Ullevaal, nei takk

Kostbare, folketomme og triste Ullevaal har utspilt sin rolle for Vålerenga. Det er velkjent for de fleste at man flytter hjem til mor i perioder. Sånn er det nok også for Vålerenga…

Tekst: John-Kim Strand // foto: Engamedia


Bislett slik den fremstår i dag vil selvsagt ikke være noen gudegave. Løpebaner, takmangel og katastrofale siktlinjer på deler av stadion. At den er bygget for å ha friidrettsfest en gang i året merkes. Likevel – som midlertidig arena vil den kunne gi Vålerenga unik erfaring og lærdom inn mot nytt, eget og veldrevet hjem.

Ullevaal Stadion NFF AS tar nærmere 30 000 tilskuere. Når Vålerenga er i stand til å fylle opp med i underkant av en tredjedel på gode dager sier det seg selv at Vålerenga-produktet blir lidende. Nesten sinnslidende. Uansett hvor god jobb det gjøres fra fokusgrupper, fans og administrasjon – vil Ullevaal fremstå, oppleves og føles som tomt. Hva skjer da med Vålerenga? De fremstår, oppleves og føles som særs lite attraktive.

At den tar 30 000 tilskuere gjør at den koster deretter å arrangere på. At man kan stenge av deler av stadion endrer ikke på dette.

En av hovedpoengene, i hvert fall utad, med å velge Ullevaal var at man fikk bedre VIP-inntekter fra UBC-systemet – enn man kunne anta å få på Bislett.

Derfor bør Vålerenga velge Bislett denne gangen.

Bislett har ingen spesielle VIP-fasiliteter, men mengder av arealer. Her kan Vålerenga finsikte sine egne, nye sponsor- og VIP-konsepter slik at de er innkjørt til egen stadion. Selv om man den siste sesongen har kommunisert viktigheten av supporterne, og på mange måter gått tilbake på den VIF-destruktive Breen-policyen over flere år. Må man forstå at VIP og samarbeidspartnerne vil være umistelige i en ny arena. Derfor gjelder det å øve litt før man flytter.

Stabæk øvde ikke. Se hvordan det gikk…

Samtidig kan Vålerenga etablere solide tilbud til supporterne. Først og fremst i form av pilsner øl i plastglass til blodpris. En blodpris de langt fleste betaler med glede, siden penga, overskuddet og driftsutgiftene er en del av Vålerenga-familien. Personlig får jeg vondt i magen av å drikke øl på Dolly’s ved Ullevaal. Hadde den samme døve plastpilsen kosta det samme, eller en tier mer, og jeg viste at hele summen gikk inn i Vålerengas system – ville jeg kost meg og tatt en eller to ekstra.

Ullevaal er en topp moderne, fantasi-arena. Den har alle de fasilitetene og tilbudene som en moderne fotballstadion krever. Godt lydanlegg, fine storskjermer, levende banereklame, god sikkerhet ved inngangene, rask kioskbetjening osv.

På Bislett finnes det ingenting av dette. Det gjør det ikke på Vålerengas nye stadion heller. Der finnes det ikke noe som helst.

Hele klubben må jo bygges opp fra bunn på en annen måte. Administrasjonen spesielt må tilpasse seg en ny virkelighet. Etter en lengre periode med økonomisk nedgang er mange borte, og nye folk må nødvendigvis inn. Her vil klubben trenge unge folk uten forpliktelser, med relevant erfaring eller utdanning, som kan brenne lyset i begge ender for Vålerenga. Det orker man ikke om kona og ungene sitte hjemme og klager.

Det beste stedet å starte denne oppbygginga er på Bislett. Her får man ingenting gratis. Kommunen stiller tribuner, gressklipper og en vaktmester til disposisjon. Resten må Vålerenga gjøre selv. Dette vil gi klubbens administrasjon den erfaringa som trengs for å bygge opp sitt eget hjem.

Vi har alle vært i den situasjonen at vi flytter hjem til mamma mens vi venter på noe nytt. Det bør også Vålerenga gjøre.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.