Ei reise til fortida

Skien og Odd har på mange måter fortjent hverandre. Byen og klubben er akkurat like kjedelige der de ligger i svart og hvitt langt utenfor allfarvei. Nå skal vi fargelegge byen blårød på vår årlige one-night-stand.

Tekst: Kjell Henning Thon

 Foto: Oddrane.no


Noe av det aller fineste jeg har opplevd i hele verden skjedde i Skien, det var selvsagt en høstkveld i 2005, hvor Vålerenga hentet hjem ett poeng og et seriegull.

Som alt annet i Skien, er også denne hendelsen noe som har skjedd, noe som beskrives i preteritum. Skien var en industriby. Det var her Henrik Ibsen ble født. Og det var her polfarer Hjalmar Johansen var fra.

Det var. Det var. Det var! Det er aldri noe som skal skje i Skien. Eller: Første april skulle det bli Justin Bieber-konsert til sommeren. Det var aprilsnarr.

Gamle meritter

Den fargerike entusiasmen ligger også smurt tykt på fotballaget Odd som skifter navn med jevne mellomrom. For siden Idrætsforeningen Odd, Odds Ballklub, Odd, Odd Grenland og Odd (igjen) er navnene de veksler mellom, så kaller alle laget bare for – jepp, korrekt – Odd.

Og mens Odd-laget for et snaut tiår siden hadde god entusiasme, interessante supportere og noen morsomme tilnærminger, er det i dag bare trist. De møtte et nederlandsk lag i Uefa-køppen, og med banneret «We are Odd. Who are you?» viste de seg som morsomme og entusiastiske.

Samtidig var de såpass realistiske eller jordnære, at da Klanen hadde et banner mot klubben («Lille Odd fra Grenland, hva faen er det dem kan? Ære være Vålerenga»), kom det stolte SMS’er fra de ledende i supportermiljøet der nede. Det var første gang noensinne at noen hadde laget banner mot dem! Samtidig stilte de ivrigste opp i fellesopplegg for landslagets tifogruppe.

Trompet og skjerf

I dag er ingenting igjen av dette. I dag har de Rune Tribune (mannen som TV fanger opp med trompet på skiflyging, fotballandskamp, håndball-VM, kretsmesterskap i surfing i Langesund) og en tenåring med ett svart-hvitt-skjerf knyttet rundt armen for hvert år han er.

Banen er snudd for å få plass til flere tilskuere, det er bare ingen som kommer for å se på det stadig dårligere laget. Og da har vi ikke engang nevnt Dag Eilif «selger ikke sånne spillere for mindre enn tosifra millionbeløp»Fagermo.

Alle hevder jo alltid at alt var mye bedre før, men ingen steder er det så sant som med Odd.

Fredag kveld blir det enda verre for de få telemarkingene som fortsatt følger med.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.