Vålerenga bøtelagt – igjen

Vålerenga fotball er igjen bøtelagt. Merkelig nok er Vålerengas bot på 75 000, mens Lyn som kastet flere bluss ut på banen(!) slipper unna med 20 000. Godt det er likhet for loven.


Les hele NFFs pressemelding her.

 

Pressemelding fra Fotball.no

 

Sanksjonssak 10/2012 – Lyn Fotball

NFFs påtalenemnd (Påtalenemnda) anmeldte Lyn til Doms- og sanksjonsutvalget (Utvalget) på grunnlag av opptredenen til klubbens tilhengere under NM-kampen mellom Lyn og Vålerenga 1. mai 2012. I følge anmeldelsen skal det ha blitt avfyrt til sammen ca. 10 bluss fra Lyns supportere ved innmarsjen, ved Lyns scoring og da Lyn fikk en scoring annullert. Det skal dessuten ha blitt kastet røykbomber inn på banen.

På grunnlag av kamprapporten finner Utvalget det bevist at Lyn-tilhengere har forholdt seg som beskrevet i Påtalenemndas anmeldelse. Utvalget legger således til grunn at Lyn-tilhengere i NM-kampen mellom Lyn og Vålerenga avfyrte til sammen ca.10 bluss ved lagenes innmarsj, ved Lyns scoring og da Lyn fikk et mål annullert. Utvalget legger videre til grunn at det også ble kastet røykbomber innpå banen fra Lyns supportere. Utvalget har ved bevisvurderingen lagt vekt på de foreliggende forklaringer i saken. Det i anmeldelsen beskrevne faktum, er heller ikke bestridt av anmeldte klubb.

Det følger av NFFs sikkerhets- og arrangementsbestemmelser at det er forbud mot å ha med fyrverkeri eller effekter som slikt inn på arenaen, jf. reglement om pyroteknikk. Videre følger det av sikkerhets- og arrangementsbestemmelsene at aktiviteter supporterne ønsker å gjennomføre i forbindelse med arrangementet, på forhånd skal avtales og organiseres av arrangerende klubb. Det understrekes uttrykkelig at pyroteknikk kun kan benyttes av hjemmelagets supportere etter søknad og etter bestemte retningslinjer.

Bakgrunnen for det generelle forbudet, søknadsprosedyren og de strenge retningslinjene for bruk av pyroteknisk materiell er at dette er svært brannfarlig og kan forårsake skade.

Det fremgår av sanksjonsreglementet at en klubb kan ilegges sanksjoner for overtredelser begått av dens tilhengere i tilknytning til kamp klubben deltar i. Det følger videre av sanksjonsreglementet at det ikke er et krav om skyld hos klubb i de tilfeller hvor det er tale om å ilegge sanksjoner for overtredelser begått av publikum.

Utvalget legger til grunn at det var Lyns tilhengere som ved tre anledninger avfyrte blussene på tribunen, samt kastet røykbomber på banen. Klubben er dermed ansvarlig for overtredelsen som disse personene har begått.

Både allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier at forholdet må sanksjoneres.
Utvalget er av den oppfatning at handlingene utgjør en sikkerhetsrisiko og et faremoment, og at det må reageres strengt mot slike overtredelser.

Utvalget legger i skjerpende retning vekt på at bruken av pyroteknikk foregikk på selve kampområdet og således blant publikum. Dette innebærer at handlingen hadde et større skadepotensiale.

I skjerpende retning legger Utvalget videre vekt på omfanget av overtredelsen, da det ble avfyrt bluss ved tre anledninger.

I formildede retning legger Utvalget vekt på klubbens divisjonsnivå, samt at klubben ikke tidligere har blitt sanksjonert for lignende forhold.

Utvalget har etter en samlet vurdering av den foreliggende dokumentasjon, og basert på tidligere praksis, kommet til at Påtalenemndas innstilling til sanksjon, med bot på kr 20 000,- er passende.

Sanksjonssak 9/2012 – Vålerenga Fotball

NFFs påtalenemnd (Påtalenemnda) har levert anmeldelse til Doms- og sanksjonsutvalget (Utvalget) av Vålerenga Fotball på grunnlag av opptredenen til klubbens tilhengere under NM-kampen mellom Lyn og Vålerenga 1. mai 2012. I følge anmeldelsen skal det da Vålerenga tok ledelsen etter 11 minutter, ha blitt avfyrt 8-10 bluss fra Vålerenga sine supportere.

På grunnlag av kamprapporten finner Utvalget det bevist at Vålerenga-tilhengere har forholdt seg som beskrevet i Påtalenemndas anmeldelse. Utvalget legger således til grunn at Vålerenga-tilhengere i NM-kampen mellom Lyn og Vålerenga avfyrte 8-10 bluss da Vålerenga tok ledelsen etter 11 minutter i kampen. Utvalget har ved bevisvurderingen lagt vekt på de foreliggende forklaringer i saken. Det beskrevne faktum er heller ikke bestridt av anmeldte klubb.

Det følger av NFFs sikkerhets- og arrangementsbestemmelserat det er forbud mot å ha med fyrverkeri eller liknende effekter inn på arenaen, jf. reglement om pyroteknikk. Videre følger det av sikkerhets- og arrangementsbestemmelsenes at aktiviteter supporterne ønsker å gjennomføre i forbindelse med arrangementet, på forhånd skal avtales og organiseres av arrangerende klubb. Det understrekes uttrykkelig at pyroteknikk kun kan benyttes av hjemmelagets supportere etter søknad og etter bestemte retningslinjer.

Både allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier at forholdet må sanksjoneres.
Utvalget er av den oppfatning at handlingene utgjør en sikkerhetsrisiko og et faremoment, og at det må reageres strengt mot slike overtredelser.

Utvalget legger i skjerpende retning vekt på at bruken av pyroteknikk foregikk på selve kampområdet og således blant publikum. Dette innebærer at handlingen hadde et større skadepotensiale.

I skjerpende retning legger Utvalget videre vekt på omfanget av overtredelsen, da det ble avfyrt 8-10 bluss på tribunen.

I skjerpende retning legger Utvalget også vekt på at klubben ved flere tidligere anledninger har blitt sanksjonert for lignende overtredelser, jf. opplistingen i Påtalenemndas anmeldelse. Etter sanksjonsreglementetbør sanksjonen skjerpes ved gjentakelse.

Utvalget har etter en samlet vurdering av den foreliggende dokumentasjon, og basert på tidligere praksis, herunder at det dreier seg om gjentakelsestilfelle, kommet til at Påtalenemndas innstilling til sanksjon, med bot på kr 75 000,- er passende.

Comments are closed.