Overblikket: 8 lag i GET-Ligaen?

Det er dagen derpå, og det er mandag morra blues. Ikke for Vålerenga dog. Vålerenga høstet tre nye poeng på Kongsvinger søndag, og har i så måte lite å sutre over. Men for norsk ishockey.

For Vålerenga raserte Kongsvinger Knights 9-3, helt etter oppskriften. Og det med en haug rookies på banen. Mange spillere fikk hvile, David Rocky Bräck sonet karantene, og Morten Ask var ute med skade. Hvor lenge Ask er ute er for øvrig i det blå, han sliter med en hofte som ikke vil samarbeide. Eller sagt på vår måte; snue i hoften.

Vi skal ikke henge oss så mye opp i kampen søndag kveld annet enn å påpeke at det ble 3 mål til Knights som var rotete feil, enten i egen målgård eller høyt oppe på banen. Ordmitraljøsen Glenn Jensen voktet buret – men kan ikke lastes for noen av målene. Statistikk fra kampen finner du her og gamesheet her. Nok om det.

Men for overskriftens anledning legger vi til at Storhamar slo Manglerud Star 5-0 og Frisk Asker slo Stjernen 8-2. Storhamar i Manglerudhallen og Frisk Asker i Askerhallen. 5-0 er for så vidt ikke noe brakresultat, men rapporter fra Maglerudhallen sier at Storhamar kjørte på kvart maskin.

Men når sånne resultater dukker opp melder alltid hylekoret seg; 8 lag i GET-Ligaen nå! Like sikkert som at det går mot vår. Eller jul. Det går alltid mot jul. 8 lag i GET-Ligaen ser ut til å være en fuktig drøm for mange. Et slags nirvana. Og hylekorets refreng er gjerne «Så lenge det er behov for det til det blir 10 gode nok lag».

Javel. Det der er sure toner.

Og lite gjennomtenkt.

Økonomi er en faktor. Færre lag vil bety færre kamper. Færre kamper betyr mindre penger i kassa. Vi kan ikke automatisk tro at publikumsnittet øker dramatisk ved å få en jevnere serie. Kanskje, men ikke garantert. Ergo er det et sjansespill økonomisk å redusere antallet lag. Og ta Stavanger for eksempel; de har jo full oljetank nær sagt alle kamper. Overdrevet selvfølgelig, men ikke langt fra sannheten.

Norsk ishockey trenger pengene, hver eneste krone.

Og så er det opp- og nedrykk. Skal man fjerne det? Skal man fryse deltagelse i den øverste divisjonen? Det virker jo litt sært at et lag som spiller om Norgesmerskapet også skal spille om nedrykk, eller enda verre; rykke rett ned.

Det henger ikke på greip.

Og hva med organisering av den nest øverste divisjonen? Hvor mange lag skal det være der? 8 lag for å gjøre serien jevnere og dermed mere attraktiv for publikum – noe som igjen gir mere penger i kassa? Tja, kanskje det… Kanskje man er inne på noe der. Og mens vi er inne på kampen om potta ((c) Fritz) – eller bøtta om man vil – kanskje man kanskje tenke i nye baner…

Kanskje skulle man ved serie med 8/8 lag spille om potta i de to øverste divisjonene? Da har vi altså ikke konkludert rundt opp- og nedrykk, bare sagt at det er et problem. Hva om man sendte 16 lag til NM-sluttspillet da? I en serie best av 3-5-7-7 kamper? Spennende, og antallet kamper i sluttspillet går ikke ned på papiret, det går opp med én kamp.

Og det åpnes for askeladder. Noe som selvfølgelig er utopisk – at et lag fra dennest øverste ligaen skal gå hele veien og vinne. Det skjer ikke. Men askeladder er morsomme, og det er morsomt å se storhete slite og eventulet ryke mot askeladder.

Så lenge det ikke er Vålerenga.

Nei, vi faller ned på at dagens modell er den riktige. Så får vi heller leve med kokkoskamper og store resultater. Og at de store tryner mot de små innimellom – noe som alle lagene gjør fra tid til annen. Vålerenga også. Og kvaliken til GET-Ligaen er faktisk litt spennende å følge med på. Hadde Grüner spillt kvalik, og kampene ikke hadde kollidert med Vålerenga sine hadde vi tatt oss en tur eller tre.

Vi er gærne. Vi er over middels interessert i ishockey.

Og apropos disse ti lagene hvor det er antatt to kokkoslag – som for eksempel Knights søndag; ingen er så gode til å gjøre seg dårlig som Vålerenga. Hvert år gjentar det seg. Kalle det gjerne kampfiksing om du er konspirasjonsteoretiker – men banna bein; Vålerenga går på rallare mot de hysterisk mye dårligere lagene. Ikke søndag – men det kunne fort skjedd.

Og denne sesongen har vi tryna mot nesten alle. Måtte denne seriesesongen dø i stillhet.

På den annen side kan det hende Vålerenga har godt av en seriesesong med motgang. Det kan være god lærdom.

Ferdig snakka.

God natt jevnere serie, med 10 lag, hvorhen du er…


Overblikket mener mye om ishockey. Overblikket representerer ikke nødvendigvis Klanens offisielle meniger, selv om en blind høne som kjent også kan finne korn. Overblikket deler i vi-form, noe som henspeiler dets til tider noe oppblåste selvbilde.

Overblikkets samlede verk finner du her.

 

 

 

Comments are closed.