Åpen klage fra Klanens Webradio til NFF

Man skulle tru at delegater kom med sine retningslinjer og krav på kamp for å sørge for et best mulig arrangement, både for spillere, ledere og dommere; tilskuere og tv-seere. Så er dessverre ikke tilfelle med delegaten forbundet sendte til toppseriekampen mellom Vålerenga og Kolbotn. Forstå det den som kan – men delegaten så det som sin oppgave å sabotere for de som så kampen gjennom Klanens Webradio sin tv-stream.

Tekst: Hjesus // foto: Sotahjørnets photoshopper


Klanens Webradio har gjennom denne sesongen forbedra sendingene sine kraftig. Fra en mislykka start på første seriekamp til svært gode sendinger, med mye grafikk som seerne har skrytt mye av. For oss er grafikk svært viktig. Både for den jevne seer, men også særs fordi kampa våre ofte vises på Klanens puber, Bohemen Sportspub og Vålerenga Vertshus. Da er grafikk avgjørende for at seerne skal få en god opplevelse av kampen. Det er nemlig ikke alltid de kan vises med lyd – eller at seerne uansett kan høre noe med en bøling fra Tottenham-fansen synge «When the Spurs go marching in» så høyt at klagene renner inn fra den orientalske restauranten i etasjen over Bohemen.

Klanens Webradio tar intervju med trenerne rundt en time før kampstart og sender dette på lufta rett før spillerne og trenerne kommer ut til kampstart. Vi viser tabellen, karantener og toppscorere. Vi kan lage grafikk på det meste. Rett før kampen viser vi lagoppstillingen i den formasjon laget spiller, med trøyer med nummer på – full pakke med andre ord.

Under kampen har vi klokke som også viser stillinga. Vi lager grafikk av målscorere, gule og røde kort og innbytter. Alt dette gjør vi sjølsagt på dugnad. Det er ingen som tjener et rødt øre på å jobbe i Klanens Webradio; men undertegnede bruker gjerne fem timer i forkant av kamp for å gjøre klar grafikk. Ta med én times rigging, et par timers kommentering under kamp og frakt av førti kilo utstyr og du har over en full arbeidsdag. Ubetalt arbeid både i oddsenligaen og i toppserien. Alt for at sendingene skal bli best mulig.

Det er sjølsagt ikke der forberedelsene til Klanens Webradio starter. Klanens Webradio har lang tradisjon for å forberede seg godt til sendinger. Motstanderlaget får gjerne en lett analyse i forkant, det gås igjennom klubbens historie og spillere. På samme måte har undertegnede i vinter benytta utallige timer på treningsfeltet for å se toppserielagets og oddsenligalagets spillere og bli kjent med deres kvaliteter. Derfor gås det også på rekruttkamper i 2. divisjon for damer eller G19 interkretskamper igjennom sesongen. Det er spillerne fra nivå under som ingen kjenner, men som plutselig kan få et innhopp i toppserien eller oddsenligaen. Da må kommentatoren kjenne til dem. Det handler om å stille forberedt.

På samme måte ser du ofte hockeykommentatorene til Klanens Webradio på treninger eller på U20-kamper, sjøl om stort sett det eneste som sendes er Getligaen og sluttspillet, samt NM for damer. Alt handler om å tilegne seg kunnskap i forkant av en kommentatorjobb. Fotball og hockey til folket. Klanens Webradios motto.

Man skulle tro at forbundet ville ønske det samme. NRK viser et fåtall toppseriekamper. Klubbene, eller i vårt tilfelle – supporterklubben, må sørge for produksjon og oppmerksomhet rundt produktet på egenhånd. Da kjennes det ekstra vondt når delegaten fra forbundet, heretter omtalt Norges Fotball Fiender, legger kjepper i hjula for sendingene våre. Særlig når det ikke samsvarer med de fakta som gjelder for andre medier på større arenaer. Klanens Webradio lever altså ikke under de samme forhold som blant annet TV2 og Mediatec Broadcast får på sine sendinger i tippeligaen eller EM-kvalifisering for den saks skyld.

Tilbake til den aktuelle kampen, Vålerenga – Kolbotn, toppseriekamp i Vallhall lørdag 26. september. Klanens Webradio hadde til denne kampen stabla på beina et team på fire dugnadsarbeidere. Det er ganske mange. Vi tror de fleste i toppserien som i det hele tatt sender kamper på nett, kun har én person dedikert til sine sendinger. Vi stilte altså opp med fire.

Det var én bak kamera, to kommentatorer – hvor av den éne samtidig tok seg av regi og grafikk, samt én reporter – hvor av denne samtidig tok seg av rollen «innspillingsleder». Nå veit sikkert ikke alle hva en innspillingsleder er, så det skal vi forklare. Navnet er det samme som Mediatec Broadcast benytter på sin funksjon. Det handler om å stå i nærhet av fjerdedommer og snappe opp innbytter, tilleggstid og eventuell annen viktig informasjon som regissøren og grafikeren – som altså er samme person i vårt dugnadstilfelle – trenger å vite om i forkant av at det skjer.

I første omgang foregikk dette helt fint. Ingen klager, ingen reaksjoner og heller ingen store fakter eller meldinger sendt fra vår innspillingsleder bak fjerdedommer Neco Darian. Vi har snakka med Darian som bekrefter at vår innspillingsleder, Andreas Kristoffer Berge, ikke var til sjenanse. Han forholdt seg i ro under kampen. Vår innspillingsleder var altså ikke til sjenanse eller et problem for fjerdedommer Darian.

Men på motsatt side satt Norges Fotball Fienders delegat Morten Lukacs – tilfeldigvis rett ved siden av Klanens Webradios resterende team. Med oss denne dagen – for å se på hvordan vi fikk til så bra sendinger gjennom gratis programvare – var Mediatec Broadcasts Stein Østerbø. Han blei sjokkert da beskjeden kom.

Lukacs krevde i pausa vår innspillingsleder fjerna fra sin posisjon ved fjerdedommer. I ettertid har vi fått høre at årsaken til at innspillingslederen blei fjerna var at han ikke hadde en svær diger vest som det sto TV-stream på. For det måtte han ha. Vel, Lukacs – det må han slettes ikke ha. I hvert fall ikke om han skal være reporter eller innspillingsleder på en tippeligakamp eller UEFA EM-kvalifiseringskamp.

Berge utførte to oppgaver for oss. Den ene var å være reporter. Altså tok han intervju med trenerne før kamp, i pausa og etter kamp. Davy Wathne flyr rundt banen midt under match på tippeligaarenaer uten en eneste vest, kun iført dress og mikrofon når han er reporter.

Foto: Kenneth Myhre

Foto: Kenneth Myhre

Davy Wathne uten vest fra Vålerenga mot Haugesund i år.

Davy Wathne brukte heller ikke vest når han intervjua Mjøndalens trener på vei ut fra pausa i oppgjøret mot Vålerenga på Isachsen stadion. TV-bildene lyver ikke og siden bevisene finnes på TV 2 Sumo er de svært enkle å finne.

Davy_Wathne_intervjuer

Davy Wathne intervjuer Mjøndalens trener på Isachsen Stadion. Printscreen fra TV 2.

Så da er det altså innspillingslederen som trenger denne vesten. Merkelig. For vårt søk etter fjerdedommer ga bilde av denne UEFA EM-kvalifiseringskamp fra 2012. Med headset i bakgrunnen finner vi Mediatec Broadcasts innspillingsleder Per Gunnar Solemslie. I ført hvilken vest?

Foto: Fotballmagasinet

Foto: Fotballmagasinet

UEFAs fjerdedommer foran Solemslie, som ikke benytter vest.

Det hører med til historien at vår kombinerte innspillingsleder og reporter var det eneste Norges Fotball Fienders delegat Lukacs hadde å utsette på arrangementet. Var det kanskje derfor? Vålerenga har blitt så flinke etter fire års øving at det ikke lenger er prikker å sette på arrangementene – så da må det finnes på noen? Uansett så kan ikke Klanens Webradio se at det skal stilles sterkere krav til tv-teamet i toppserien enn det gjør i tippeligaen og i EM-kvalifiseringskamper. Å legge kjepper i hjula for de få som faktisk legger ned utallige dugnadstimer for å fremme toppserien er ikke rette veien å gå. De i Norges Fotball Fiender som måtte mene det bør finne seg en annen arbeidsgiver.

Vålerenga har igjen én hjemmekamp i toppserien. Det er mot Sandviken 31. oktober. Klanens Webradio krever at det ikke gjøres forskjell på vår kombinerte reporter og innspillingsleder i henhold til de retningslinjer de to samme rollene har å innfinne seg med i tippeligaen og på UEFAs kamper.

Innlegget er sendt på mail til følgende personer: Generalsekretær i NFF Kjetil Siem, arrangementssjef i NFF Dag Vestlund, fagansvarlig TV/Media i NFF Jon Jamessen, leder toppfotball


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.