledning til det jeg skal si om karneval litt senere:

Kom, Kom, Kom te Maakeberget
Kom så dritafull du e
For me har øl og me har vin
Å me synge som no’n svin
Å gir blanke faen i kem du egentlig e

Poeng: 6

Integritet:

De bruker ikke tromme, og det får de poeng for.

Så var det karnevalet da. Det å gå på fotballkamp i Haugesund er synonymt med å kle seg ut. Maling i trynet, parykker, hjelmer og blå/hvite kjeledresser med tonnevis av pins på. Alt dette på voksne folk. Hjemmestrikka gensere med FKH på brystet. Du finner alt det du ler av under fotball-VM i Måkeberget. Det er karneval når FKH spiller kamp. Det er som om de er med i supporterklubb for å kle seg ut og drikke seg dritings. De er vel kanskje den supportergrupperinga med høyest promille under kamp, og den som til enhver tid har flest pins er sjefen over alle sjefer.

Poeng: 3

Behandling av egne spillere:

Under kamp er det eksemplarisk. Mest sannsynlig best i landet på dette. Spillerne skamroser fansen for dette i enhver sammenheng. I pausen klappes laget av banen uavhengig av hvordan omgangen har vært.

Poeng: 9

X-Faktor:

De viste potensial i fjor da Vikingsupportere som kom båtveien ble møtt av 11 dokker i Vikingdrakt hengt etter nakken fra bybroa. Det er håp for denne gjengen, bare de vokser fra seg karnevalmentaliteten og all velmenthet. Det blir for snilt det de driver med. Jeg savner litt aggrokultur og fandeninvoldskhet fra Haugesundaraberne.

Poeng: 2

Totalscore: 41 poeng

Kanskje er Maakeberget bare naive mennesker som liker å kle seg ut, drikke seg fulle og synge lange sanger. Og det får de utløp for ved å støtte for laget sitt. Om det er sånn, er de  i sannhet annerledessupportere.

Tidligere vurdert:

Oddrane – Odds Ballklubb

Isberget – Tromsø

Tigerberget – Start

Fossefallet – Sarpsborg 08

Gaukereiret – Sandnes/Ulf

Saftkokaradn – Sogndal

Fosseberget – Hønefoss

 


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.