Herlig tifo på en herlig kveld

Du har garantert fått med deg den nydelige tifoen EngaTifo hadde laget til seriestarten. Det ligger mange timers hardt arbeid bak en sånn tifo, det tok nesten 4 måneder fra start til slutt. Her får du vite hvordan de laga og gjennomførte den.

Tekst: EspenB // foto: EngaTifo, vignettbilde Grydis.no


Det var en aldeles nydelig tifo i seriestarten mot Strømsgodset og temaet er henta fra en av våre kjente og kjære sanger: Et Vål`enga i blått og rødt – vi elsker dette laget. En herlig måte å si ifra til spillerne at vi fortsatt er der for dem når de er på vei ut fra spillertunnelen i seriestarten.

Tifoen bestod av mange elementer. Det var et hengebanner som hang fra Postbanken øvre, det var flagg i to farger, det var bluss og det var et plastbanner som var malt slik at teksten ble synlig når den ble lyst opp av bluss bakenfor banneret. Veldig kult og veldig effektfullt.

Planlegging og søknad

image3

Det males…

Tifogruppa starta planlegginga av denne tifoen rett etter nyttår. Idèdugnad er en viktig del av jobben, man må bli enige om tema og hvilke elementer man skal bruke. Mange gode forslag ble forkastet, og man valgte å gå for plastbanner med «Vi elsker dette laget» med bluss bak. Etterhvert i prosessen kom det forslag som kompletterte tifoen ytterligere. «Et Vål`enga i blått og rødt» kom til på et senere tidspunkt.

I tillegg planla tifogruppa et enkelt banner som kom opp når spillerne kom ut på banen etter pause. «I år så tar vi alt». Dette banneret er gjenbruk fra året før.

Tifogruppa sjekka lageret sitt. Spesialplast, stoff, flagg, plaststenger og maling må til og det de ikke hadde ble bestilt.

For å blusse må man søke, og søknad på 20 bluss ble sendt. Den ble godkjent av NFF 27. mars. Man søker gjennom klubben så Tifogruppa sendte sine planer og søknad til Vålerenga som søkte videre til NFF.

Søknaden må inneholde antall bluss, type bluss, hvor på tribunen de skal brukes og også ting som går på sikkerhet. F.eks må det være mulig å kjapt få lagt blusset fra seg om det skulle være noe galt med det. Engatifo bruker bøtter med sand til det. Vann kjøler rett og slett ikke ned blussene. Det er forøvrig Klanens vaktstyrke som ordner med bøttene før kamp.

Videre er det et stort apparat som skal i sving på kampdag. Man må ha folk til å rigge opp tifoene og man må ha folk til å gjennomføre tifoen. Nok folk er helt nødvendig for at tifoen i det hele tatt skal kunne gjennomføres rett før kamp.

Opptegning og maling

image4

…og males…

Selve malinga av tifoene har foregått på Jordal skole. Jordal skole skal ha stor takk, for uten disse lokalene hadde ikke Tifogruppa hatt mulighet til å lage en tifo av såpass stort omfang. Parallelt med laginga av denne tifoen har dugnadsgjengen jobba med andre prosjekter og det har vært minst en dugnad i uka på ukedager også. Prosjekter som vil glede oss i kampene som kommer.

26. februar starta dugnadene for å lage bannerne. De har brukt klasserom og ganger på skolen. Opptegning og maling ble gjort på dugnad i helgene slik at bannerne kunne tørke mellom strøkene med maling. Det er tidkrevende arbeid, for det må flere lag med maling til, og malinga må tørke mellom hvert strøk.

Spesielt plasten som ble brukt nederst må males flere ganger Plasten er jo gjennomsiktig og må dekkes med så mange strøk at bluss ikke skinner i gjennom der de ikke skal gjøre det. Det er ikke enkelt å få maling til å sitte på klarplast heller, men tifogruppa vår har opparbeida seg god kunnskap og rutine, så de fikser biffen.

Det har faktisk bare vært et snitt på fem-seks dugnadspersoner som har stått bak opptegning og maling til denne tifoen. En diger takk til dere. Det er ikke til å stikke under en stol at de skulle ønske at det var flere som kunne bidra. Du er hjertelig velkommen om du ønsker å være med på å ære Vålerenga på denne måten.

Rigging

image1

…og klippes, tegnes og limes…

Kampdagen opprant og tifogruppa mønstret 17 personer til å legge ut flagg på seter og gjøre klart til til gjennomføringen. Bøtter med sand må settes ut til bluss, plaststenger skal tres inn i bannere og mye annet skal på plass før tilskuerne kommer. Tifogruppa samla seg på Ullevaal stadion allerede klokken tre på kampdagen – fire timer før kampstart. De hadde nok å henge fingrene i frem mot kampstart. De ønsker seg flere til å rigge tifo også.

Ting holdt på å gå til helvete under rigginga. Det nederste banneret ble tatt av vind, plaststenger løsna og hele banneret var på vei ut på banen. Nok gaffa ble redningen. Kan du ikke fikse det med gaffatape, har du rett og slett ikke brukt nok gaffa!

Gjennomføring

Drøye fire måneders arbeid skal få sin utløsning i løpet av et par hektiske minutter. Tifogruppa er flinke og veldig klare på at minst mulig skal overlates til tilfeldighetene. Det betyr at alle som er involvert i gjennomføringa av tifoen må tildeles roller og kjenne til nøyaktig hva de skal gjøre – og når de skal gjøre det. Tidspunkter for hva som skal skje når repeteres og gåes gjennom. Bluss deles ut og blusserne får instrukser om hvor de skal stå og når de skal blusse. De som skal holde bannerne finner sine plasser og avtaler seg i mellom. En smånervøs forventing henger i lufta. Vil tifoen lykkes? I denne bransjen har man kun ett forsøk.

Tippeligahymnen kommer og de blå og røde flaggene som er lagt ut på seter løftes mot himmelen av Klanen. Signalet for blussing var når det nederste banneret heves. Det skal først heves når lederen ser beina på spillerne i spillertunellen.

Banneret heves, blusserne trekker i sine utløserstråder og 20 bluss heves mot himmelen. Stemninga er magisk og tifoen er et mektig skue. Den sitter som et skudd og imponerer samtlige som er tilstede på stadion. Selvsagt er forsangerne informert om innholdet i tifoen så at «et Vål`enga i blått og rødt» startes under tifoen er ikke tilfeldig.

En nydelig opptakt til kampen gutta på banen vinner 3-1. Spør du en i Tifogruppa om alt arbeidet var verdt det får du garantert et ja. Tilfredsstillelsen av å få til noe sånt er helt enorm.

En oppfordring til deg

image2

…og males.

Tifogruppa er selvsagt allerede i gang med dugnadene for de neste tifoene og de trenger alltid folk. Alle typer folk, og du kan garantert bidra.

De trenger folk til å komme med gode tifioideer, de trenger folk til å tegne, male, bære og frakte. De trenger folk til å rigge opp tifoene kampdag, de trenger folk til å gjennomføre tifoene. Har du lyst til å være med i Tifogruppa – som forøvrig har et veldig godt miljø og mye moro – er det bare å melde seg til tjeneste. De trenger all den hjelpa de kan få. De kan kontaktes på Tifotelefon 47611305, på EngaTifo sin facebookside, eller på mail til tifo@klanen.no.

Selv om ingen kan møte på alle dugnader er det fint å ha ei såpass stor gruppe at man sikrer nok folk hver gang. Meld deg i dag!

Tifogruppa ønsker å takke alle som var med på å planlegge, lage og gjennomføre denne tifoen.

Som redaktør på Klanen.no vil jeg takke Tifogruppa. Dere er en fantastisk berikelse på kampdag og nå som jeg vet hvor mye arbeid og planlegging som ligger bak er det bare å ta av seg hatten. For en fantastisk gjeng dere er! Om angrepet som ga 3-1 scoringa til Vålerenga var verdensklasse, ja så er dere det også!

Heia Engatifo!

 


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.