Dusteblogg, om dusteforslag, om noe så dustete som øldrekking på tribben!

Unge Høyre kommer ut med et fjernt forslag. Arild Rønsen svarer med å kalle det for dustete. Hele greia blir til slutt bare teit!

Tekst: J. Strauss

Dette er et innlegg i spalten Bardisken. Se mer info nederst.


Dustete ungdomspolitikere med oppmerksomhetsbehov

Forslaget til Unge Høyre er talentløst, av den enkle grunn at det er helt uten noen egentlig mening. For å forstå hvorfor dette forslaget kommer, må man også forstå ungdomspolitikere, eller politikerspirer generelt.

Deres eneste mål i livet er å synes noe om hva som helst, gjerne så høylydt at noen svarer. Det er slik de kan fremstå som at de blir hørt, og at deres mening betyr noe. Dette er kliss likt for samtlige ungdomspolitikere med ambisjoner om å bli hørt. Om denne politikerspira kommer fra kommer fra Rødt eller Fremskrittspartiet, eller noen av de andre partiene i mellom, spiller ingen rolle. Dem er kliss like.

Brautende, ideologisk overbeviste ungdommer som i en slags forsinka og forsterka pubertetståke gjør seg opp en bastant mening om hva det skal være. Som research i temaet ringer de rundt til noen som kjenner det, eller leser tre-fire minutter på Wikipedia. Så bærer det ut i det offentlige ordskiftet, med flagget høyt hevet. Det er ikke så nøye hva det dreier seg om – det kan være alt ifra spiseforstyrrelser og kroppspress innenfor skiskyting, til sukkerinnholdet i kantinematen, eller skismurninga til Mullah Krekar, og denne gangen: alkoholservering på idrettsarrangementer.

Målsetningen? At de skal komme på TV. Eller i avisen, til nød radio. Får de til dette kan de nemlig skrive det på politikerspire-CV-en sin, og skryte til sine medspirer: «Jeg var på Dagsnytt 18, det er både TV og radio det ass», eller «Dagbladet publiserte meg på nettet, i går kveld halv tolv». Konklusjonen blir den samme; «Jeg og mine meninger betyr masse»

Ungdoms-politikere er med andre ord, enda mindre seriøse enn voksen-politikere. De skal vi altså ikke høre spesielt mye på, eller ta veldig seriøst når dem prater. Idrettsforbundet skal vi heller ikke ta veldig seriøst. De ser helt bortifra helt vesentlige skiller mellom den kommersielle og profesjonelle underholdningsindustrien toppidretten er, og den leken barn- og ungdom bedriver på kveldstid.

Dusteforslag om dustete dustedrikking

Når det kommer et forslag fra Unge Høyre om å tillate alkoholservering på tribunene, bør vi voksne være nettopp voksne og riste på huet. Det er bare skrik og skrål for å komme i nettopp avisen, og kanskje Dagsnytt 18.

Dette handler ikke om å gi idretten inntektsmuligheter, eller noe ideologisk svada om fritt tilbud.  Det handler om å være ungdomspolitiker og komme med et forslag, som er kontroversielt nok til at det kan få litt oppmerksomhet.

Derfor har Arild Rønsen helt rett i sitt innlegg; Dusteforslag om øl på tribunen. Det er bare det at argumentene til Rønsen er feil, utdaterte og det som på fotballspråket kalles «fuglejakt». Det baserer seg på idrettsforbundets fantasi om at barne- og ungdomsidretten er det samme som den kommersielle profesjonelle underholdningsindustrien. At man skal være noenlunde edru under konkurranse er det da ingen tvil om.

Det er ingen tribuner som har alkoholservering i Norge. Det finner vi kun på konsert og teater, samt enkelte kinoforestillinger. Derimot er det en rekke idrettsarrangementer som har alkoholservering i lukkede områder, for en utvalgt gruppe mennesker. I all hovedsak såkalte VIP-er, altså sponsorer og andre viktighetspersoner.  Noen færre idrettsarenaer har en ganske tilgjengelig servering, men også denne er begrenset innenfor skjenkelovgivningens rammer.

Dette kommer vi til å få i Vålerengas arrangementer også. En ny fotballstadion og en ny ishockeyarena vil bygges slik at det kan gis tilbud til alle, noe som igjen kan gi klubben større inntekter.  Det er heller ikke umulig å få til dette på Ullevaal stadion per i dag, men dette blir holdt igjen av flere årsaker. Først og fremst at man ikke ønsker å ta bort inntekter fra det som faller klubben til gode på Bohemen og Vålerenga Vertshus, igjennom kompliserte eierstrukturer og fond som vokser av overskudd.

Likevel – organisert og skjenkekontrollert servering på kamp – ville gitt mindre sjenanse for barnefamilier enn det som er situasjonen i dag. Både på Ullevaal og Jordal ramler det alltid en overdrita Rolf rundt.

Du kjenner sikkert Rolf og dama hans. Grundig dritings, med skjerfet rundt huet raves det rundt og synges friskt på Vålerenga-marsjen, helst til melodien av Vål’enga kjerke. På Ullevaal velter det opptil flere titalls Rolf med følge ut av de forskjellige bussene hver eneste gang, det samme på Jordal hvor de også raller rundt imellom periodene, og gjerne dropper midtperioden for å koste i seg noen øl ekstra. Dette til stor sjenanse for mer tilbaketrukne barnefamilier, men også den gjengse VIF-supporter. Så, hvorfor er Rolf og dama hansså dritings? Fordi serveringa i all hovedsak foregår utenfor den organiserte og regulerte skjenkinga. Når Rolfog dama hans kickes ut av Vertshuset eller ikke får mer på Bohemen, er det ikke like strengt på bussen.

Tilrettelegging for regulert skjenking vil være til det beste for alle parter. Det vil kunne gi store og nødvendige kampdags-inntekter, og samtidig løfte opplevelsen for alle parter. Her tar Rønsen grunnleggende feil, når han istemmer idrettsforbundets mantra. Idrettsforbundet, og Rønsen, må snart ta inn over seg at den kommersielle profesjonelle idretten er et underholdningstilbud, som konkurrerer mot kino, konserter og teater.  Der klarer man å gi et tilbud til både øltørste og barnefamilier, uten at de sjenerer hverandre. Det klarer man allerede i dag på idrettsarrangmenter i Stavanger og i Trondheim, og derfor klarer man selvsagt dette også i Oslo.

 Både på den nye Jordal og Vålerengas nye storstue på Valle.


Bardisken er Klanen.nos spalte for leserinnlegg. Her kan Klansmedlemmer og andre Vålerenga-supportere delta i debatten rundt Vålerenga. Tema er valgfritt. Klanen.no forebeholder seg rette til å redigere, forkorte og justere innsendte bidrag. Innlegg i denne spalten er ikke et utrykk for Klanens offisielle mening.

Send inn ditt bidrag til webpublisering(A)klanen.no. 

Comments are closed.