Overblikket: Skandalenes aften!

Fredag aften var det åpning på GET-Ligaen 2015/2016, Storhamar mot Vålerenga, eneste tellende klassiker i norsk ishockey. Og kampen ble preget av en gedigen dommertabbe, det og et fantastisk Vålerenga.

Kampen endte som man vet(?) 2-0 til Vålerenga. Tyst var det i siloen, Hamar folkebibliotek, på alle andre plasser enn der Vålerengas tilreisende patrioter stod. Underdog Vålerenga hadde slått erkerivalen Storhamar. Laget som har spillt gnistrende god hockey i Champions Hockey League og tidvis i treningskampene, og nettopp derfor var storfavoritter før kampen – tapte hjemme foran 4996 tilskuere.

Deilig!

La oss ta for oss dommerskandalen. Etter snaue 20 sekunders spill av første periode er Storhamar i egen sone og har pucken bak mål. En av hjemmelagets spillere forsøker spille opp på høyre side, pucken treffer dommer Tor Olav Johnsen sin skøyte, endrer retning til nesten rett på køllebladet til Tobias Lindström, Lindstrøm skyter og pucken går i mål. Sjokkerende nok flakser Johnsen armene rett ut, annullert. Han markerer ikke for blokkering.

Johnsen går så i bua og vil se video fra hendelsen. Han og bare han, ikke makker Ole Stian Hansen, går i bua. Det går et par minutter, og Johnsen kommer på isen igjen – nok en gang med armene rett ut fra siden; fortsatt annullert. Så setter han spillet i gang igjen.

Først får vi høre han annullerte fordi han trodde pucken gikk direkte via hans skøyte, siden at han mente han hadde blåst for blokkering. Ingen av tilstandene var korrekte. Johnsen blåste to sekunder etter at pucken hadde passert mallinja bak en forvirret Robert Hestmann i Storhamars mål. Etter kampen stod Johnsen på TV og sa at målet aldri burde vært annulert.

Nok om selve skandalen, men hva fikk den å si for kampen?

Det er selvfølgelig vanskelig å spå. Men Storhamar virket tunge i kroppen, ukonsentrerte og udisplinerte gjennom hele kampen. Hadde Vålerenga fått den scoringen kunne det vært en vekker. I stedet luntet Storhamarspillerne gjennom kampen, sannsynligvis helt trygge på at de skulle ta underdog Vålerenga til slutt.

Det skjedde ikke.

Og når kampen gikk inn i sine siste minutter, og Vålerenga ledet 2-0, var det sjokkerende å se at trenerduoen Alexander Smirnov/Pål Johnsen la være å ta ut keeper og spille 6 mot 5. Pål Johnsen altså, den gamle kjempen som la opp i vår og nå er trener. Han bør kanskje ta et kurs eller to. Hestmann i Storhamars mål så med rette helt forvirret ut. En takstisk skandale det vil bli snakket lenge om.

Men Vålerengas skandale da?

Jo, Vålerengas skandale bestod i at de ikke bare la seg ned og lot seg, unnskyld uttrykket, rævkjøre av Storhamar. For Vålerenga kjempet som løver. De ga seg aldri. Kollektivt jobbet de nesten feilfritt defensivt, og slapp noe igjennom stod veggen Steffen Søberg der og med stor selvtillit tok ut de siste smuler av farlige situasjoner. Vålerenga var kompakte, og red bland annet av et nesten sammenhengende undertall i seks minutter i første periode.

Og Vålerenga spillte med stor ro. Lot seg ikke stresse,, og frustrasjonen bredte seg er og mer i Storhamar laget. Men Vålerenga holdt stilen. Solide bakover og med giftige raide fremover. Og sånt ble det altså seier av. Fullt fortjent. Og Martin Lauvmann Ylvens forarbeid på Jonas Oppøyens mål får stå som en bauta over innsatsen gutta viste. Han kjempet og kjempet mens han rundet Storhamars mål og fikk lagt pucken til en perfekt plassert Oppøyen foran som satte gummiskiva i mål.

Det eneste vi savnet fra Vålerenga gjennom kampen var mer trafikk foran Storhamars mål, og vi skulle gjerne sett flere skudd på mål. Men det holdt det man produserte.