NTF sine tre forslag til ny seriemodell

Norsk Toppfotball (NTF) kom i dag med forslag til tre ulike seriemodeller for den øverste ligaen samt et forslag til ny struktur på seriesystemet. Vi gir deg kortversjonen og poengterer at dette kun er forslag, og de skal sendes ut på høring til klubbene. 

Tekst: EspenB 


Det er det det nederlandske analyseselskapet Hypercube som står bak forslagene, etter at de har blitt engasjert av NTF. De har erfaring fra omlegging av seriestruktur fra andre land, og er dermed godt kjent med denne type analyser.

Det er de norske klubbene som selv skal avgjøre om det blir endring fra dagens seriesystem og da eventuelt hvilket av de tre forslagene de går for. Det gjør de på Fotballtinget til våren. Evt endringer kommer først fra 2017 i forbindelse med at den hodeløse tv-avtalen med Cmore løper ut.

To av forslagene innebærer reduksjon av antall lag i tippeligaen fra 16 som i dag til 14, og ett forslag innebærer 12 lag i toppdivisjonen. Samtidig er det en hel rekke andre endringer også, så det er ikke bare antall lag som berøres. Langt derifra.

Videre har Hypercube foreslått å beholde vår/høst-serie fremfor å innføre høst/vår som resten av Europa. De foreslår også å flytte de siste rundene av cupen til våren, med cupfinale om våren.

Kort fortalt er forslagene helt andre strukturer enn vi er vant til. Det spilles grunnserie før serien deles i to, tre eller fire i de tre ulike forslagene. Forslagene heter 12, 14A og 14B  og de to sistnevnte er relativt kompliserte oppsett før man faktisk setter seg ned og går gjennom dem steg for steg.

Jeg skal ikke mene noe om noen av forslagene ennå. Her er det viktig å konsekvenstenke før man trekker slutninger selv om jeg nok allerede har funnet min favoritt. Reduksjon av antall lag i Tippeligaen ønsker jeg uansett velkommen.

Selve strukturen på toppfotballen foreslåes også endret. Fra dagens toppliga, èn førstedivisjon og fire avdelinger av andredivisjon foreslår de å endre til toppliga, èn førstedivisjon, to andredivisjoner og fire tredjedivisjoner.  Det kommer altså inn en ny divisjon mellom første og andre div.

Du finner alternativene grundig beskrevet på hjemmesidene til NSA, der ligger det også en oppfordring til å bry deg og faktisk gjøre noe for å påvirke valget fremfor å bare skrive på sosiale medier. Det er viktig å sette seg inn i dette, for det vil mest sannsynlig endre norsk fotball radikalt. Da er det greit å se fordeler og ulemper så du veit hva du snakker om.

Forslagene, med link til hele rapporten finner du på Norsk Supporterallianse sine hjemmesider

Har du meninger, innspill, spørsmål eller annet å formidle er Klanen og VPN sine forumer et egnet sted.

 


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.