Vår bonde i byen

En drøy tredjedel av kampene er unnagjort, Vålerenga ligger på medaljeplass, og Røkkeløkka får besøk av Oslos stolthet. Men mens du venter på at 2 x Daniel skal rundlure Ørjan Nyland, kan du jo slå i hjel tida med å lese litt om hva vår alles kjære Sivert Heltne Nilsen tenker om Vålerenga, sesongen og fotball generelt.

(PS: Intervjuet ble gjort fredag 29. Mai, men ”journalisten” har hatt eksamen og dermed ikke fått delt det med allmenheten før nå.)

Tekst: Mina Finstad Berg // foto: Eirik Førde/VIF-fotball.no


Hva tenker du om sesongen så langt?

Jeg syns det er en veldig bra sesong. Vi har gått på et par feilskjær, men vi har kommet oss opp igjen. Vi ligger på tredjeplass, så vi er jo egentlig med i kampen om alle medaljene. Jeg meiner at alt ligger til rette for en kjempesesong.

Er medalje et mål i år?

Ja jeg blir skuffa om vi ikke klarer medalje. Så får vi se hva slags medalje det blir. Jeg meiner at den stallen vi har er såpass god at medalje bør være innenfor rekkevidde.

Reka har jo sagt at vi må vente noen år før det er realistisk med gull. Men når tror du det kan være realistisk?

Jeg er veldig optimistisk med tanke på stallen vi har nå. Jeg ser ingen begrensninger, alt kan skje. Målsetningen vår er jo å bli nummer en i Norge, jo fortere jo bedre. Molde og Rosenborg er kanskje hakket over oss akkurat nå, men vi er i bra utvikling.

Hvordan var det å gå fra Hødd til Vålerenga? Hvordan var det første møtet med Tippeligaen?

Jeg var ekstremt spent før den sesongen. Men jeg føler det gikk veldig bra, og at jeg fikk bekrefta at jeg er god nok for nivået i Tippeligaen. Og det var fantastisk å komme til Vålerenga. Det er en drøm som går i oppfyllelse å få spille i Tippeligaen og en av de største klubbene i Norge.

Ja det så ut som du virkelig levde ut drømmen på bana

Ja jeg gjorde jo det. Men det er farlig å bli for fornøyd. Når jeg først har tatt dette nivået, vil jeg automatisk ta det neste nivået også. I fjor var en god sesong for min del, sjøl om det dabba litt av. Vi hadde en god start, men det dabba av mot slutten. Men vi klatra vel 6-7 plasser fra året før, så positiv utvikling hvertfall.

Var det Rekdal sjøl som snakka med deg om å komme til Vålerenga? Og var det andre klubber inne i bildet?

Ja det var andre klubber også, men det var ikke noe tvil da Vålerenga kom på bana. Det var vel en par tre andre klubber som ville ha meg. Men Kjetil ville ha meg i Ålesund da han var trener der, og så kom han til Vålerenga og ville fortsatt ha meg, og det var kjekt.

Jeg må spørre litt om tida i Hødd. Dere var underdogen som kom hele veien til Ullevål. Det må jo ha vært et ekstremt stort øyeblikk.

Ja, hele oppholdet mitt i Hødd var egentlig et eventyr. Vi var et juniorlag som nesten bare ble flytta opp til A-laget, og spilte sammen i 5-6 år. Rykka opp og gjorde en dritbra sesong første året. 2011/2012 holdt vi på å rykke ned, men vi vant jo cupen. Og i 2013 var i en dommertabbe fra å rykke opp. Hadde vi gjort det, hadde vi gjort alt, føler jeg.

Du hadde faren din som trener i Hødd?

Ja han var treneren min fra 2008 til 2013.

Åssen var det?

Jo, det er jo spesielt da. Men det gikk veldig bra. Vi hadde gode resultater og jeg gjorde det ganske bra. Og det var kanskje avgjørende for at det skulle funke at jeg var god nok. Jeg fikk spille fast, og hadde kanskje et ekstra press på meg. Det hadde jo blitt helt feil om jeg ikke var god nok, og likevel spilte fast. Det hadde sikkert vært en vanskelig situasjon hvis jeg ikke var god nok, og jeg hadde sittet på benken og vært forbanna fordi jeg ikke fikk spille.

Når det har vært løpetrening i Vålerenga, hører vi ofte du har vunnet eller vært blant de aller beste. Trener du mer og hardere enn de andre gutta, eller har du naturlig anlegg for kondis?

Nei, det er vel trent opp over flere år vil jeg tro. Jeg har vært ganske knallhard med treninga, det har jeg. Nå når jeg spiller for Reka får jeg vel mer beskjed om å roe ned på treninga enn å trene mer, får nesten kjeft for å trene for masse. Det er mye trening som ligger bak det, men det er viktig å trene rett også. Jeg kan springe langt og lenge i et tempo, men kanskje ikke så fort. Det er kanskje det jeg kan forbedre meg litt på. Kan du ikke springe, kan du ikke spille fotball.

Jeg fant spillerprofilen din på sånne FIFA-kort. Du kan jo se om du er enig?

Ja, det ser jo ganske greit ut. Jeg er jo ganske sånn average på det meste.

Fysikken slår ganske høyt ut her da?

Ja hvis det er utholdenhet og sånn så er jo det greit. Der er det fysiske ganske bra. Men jeg har sett at jeg er ganske svær på FIFA. Jeg har spilt med meg sjøl, og jeg er større enn det jeg egentlig er. Jeg er jo ikke så svær egentlig.

Jeg syns det var litt artig at det slo så tydelig ut på fysikken høyest, og skytinga lavest.

Ja, det stemmer hvertfall.

(kortet det snakkes om finner du her: http://www.futhead.com/15/players/35997/sivert-heltne-nilsen/  )

Hvem av unggutta har du mest trua på?

Castro er fantastisk. Han imponerer meg ofte på trening, han er absolutt en som kan ta steget opp. Castro var god i vinter, og når han trente med oss så tok han nivået og nye ting veldig fort. Så det er en mann man bør følge med på.

Er det noen spillere du har som forbilde? Som er ekstra store helter?

Alan Shearer er mitt store barndomsidol. Jeg er Newcastlesupporter og han var den store helten. Bobby Robson er også en stort helt. De to gutta der henger høyt.

Er det noen spillere du har som forbilder som er litt samme spilletype som deg og som du tenker at du kan lære av?

Jeg har jo en defensiv midtbanerolle. Og jeg følger litt ekstra med på hva de aller beste gjør. Altså, jeg veit ikke hvor like vi er, men jeg syns jo Busquets er fantastisk god… Og Pirlo ligger jo faktisk i en defensiv midtbanerolle også, men han er kanskje ikke helt samme typen som meg… Han takler jo ikke, men jeg syns det er fantastisk å se på ham. Han spurter nesten ikke, han bare jogger rundt, men ligger liksom to steg foran. Han bruker hodet mer enn kroppen. Boka hans heter jo ”I think, therefore I play”.

Den defensive midtbanerolla er ofte nøkkelen i balansen i et lag. Du ser ofte eksempler på at hvis du tar vekk en defensiv midtbanespiller, og setter inn en offensiv så rakner det helt. Du så det med Real Madrid og Makelele for eksempel.

Jeg har ofte sagt at du er Vålerengas Nigel De Jong eller Gattuso.

Ja, det er litt likere kanskje. Jeg liker også Matic i Chelsea. Han er også veldig god.

Foto: Grydis

Foto: Grydis

Ser du mye fotball?

Dama meiner hvertfall at jeg ser mye fotball. Men jeg tror jeg er helt midt på treet.

Klarer du å slappe av og se det for gøy, eller blir det at du ser for å lære?

Jeg er veldig interessert i fotball. Jeg ser mest for gøy, men når du ser de beste spille fotball, plukker du jo opp ting hele tida.

Hva er det største øyeblikket ditt i Vålerenga så langt?

Første serierunde i år var vanvittig artig. Mye folk og seier, det var ordentlig gøy. Nå har jeg kanskje ikke fått oppleve det helt store enda, forhåpentligvis så kommer det. Men jeg syns det var gøy å score to mål mot Lyn i cupen i fjor. Det er ikke ofte jeg scorer, og jeg scora til og med to i en kamp. Å debutere er kanskje høydepunktet selv om vi tapte 2-0 mot Molde. Altså bare å debutere i Tippeligaen med Vålerenga, det var fantastisk.

Også må jeg få si at det er fantastisk å spille foran Klanen, det er noe helt spesielt. Det er ingen som kan måle seg med dem i Norge.

Foto: Grydis

Foto: Grydis

Har du noen tanker om egne styrker og svakheter som spiller?

Jeg er en ganske robust duellspiller. Stor arbeidskapasitet, både løpsmessig og i duellspillet. Det er vel der jeg har mine styrker, ligge foran forsvarsfireren og rydde opp, og prøve å gjøre de rundt meg gode. Jeg er en ganske all round spiller egentlig, kanskje ikke med store spissferdighetene, men ikke så mange svakheter heller. Jeg er en spiller som spiller ganske stabilt på det jevne. Ok pluss, forhåpentligvis.

Men noen av de jeg snakker med om Vålerenga, syns du har blitt litt mer teknisk enn i fjor. Har vi rett?

Jeg merker jo det at jeg har blitt bedre. 1. divisjon og Tippeligaen er nivåforskjell, og du tilvender deg på en måte nivået etter hvert. I fjor var nesten som et øveår. Jeg fikk bekrefta at jeg er god nok, og det gjør meg tryggere. Så jeg tror kanskje det har litt med det at jeg er tryggere og tør å ta med ballen litt mer. Jeg føler kanskje at jeg har litt bedre tid enn det jeg hadde.

Og litt mer offensiv også kanskje?

Ja… Jeg blir ikke så veldig offensiv da. Det blir ikke så veldig mange offensive løp, men et par stykk kanskje. Jeg burde jo score noen mål i år også. Vi får se.

Jeg tenkte å spørre litt om det som skjer i FIFA nå. Har du noen tanker om fotball og sosialt ansvar og hvordan fotballspillere forholder seg til det?

Det er ingen tvil om at alle vi som spiller fotball har en ganske viktig oppgave. Nå er ikke jeg helt oppdatert på FIFA-greiene, men jeg har forstått det sånn at Blatter hvertfall er ute å kjøre. Og han er ikke aleine, det er flere også som sliter. Du så jo forholda som var nede i Qatar, det er jo ikke akseptabelt i det hele tatt.

Hvordan ville det være å delta i et VM og spille på en stadion mange har dødd for å bygge?

Nei altså det… For meg så er det jo helt uforståelig at… Det blir veldig feil, meiner jeg. Det sier seg sjøl egentlig. Det blir spennende å se hvordan NFF velger å… ja.

I sommer spiller damene VM. Tror du det norske laget har noen sjanse der?

Ja, jeg håper jo det. Det hadde vært kult om de hadde gjort det bra. Jeg gleder meg til å følge med. Det er synd at Graham Hansen har meldt forfall, men det virker som vi har et bra lag. Hegerberg har jo bøtta inn med mål i Frankrike. Så det kan bli spennende.

Hvordan var det å flytte til Oslo, en bonde i byen?

Det var ganske stor forandring, det må jeg innrømme. Med en gang jeg kom hit blei jeg nesten litt skremt med tanke på alle folka som er her. Nå bor jo jeg midt på Løkka, og det er masse rare folk… mer enn jeg er vant til. Men etter litt tid så har jeg merka at jeg har blitt litt mer hardhuda. Jeg har blitt veldig vant til det, og jeg trives veldig godt her.

Du føler deg hjemme?

Ja jeg føler meg hjemme, jeg liker byen bedre og bedre. Oslo er en fin by.

Er det noen i spillergruppa du går spesielt godt sammen med sosialt?

Ja, det er jo flere… Vi er en veldig fin gjeng alle sammen. Jeg bor på rom med Alex Mathisen, vi har funnet tonen veldig bra. Tollås og jeg er nesten naboer. Han er jo fra Ålesund, vi kjente hverandre litt fra før.

Det er godt å høre, vi lurer jo litt på hvordan klubben tar i mot spillere som kommer aleine til Oslo.

Jeg var jo å trente litt her på slutten før… det var vel 2013-sesongen, ja på slutten da. Da blei jeg nesten litt imponert over hvor godt jeg blei tatt i mot av alle sammen. Det var veldig kjekt.

Nå er det klart at Muri ikke kommer tilbake på fotballbana. Hvordan takler man det i spillergruppa? Har dere visst det lenge?

Vi har ikke visst det sånn 100 %, men vi har vel hatt en anelse. Det er veldig trist. Jeg syns Muri er en fantastisk fyr, han har vært i klubben lenge og har masse rutine. Så det er veldig kjedelig at han ikke kan bidra på bana mer.

Men når det dukker opp sånne skader i en kamp, gjør det at dere tenker litt ekstra på det i kamp?

Nei, altså når jeg spiller sjøl så klarer ikke jeg å tenke så mye på konsekvenser.

Hva trur du at du hadde drevet med hvis du ikke spilte fotball?

Hm… godt spørsmål. Jeg hadde drevet med en anna idrett, det er jeg ganske sikker på. Jeg har drevet med alle mulige idretter. Men hvis jeg ikke hadde drevet med idrett i det hele tatt, hadde jeg nok studert. Levd livet som student. Jeg har studert litt før, men det blir jo litt sånn halvveis når du er fotballspiller.

Hva studerte du?

Jeg studerte et år med engelsk, og et år med økonomi og ledelse. Jeg koste meg som student altså. Det eneste var eksamenstida som var litt stress.

Kampen mot Rosenborg er jo på musikkens dag. Hvis du ikke hadde spilt kamp, hvilke konserter ville du gått på da?

Jeg hadde mest sannsynlig gått på en av konsertene som var i Sofienbergparken, for det er nærmest. Jeg liker det meste, men Di Derre er favoritten. Jo Nesbø syns jeg er helt magisk.

Er det noe du har lyst til å si til supporterne?

Nei, det er at de må komme seg på kamp da. Ellers vil jeg si at jeg trives vanvittig bra i Vålerenga, og syns det er en fantastisk klubb å spille for. Det eneste jeg skulle ønske var at vi spilte på egen stadion, og ikke på Ullevål. Det tror jeg mange er enig om. Få opp en ny stadion så fort som mulig, det hadde vært fantastisk. Da er på en måte alt til rette for mange gode år.

Du tenker stadion på østkanten er det som skal til?

Ja jeg tror interessen kunne økt med det ja. Jeg tror østkanten er det perfekte.

Vi takker Sivert for at han stilte opp til dette intervjuet og ønsker han lykke til med resten av sesongen. 


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.