Vålerenga har akseptert bud på Kjartansson

Vidar Ørn Kjartansson er i sluttfasen av forhandlinger med en ny klubb. Vålerenga har allerede akseptert budet på fjorårets suverene toppscorer. Han skal nå på medisinsk test og forhandle personlig kontrakt.  Og nei, dette er dessverre ikke kødd.  

Tekst: EspenB // foto: vif-fotball.no


Det er den kinesiske klubben Jiangtsu som etter alle solemerker blir Kjartanssons nye oppdragsgiver. Kjartansson hadde nettopp signert en kontrakt som skulle knytte ham til Vålerenga ut 2018. så det er ingen tvil om at han blir dyr for den kinesiske klubben. Jeg er såpass opprørt at jeg rett og slett bare gir deg pressemeldinga fra klubben:

Vålerenga Fotball Elite har akseptert et bud på Vidar Ørn Kjartansson, og med det er klubbens forhandlinger med Jiangsu avsluttet. Vidar drar til Kina i dag for medisinsk test og de siste forhandlinger med Jiangsu om de personlige betingelsene. Han slutter seg så til sin nye klubb, dersom alt går i orden.

KOMMER TIL Å SAVNE OSLO

Vålerenga regner medisinsk test og de siste forhandlingene i Kina mest som formaliteter, og tar med det utgangspunkt i at islendingen blir solgt. Spilleren selv håper også overgangen går i orden, men forteller at det vil bli trist å reise fra Oslo.

- Jeg har hatt en veldig fin tid i Vålerenga, og angrer ikke et sekund på at jeg valgte Oslo som første stopp i min internasjonale karriere. Jeg har fått mange gode venner, og har likt meg veldig godt. Takket være mine gode lagkamerater ble jeg toppscorer i 2014, og det er med vemod jeg vil forlate både klubben og byen, sier Kjartansson.

Den islandske landslagsspilleren har lyst til å prøve seg i den kinesiske ligaen.

- Jeg ser de sportslige utfordringene som interessante, i en liga det skjer mye rundt og som har fått mange spennende profiler. Det virker også spennende å flytte til Kina, og bli kjent med en helt annen kultur enn det vi kjenner til her oppe i Norden, sier han.

Han er rimeligvis tilfreds med rammene rundt den personlige avtalen med sin nye klubb.

- Det ser bra ut, og jeg tror vi kommer til å bli enige om de siste detaljene. Samtidig er jeg også glad for at Vålerenga og Tor Olav Trøim kan tjene på dette, det har dere fortjent etter at dere valgte å satse på meg, sier fjorårets toppscorer.

MANGE MILLIONER

Vålerenga Fotball Elite er godt fornøyd med økonomien i overgangen. Det er enighet med Jiangsu om å ikke offentliggjøre overgangssummen, men det er på det rene at Vålerenga ikke har vært involvert i en så stor overgang siden Håvard Nielsen ble solgt til Red Bull Salzburg – i et marked der det blir lengre og lengre mellom slike summer.

- Vi har fått god kontroll over økonomien, og en ny og langsiktig avtale med aksjeselskapet trådde i kraft 1/1. Vi har generalsponsor på plass, og flere nye samarbeidspartnere på vei inn enn på mange år. Det betyr at vi ikke MÅ selge, men når økonomien i en overgang blir god nok og spilleren ønsker å gå, da selger vi, sier sier Stig-Ove Sandnes, daglig leder i Vålerenga Fotball Elite.

Vålerenga hadde en langsiktig tankegang rundt sitt ansettelsesforhold til Vidar. Det ble bekreftet når klubben og Vidar etter konstruktive forhandlinger underskrev en ny fire års avtale ved sesongslutt. Dessverre er de økonomiske rammebetingelsene for norsk fotball av en slik art at man alltid må vurdere langsiktighet opp mot økonomisk bærekraft, og styret har vært sitt ansvar bevisst og tatt følgen av dette.

- Når Jiangsu kommer med et solid tilbud som også er interessant for spilleren sier det seg selv at styret seriøst må vurdere dette. I dette tilfellet er overgangssummen så stor at ingen norske klubber kan si nei. Vi takker Jiangsu for tøffe, men gode forhandlinger, og alle øvrige parter for godt samarbeid rundt overgangen, sier Sandnes.

Vålerenga vil opplyse om at Vidars tidligere klubber Fylkir og Selfoss får sine velfortjente andeler av salget, det er laget egen avtale med disse klubbene de siste dagene.

TRØIM FÅR IGJEN FOR INVESTERINGA

Hovedeier Tor Olav Trøim har i tillegg til å stadig bidra med friske penger i aksjeselskapet bidratt økonomisk til en rekke av spillersigneringene de siste åra. Dette var også tilfelle da Vidar Ørn Kjartansson ble hentet fra Island for ett år siden – uten ekstern finansiering fra Trøim hadde det rett og slett vært umulig å hente fjorårets toppscorer.

- Som en del av avtalen får nå Trøim tilbake de 1,3 mill kr som ble investert for et år siden, pluss sytti prosent av det som overskyter dette beløpet, forklarer Sandnes.

Konkret har Trøim de siste to årene siste året kommitert 43 millioner til Vålerenga i form av spillerinvesteringer, lån og egenkapital, samt kommiteringer til ytterligere egenkapital for å dekke forventet driftsunderskudd i 2015. Nå vil han bidra til at Rekdal kan hente en ny toppspiss til Oslo.

- Trøim har ingen planer om å trekke penger ut av klubben og har i forbindelse med salget av Kjartansson stilt seg positiv til å tilføre ny kapital for å bidra til en ny spiss-løsning, sier Sandnes.

MÅ FINNE NY TOPPSCORER

Vålerenga vil med salget av Kjartansson stå uten førstelagspiss. Kjetil Rekdal er godt i gang med å finne en ny toppscorer.

- Vi har visst om interessen fra Kina en stund, og er selvfølgelig godt i gang med å finne ny spiss. Kanskje finner vi en gratis, kanskje må vi bruke noen kroner. En ting er imidlertid helt sikkert: Vålerenga må selvfølgelig ha en god spiss, og helst bør vi ha to, sier treneren.

Rekdal synes det er synd å miste toppscoreren sin, men sier at det er slik fotballen er – og må være.

- Spillere kommer, og spillere går. Vålerenga er et lag som må satse på spillere med potensiale, utvikle dem, og la dem gå når det kommer lukrative tilbud fra klubber som har større økonomiske muskler enn oss. Dette salget viser at vi får til dette nå, vi viser at vi er en attraktiv klubb for spillere som vil utvikle og utfolde seg, og så ta et steg videre, sier Rekdal.

Daglig leder støtter treneren i hans syn på Vålerengas plass i fotballhierarkiet.

- Vålerenga er og skal være en stor norsk klubb, men i internasjonal sammenheng er vi ganske små. Å anerkjenne at dette er vår plass i fotballverdenen er viktig. Når vi nå kan få en betydelig sum for en spiller som straks fyller 25 år, er vi godt fornøyd, sier Sandnes.

ALL KRED TIL KJARTANSSON

Sandnes ønsker å gi kreditt til Vidar Ørn Kjartansson og hans agent for det konstruktive samarbeidet man hadde med spilleren i forbindelse med fjorårets kontraktsforlengelse.

- En spiller som ønsker seg videre ut i fotballverdenen kan spekulerere i en Bosman-overgang for å få dette til. Samarbeidet vi har hatt med Vidar er et godt eksempel på at begge parter kan være tjent med noe annet. En ryddig avtale og et langsiktig arbeidsforhold skaper tillit, og gir potensielle nye arbeidsgivere komfort til å agere, mener Sandnes.

Vålerenga ønsker Vidar Ørn Kjartansson lykke til i Kina – og gjerne også velkommen tilbake. Takk for alt du ga oss!

 


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.