Trommer er for bønder, eller?

Det var et meget respektabelt antall VIF­supportere som var klare for å se fotball live igjen etter en kort VM pause og tok turen til Skien på fredag. Resultatet gidder vi ikke snakke om, opplevelsen på tribunen derimot må det snakkes om. Her kommer en kort tekst fra en med sesongkort i Bendit, reisende med Klanen om hvem som heier best av de med tromme eller de uten.

Tekst: Jonas Almaas // foto: Engamedia

Dette er et innlegg i spalten Bardisken. Se mer info nederst.


Spør du medlemmer av Klanen med tilhørighet på vestbredden om vi trenger tromme for å henge med i utviklingen av norsk tribunekultur vil du mest sannsynlig få et bestemt NEI til svar. Spør du noen i AE om det samme vil du få et like bestemt JA. Dette er forsåvidt ikke noe problem på Ullevaal lenger på grunn inndeling på hver sin side av stadion, men med en gang gjengene møtes på samme felt blusser dette problemet opp igjen. Det fikk vi ettertrykkelig et bevis på fredag i Skien.

Min supporterkultur er bedre enn din.

At Rune­tribune & co på andre siden ikke ville bli noen match visste vi før kampstart og derfor var den eneste tribunekampen på Skagerak Arena mellom to grupperinger som begge var der for å støtte samme lag, bare på en litt forskjellig måte. Det startet dog lovende med meget bra trøkk og samarbeid mellom Klanen og de noe sent ankommende alternative. Men etter et kvarter skar det seg fullstendig, med noen få unntak. Herfra og ut handlet det meste om en slags rivalisering mellom de to grupperingene, en fight vi har sett og opplevd en rekke ganger de siste sesongene, men undertegnede har ikke tidligere sett et så klart tilfelle på mangel på lyst og evne til å samarbeide.

Problemene startet egentlig med en gang tromma var i gang, og uten å slå fast at det var grunnen til at det gikk så galt, så kan jeg hvertfall slå fast at det var en del av grunnen. Bare for å ha sagt det så er jeg positiv til tromme – som en taktholder. Dette funker bra i Bendit, men på fredag funket det ikke. Den ble ikke brukt for mye sånn sett, men den overdøvet sangene og ble brukt til nye sanger som mange ikke kan men som brukes flittig i svingen på hjemmekamper (Gutta fra Oslo by og Istanbul­sangen, tekst i bunn).

Der de alternative får et ”boost” av at tromma settes i gang, så får det motsatt effekt for de sangglade på motsatt side av feltet. Og det er her det skjærer seg. Det sluttes å synge sammen og tiden blir heller brukt til intern drittslenging om tromma, samtidig som det settes i gang nye sanger med en gang den motsattes gjeng dabber av. Sånn fortsetter det hele matchen – begge veier. En god oppskrift til at det må gå galt altså.

Mens tromma får gjennomgå innad i Klanen, er det Klanen som får gjennomgå blant de alternative. Dette ble vist gjennom et noe labert forsøk på ”Klanen ha ha ha” underveis i 2. omgang. En ny sikker vinner til at samarbeidet hvertfall ikke blir bedre. Sammen med de for mange ukjente sangene som ble sunget var det også noen rare sangvalg i løpet av kampen, som f.eks ”gøy på landet” et par minutter etter at Odd gikk opp til 2­0. Den er det forståelig at folk ikke blir med på, for det var ikke gøy på landet denne kvelden. Mulig dette har med å gjøre at de faste forsangerne i Ikaros ikke var i Skien denne kvelden?

For å gjøre kvelden komplett fortsatte pinlighetene på sosiale medier etter match. Drittslenging fra begge leire og hadde man ikke visst bedre hadde det vært umulig å vite at man faktisk holder med samme lag. Vi er der for å støtte VIF – alle sammen, ikke for å slenge dritt om hverandre.

Pinlig!

Noe må gjøres, men hva?

De sterkeste motstanderne av tromme vil aldri gjøre om sin mening om at det er en positiv greie for vår tribunekultur, til det er ”trommer er for bønder” for grodd fast i hjerterota. Det er det bare å innse og konkludere med først som sist. Men fullstendig boikott med en gang den høres er vel litt i drøyeste laget? Ryktene sier at det er en muntlig avtale mellom Klanen og AE om at tromma ikke skal brukes på bortematcher, men vil det løse problemet? Jeg tror ikke det, men det vil kanskje føre til mer velvilje til å samarbeide mer fra Klanens side. Så er spørsmålet om AE skal droppe tromma når dette er noe som fungerer for dem fordi det er noen som ikke liker den? Kan man droppe tromme på noen matcher, eller en omgang med og en uten, eller kanskje starte annenhver sang og at tromma brukes når Ikaros starter sangen? Jeg har ikke svaret, til det er jeg for urutinert i gamet, men en ting jeg vet er at noe må gjøres, for med denne utviklingen vil fler og fler falle fra. Hvem blir da den store taperen her? Jo, vårt kjære fotballag som trenger oss mer enn noen gang!

Odd borte og Godset i Drammen står for tur. To kamper der det potensielt blir mye bortefans, spesielt lørdagskampen i Drammen der vi får æren av åpne den nye bortetribunen på Marienlyst bør bli godt besøkt. Der kommer vi til å oppleve akkurat det samme problemet, med mindre folk snakker sammen og blir enige om at det viktigste her er å støtte VIF, ikke hvem som heier best. I dagens situasjon bør alle gå i seg selv og kanskje svelge en kamel eller to og heller bruke kreftene på det som teller her, nemlig å redde Vålerenga ut av en krise. Det gjør du blant annet ved å synge deg hes for laget, enten om det er til tonene av en tromme eller ikke.

Heia VIF!

De nye sangene til AE:

Gutta fra Oslo by:  

Gutta fra Oslo by,

i Norge herjer vi,

Fra 1913 til evig tid,

Enga har kommet for å bli

ååååå ååååå ååååå

Istanbul:

Året åtteognitti nedi Istanbul,

Vål’enga lå under med 3,

Kaasa sendte ballen bort til Lille­John,

Alle vet mirakler kan skje,

åååå åååå ååååå

kom igjen nå Vål’enga


Bardisken er Klanen.nos spalte for leserinnlegg. Her kan Klansmedlemmer og andre Vålerenga-supportere delta i debatten rundt Vålerenga. Tema er valgfritt. Klanen.no forebeholder seg rette til å redigere, forkorte og justere innsendte bidrag. Innlegg i denne spalten er ikke et utrykk for Klanens offisielle mening.

Send inn ditt bidrag til webpublisering(A)klanen.no. 

0 thoughts on “Trommer er for bønder, eller?

  1. Pingback: Dagboka fredag 4. juli 2014 | Vålerenga På Nett