KNUSE BRANN: Krystallklare Krystad

Anders Krystad er for mange fortsatt et klansikon, over ti år etter at han trakk seg ut av alle aktive verv i Klanen og Vålerenga. Men følelsene for Vålerenga er og har alltid vært der, ikke minst takket være rivaleriet mot Brann.

Tekst: MortenN

Kampene mot Brann er for meg av høytidsdagene i sesongen. Brann og Bergen er noe spesielt, siden alle i Bergen faktisk bryr seg om Brann. Bergen har en helt egen identitetsforståelse som jeg liker, folk blir veldig breie i kjeften av å være der borte – og derfor blir det også attraktivt å møte Brann. Det trekker mye punche folk til kampene også, noe som gjør at det også blir en ekstra intens ramme rundt kampene.

Krystad har faktisk selv bodd i Bergen et år, og fulgte den gangen Brann tett.

Jeg var der i militæret og fikk med meg alle hjemmekampene til Brann et år. Siden det å gå på fotballkamp for meg også dreier seg om å holde med et lag, ble det rimeligvis til at jeg sto der og holdt med bortelaget i hver eneste kamp. Unntaket kom da Lillestrøm kom, da sleit jeg!

Den tidligere klanstalsmannen forteller at også Vålerenga har hatt mange gode opplevelser på Brann stadion.

Det har vært mange gode opplevelser der også de siste åra, men mange husker kanskje ikke da vi reiste over og sikra gullet der i ’65. Vi avslutta kampen med en mann med brekt bein, men sikra poengene som skulle til – og seriegullet havna i Oslo.

Anders har alltid vært en tilhenger av å se fotball live. TV har aldri vært noen annet enn et substitutt.

Det er som jeg har sagt før – på stadion er du en del av det som foregår, det kan TV aldri gi deg uansett hvor mange kameravinkler du får. På stadion får du lyd, lys og lukt – det er som forskjellen på å ha sex og se porno!

Anders Krystad var en sentral del av Klanen og Vålerenga fram til 2000. I 2001 startet han i NFF, med et fotballprosjekt som fortsatt ruller og går: Football For All In Vietnam.

Vi har siden vi startet opp utdannet 4000 ledere, trenere og dommere. Dette for å bredde grunnen for et breddeprosjekt der vi fokuserer på at deltagelsen skal være basert på interesse og ikke bare ferdigheter. Vi tar utgangspunkt i skolene, og lager klubber fra bunnen av der. Titusener av barn og unge er og har vært aktive, og porsjektet har fått et skikkelig fotfeste – blant annet fordi vi har krevd at jentene også skal være med. Vi har krevd en jenteandel på 50 %, og det har vi klart! I dag er det dermed helt naturlig at jenter spiller fotball, slik var det ikke for ti år siden», forteller Krystad. Mer om prosjektet kan den interesserte lese på http://www.ffav.com.vn.

Krystad har i Vietnam også vært vitne til at det norgesaktuelle problemet kampfiksing har ødelagt for toppfotballen.

Toppfotballen har vært gjennomkorrupt, og nå gidder ikke folk å se på lengre. Tribunene er tomme, i stedet for å gå og se på kamper med avtalte resultat sitter de heller og ser på Premier League på TV. Det er fryktelig viktig at vi får tatt tak i dette i Norge, før det samme skjer hos oss!

Krystad har et par hjertesukk på lager forøvrig også, når han først har klanen.no på tråden:

Jeg tror det er helt essensielt at alle aksepterer forskjellige måter å gå på kamp på. Det hjelper ikke på interessen at enkelte mener det er bare deres måte å gå på kamp på som er den «riktige». Det må være rom for både den veldige aktive supporteren som hopper og vaier med flagg, og de som vil sitte å se på kampen med en kaffekopp i handa. Jeg forbeholder meg også retten til å kunne variere mellom disse måtene å følge laget mitt på, ettersom hvem jeg drar på kamp med og andre forhold!

NTF og klubbene får også gjennomgå.

Det får nå bli slutt på dette tullet med «antall solgte billetter». Det å måle antall tilskuere i noe annet i hvor mange som faktisk er der er helt meningsløst. Det er mulig det er viktig å utvikle andre konsepter og selge seg til sponsorer, men produktet ditt er ikke verdt noe hvis det faktisk ikke er folk der og ser på!

Uansett er Anders Krystads klare sluttoppfordring den tydeligste av alle:

Jeg vil komme med en tydelig oppfordring til alle Oslo-folk. Det forplikter å være en del av en by også, det hjelper ikke å bare være i byen. Nå må dere dra på kamp!

*****************************
BILLETTBØRS PER 24/7

Så langt er det solgt 8649 billetter til kampen!

*****************************
Billetter kjøper du her. Tenkt å være ti personer (eller flere!) og bare betale 75 kroner per billett sier du? Sjekk her!

*****************************
«KNUSE BRANN» I MORGEN: Klanen.no har vært på Valle og sjekket hvordan Vålerenga forbereder seg til storkampen mot Brann.

Comments are closed.