En merkedag i Vålerengas historie

I loggen føres det 1. juli 2014. Det er kanskje den viktigste dagen i Vålerengas historie. Den måneden klubben runder 101 år starter nemlig med at idiotien og dumskapens tid omsider er over. Nå er det slutt på fjaset. Endelig…

Tekst: J.S, Klansmedlemskapsnummer 19717

Dette er et innlegg i spalten Bardisken. Se mer info nederst på siden.


I går sprakk nyheten om voldgiftsavgjørelsen omkring opsjonen på Herman Stengel. Stabæk vant 6.100.000 – 0. Vålerenga gikk på kanskje det saftigste tapet i klubbens historie.

Etter å ha surkla over klubben i nærmere tre år er endelig hele farsen rundt Veigar Pall Gunnarsson, Herman Stengel og opsjonen over. Rettsak, anmeldelse, rekordbot, avlyst rekordbot, heksejakt fra TV2 og forhåndsdømming fra Davy. Endelig – det er ferdig. Det er over. Det er borte. Vålerenga er frikjent, men må betale.

Det ble en lærepenge for både Vålerenga og norsk fotball forøvrig.

Det ble en dyr lærepenge. Vålerenga må gjøre opp opsjonen for Herman Stengel i sin helhet. Totalt rett i overkant av 7,7 millioner. Med litt minus og litt pluss ender man på fantastiske 6,1 millioner.

I 2011 var ikke 6,1 millioner fotballkroner veldig mye. Men i 2014 oppleves det som minst dobbelt så mye. Bosman-spilleren Herman Stengel som signerte for Vålerenga i vinter. Men etter mye om å men, har han nå blitt en av de dyreste spillerne i Vålerenga-stallen.

Knusende “borteseier”

Ser man på voldgiftsdommen separat, er den heller ikke oppsiktsvekkende. I en slik sak kan det gå tre veier. “Hjemmeseier”, “uavgjort” eller “borteseier”. Det ble “borteseier”, og full pott for Stabæk. Avtalen mellom Vålerenga og Stabæk var altså fullt ut gyldig inngått mellom to profesjonelle parter. Selv om NFF ikke godkjente den, og Vålerenga ønsket å heve den, og det var masse frem og tilbake. Avtalen gjelder likevel.

Avgjørelsen er ikke urettferdig. Det oppleves nok slik for mange, men det er blodig rettferdighet som nå står i døra. Voldgiftsretten består av folk som Vålerenga og Stabæk i fellesskap har plukka ut. At Vålerenga trodde og håpa på et annerledes utfall gjør det ikke mindre rettferdig. Bare kjedelig.

Vålerenga virker helt uforberedt

Det er hva som er skremmende. I media fremstår Vålerenga som total uforberedt på at det kunne ende med “borteseier”. At Vålerenga gikk til denne saken med et reelt håp om uavgjort er selvsagt ikke så rart. Hvis ikke hadde man jo bare betalt med en gang.

Men, å ta høyde for at man faktisk kunne tape er det ikke gjort. Det er altså en alvorlig brist et sted i Vålerenga-systemet, som gjør at kvalitetssikringa av budsjettet feiler. Vålerenga har tatt fatt på sesongen med et budsjett mer eller mindre uten noen form for kobling med virkeligheten. Her ligger det en enorm systemsvikt, som heldigvis er avslørt.

Budsjettarbeid går i korthet ut på å sette forventede utgifter opp mot forventede inntekter. Det er her Vålerenga vært for dårlige. På den ene siden har man bommet radikalt på inntektene, og vært 15 millioner unna. Noe innsamlingsaksjonen, «Det er vi som er Vål’enga», er ment å rette opp noe av skaden for. På den andre siden har man «glemt» å notere opp en potensiell utgift på 6,1 millioner i denne saken her. Altså, man bommer både her, og der.

Noen velger å unnskylde dette med at Vålerenga ikke har hatt midler å sette av. Dermed har man budsjettert med «uavgjort» i håpe om å få det. Det blir litt som å budsjettere med at man skal komme til, og vinne, cupfinalen. Det blir alt for naivt.

Det har i mange år vært en tradisjon for norske fotballklubber å tilpasse de forventede inntektene, når budsjettet skrus sammen. Mangler det noen millioner , er det bare å slenge inn noen millioner ekstra på høyere publikumssnitt, tabellplassering, eller budsjettere seg til noen fete sponsorkontrakter. Da forsvinner de røde tallene, og alt ser bra ut. Budsjettet blir vedtatt, og når det så ikke går i hop – er det alltids noe man kan skylde på til en rik onkel eller tante som gladelig pøser ut penger.

Selv om det til en viss grad også har vært ønskejustering av utgiftene, har det på langt nær vært like omfattende som på inntektssiden.

Med at Vålerenga har “glemt” å skrive opp den mulige utgiften, og istedet har budsjettert med uavgjort, gjør at hele systemet som vedtar Vålerengas økonomi en gang for alle er avslørt. Det er noen alvorlige brister i kvalitetssikringa. Å bomme med 15 millioner inn, og 6 millioner ut, går ikke. Det funker bare ikke.

Derfor er det utrolig bra at Vålerenga har gjort dette nå. Nå er det ikke flere feil igjen og ta av. Hele systemet og organisasjonen i Vålerenga har nemlig bomma så til de grader at selv om de forsøker, så vil de ikke greie å gjenta det. Aldri noengang igjen!

Der Vålerenga sakte men sikkert var iferd med å våkne fra en søt drøm, og ta grep om sin egen fremtid. Ble det istedet bråvekking av ei bøtte med iskaldt vann. Drømmenes tid er nå over.

Vålerenga står helt nederst, og uansett hvilken vei det går nå – så går det oppover. Det er litt som å stå på nordpolen, da er den eneste veien sør, uansett hvilken.

Derfor er dette en merkedag i Vålerengas historie!

Heldigvis er den reelle situasjonen for Vålerenga på lang sikt ganske fin. Nå som systemet virkelig har våknet, er det ikke rom for galskapen man har sett de siste åra. Man var allerede på god vei, men “borteseieren” gjør at Vålerenga aldri igjen budsjetterer med cupfinale.

At klubben skal gå konkurs er det ganske liten fare for. Selv om den selvsagt er tilstede. Som klubb har man et par ressurser som gjør fremtiden ganske lys. Først og fremst i form av en solid spillerstall med unge, lovende og sultne spillere. Det er slike man kan få solgt til andre fotballklubber. I tillegg til det har man så mange engasjerte supportere at de krangler seg imellom på hvordan de skal heie. Når Vålerenga taper mot Odd Grenland i cupen, noe som i seg selv er en skandale, er det ikke det tafatte forsvarsspillet og grove juniorfeil som diskuteres heftigst. Det er om man skal heie med eller uten tromme.

På kort sikt er det selvsagt lettest å være sur, trist og lei seg for at man må selge seg bort ifra resultater denne sesongen. Nå som det endelig gikk bedre, så blir det ødelagt av dritt fra «gamledager», som strengt tatt er «dissedager».

Det vil være vondt å selge Kjartansson. Og det er nok nødvendig nå. Det ligger nok ann til flere spillersalg, noe som vil være dritt. Laget som gjennom vårsesongen har spilt seg oppover på tabellen. Må nå bruke høsten på skademinimering, istedet for å kjempe om medaljer. Overlevelse fremfor gull og glitter er selvsagt ikke noe gøy. Men det er det som utgjør forskjellen på om Vålerenga fortsetter å eksistere, eller ikke.

Når Vålerenga nå skal sette kursen for de neste åra, vil man ha unik erfaring i å drite seg ut. Det er en ferskvare. Det vil på lang sikt være med på å skape en kultur, og en tankegang i Vålerenga litt før alle de andre. Som trendsetter vil Vålerenga nå toppen igjen. Når de andre begynnner med drivverdig og bærekraftig drift, har Vålerenga allerede øvd i flere år.

Om det betyr at man må dempe ambisjonene noe, og arbeide med klubben fra scratch, er ikke det en katastrofe det heller. En tur i vikarbyråserien er ikke Vålerengas undergang. Kjedelig er det, men noen ganger må man gå litt tilbake før man finner riktig vei fremover.

Forrige gang Vålerenga stilte lag i vikarbyråserien gikk det ganske bra. Man vant, selv om man fikk poengtrekk for økonomisk galemathias. Nå er ikke det en problemstilling før tidligst 2016 likevel. Vålerenga har tatt alt for mange poeng i 2014 til at det går ann å rykke ned. I 2015 blir satsningen fra klubben lagt opp etter hva man faktisk har råd til. Med god flyt, litt flaks og en solid dose innsats er det heller ingen automatikk i at man går ned. Selv om man må skrape inn til beinet både på adminsistrasjon og sportslig satsning. Det er lovende unge spillere i Vålerengasystemet, som på ingen måte skal avskrives før de har forsøkt seg. Så det går nok bra.

Det viktigste er at den langsiktige planen tar høyde for at ikke alt går sånn man ønsker seg. Er det noen som har lært det er det Vålerenga Fotball.


Bardisken er Klanen.nos spalte for leserinnlegg. Her kan Klansmedlemmer og andre Vålerenga-supportere delta i debatten rundt Vålerenga. Tema er valgfritt. Klanen.no forebeholder seg rette til å redigere, forkorte og justere innsendte bidrag. Innlegg i denne spalten er ikke et utrykk for Klanens offisielle mening.

Send inn ditt bidrag til webpublisering(A)klanen.no. 

Comments are closed.