Vålerenga i årets sesong – med modellene fra NTF

Norsk Toppfotball kom med forslag til nye modeller for Tippeligaen i går. Vi setter Vålerenga i årets sesong inn i de tre ulike modellene for å se hvordan sesongen vår ville artet seg i de tre ulike modellene. Vi kunne fått europacup i to av dem.

Tekst: EspenB // foto: Engamedia


To av modellene er relativt kompliserte – og gir noen merkelige utslag. Da kan det være greit å eksemplifisere med årets sesong som utgangspunkt. Vi er nødt til å ta noen forutsetninger underveis. I modell 14a og 14b forutsetter vi at Vålerenga vinner sine playoffkamper for å følge serieoppsettet enklest mulig. Jeg nevner litt om nedrykkspill også, mest fordi det er et merkelig opplegg.

Man kan si at lagene ville prioritert annerledes med forskjellig serieoppsett, men det overser jeg glatt. Dette er et enkelt tankeeksperiment lages for å illustrere de nye modellene.

Modell 12.

12 lag i serien. Serien deles i to like store grupper etter at alle lagene har møtt hverandre hjemme/borte.(22 kamper) Poengene man har fått halveres for å gjøre seriene så tette og jevne som mulig.

Vålerenga ville tatt den siste plassen i toppgruppa med 33 poeng etter 22 serierunder. Viking ville tatt den øverste plassen i bunngruppa med 32 poeng. En brutal virkelighet for Viking. De kan vinne resten av kampene sine (10 stk) men kan ikke komme høyere enn 7. plass. Vålerenga på sin side kan tape resten av kampene og beholde 6. plassen.

Vålerengas poengsum ville blitt halvert til 16 eller 17 poeng. Serieleder etter 22 runder – Molde – hadde 53 poeng og ville startet plasseringsspillet med 26 eller 27 poeng.

Vi ville spilt borte/hjemme mot Molde, Odd, Rosenborg, Lillestrøm og Godset i tredje fellesrunde for å avgjøre tabellplassering, medaljer og E-cup.

Skottland benytter dette systemet. og i sesongen 2005/06 fikk for eksempel laget som ble nummer syv flere poeng til slutt enn laget som ble nummer fire. (Takk til Ulrik for info om dette)

I denne modellen det ikke bestemt hvor mange som skal rykke ned ennå, og dermed er ikke kvallikspill bestemt heller.

Modell 14a

14 lag i divisjonen. serien deles i tre grupper etter at alle lagene har møtt hverandre hjemme/borte. (26 kamper) Lag 1-4, 5-12 og 13-14 møtes i playoffgrupper.

I Vålerengas gruppe (5-12) er reglene slik: Laget som ble nr 5 på tabellen møter nr 12, Nr 6 møter nr 11 osv over to kamper. Vinneren av denne gruppa spiller mot nr 3 i den øverste gruppa om retten til E-cup.

Vålerenga ville med sin sjetteplass endt i gruppe 5-12. Som 6. beste lag ville vi møtt nr 11 over to kamper. Det er Ålesund. (vi forutsetter at Vålerenga ville vunnet sine playoffkamper for å følge en enklest mulig linje)

Som vinner av kampene mellom 6. og 11. plass skal vi så møte vinner av plass 8 mot plass 9 hjemme/borte. (Start-Stabæk i år.) Vi vinner og skal så møte vinner av kampene mellom 5-12 plass og 7-10 plass. De har spilt seg i mellom og vinnerne av de kampene har nøtt hverandre og de står igjen med ett lag som går videre. Er du med?

Etter å ha spilt mot det laget hjemme og borte vinner vi og har dermed retten til å spille om E-cup mot det laget som ble nr 3 i playoffgruppe 1 (plass 1-4 etter grunnspillet) Vi vinner og er plutselig i Europa igjen.

Oppsummert: Etter å ha møtt alle lag i serien to ganger (26 kamper) skal vi altså spille om retten til retten til retten til å spille om E-cup mot 3. plassen i playoffgruppa over oss. 

En kuriositet i denne modellen som bare må nevnes:

De to nederst plasserte lagene etter 26 kamper (lag 13 og 14) har en egen gruppe. I år ville det vært Sandnes/Ulf og Brann. De skal møtes hele 5 ganger innbyrdes for å avgjøre hvem som skal rykke direkte ned og hvem som skal spille kvallik mot vinneren av plass 2 og 3 i 1.div som har møttes innbyrdes i forkamt.

Modell 14b

14 lag i divisjonen. Serien deles i fire etter at alle lagene har møtt hverandre hjemme/borte (26 kamper) gruppene er lag 1-4, 5-6, 7-10, 11-14.

Vålerenga ville med sin 6. plass etter 26 runder venta en stund og så møtt vinneren av lag 8 og 9 (Stabæk-Sarpsborg 08 som har spilt hjemme/borte) over to kamper.

Vi vinner og møter dermed vinneren av kampen mellom lag 5 og vinneren av kampene mellom lag 7-10 hjemme og borte. Vi vinner igjen.

Da skal vi møte laget som ble nr 3 i den øverste playoffgruppa hjemme/borte. Det står om E-cup nå. Vi vinner og er plutselig i Europa igjen.

Oppsummert: Etter å ha møtt alle lag i serien to ganger (26 kamper) skal vi altså vente på at to andre lag spiller mot hverandre to ganger, så spille mot vinneren av dem før vi møter vinneren av laget som venta på at to andre lag spilte mot hverandre to ganger. Så skal vi møte plass 3 over to kamper for å avgjøre om vi får e-cup.    

I nedrykksgruppa (plass 11-14) er bare vinneren av gruppa sikret plassen i serien. Det nederste laget rykker ned og de plass 2 og 3 må ut i kvallik mot plass 3 og 2 fra 1. div.

Det er altså relativt dyptgripende endringer i serieoppsettet. Det kompliseres vesentlig i forhold til dagens seriespill. Om det får folk til å løpe ned stadiondørene skal jeg ikke si noe om. Du får gjøre deg opp en egen mening. Det blir etter mitt syn flere kamper som betyr noe.

Tabellinfornasjon er henta fra nifs.no og modelloppsettet er henta fra Norsk Supporterallianse sine hjemmesider.

Og du? Husk kampen mot Start på Ullevaal søndag kl 18:00. Akkurat nå er det den som teller mest. Kom på kamp!


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.