Ulikhet for loven…

Av: @krusedUlrik

Så var det endelig bevist, utover en hver rimelig og fornuftig tvil, at Norges Fotballs Fiender (NFF, populært også NøFF) faktisk forskjellsbehandler. Det er kanskje ingen stor bombe at denne forskjellsbehandlinga rammer Vålerenga negativt, alternativt at «hele Norges Rosenbårj» gis positiv særbehandling.

Som kjent fikk bingoligaens toppscorer, Vidar Ørn Kjartansson, rødt kort i sluttminuttene mot Særpsborg. Kortet ble delt ut på grunnlag av en episode som dommer Tom Harald Hagen mente å ha sett, men som ingen har klart å påvise i tv-bildene fra kampen til tross for iherdige forsøk. Likefullt klarte NøFFs disiplinærutvalg å gi én kamps karantene for den imaginære handlingen som Ørnen altså ikke hadde gjort. Dette i seg selv er særdeles påfallende – regelverket til NøFF sier nemlig at nedsparking skal gi to kampers karantene. Så enten skal Vidar ha to kampers karantene (altså at disiplinærutvalget finner at han har gjort handlingen, til tross for bildene som viser noe annet), eller så skal han ha null kampers karantene, fordi han ikke har gjort handlingen. Mellomløsninga man har kommet til er i så måte helt kokos, og tyder på at disiplinærutvalget straffer kun for å straffe uten at det foreligger grunn til straffen.

At disiplinærutvalget er en gjeng nedsnødd hattifnatter med hodet trygt plassert godt opp der sola ikke skinner så ofte er et kjent faktum som man bare må leve med. Slik tilfellet også var for Nicolai Høegh da han måtte sone en kamps karantene etter justismordet i siste serierunde i fjor. Som kjent fikk han da rødt kort etter at en linjemann med fortid i lsk mente å ha sett ulovligheter. Eller hallusinasjoner, som det viste seg at kanarilinjemannen hadde «sett», eller følt seg frem til.

Justismordet mot Ørnen ender likevel ikke der. Det som virkelig beviser at NøFF forskjellsbehandler ulike lag er situasjonen som oppstod når Vålerenga vurderte å anke disiplinærutvalgets avgjørelse inn for NøFFs amkeutvalg. Tanken var da at inntil anken er behandlet kan Vidar spille, og score, videre, og siden anken neppe ville være ferdigbehandlet før kampen mot lsk ville det være fuglekreka som ville få smake toppscorerinnsats. Om anken ikke hadde ført frem ville Ørnen måtte sone mot brrrann neste helg. Dette ville i så fall være fornuftig taktisk, all den tid togstasjonens utvalgte for tida (dessverre) er en større sportslig utfordring enn de skarrende fiskeskjenderne.

Ideen bak å anke, og dermed sørge for såkalt oppsettende virkning for karanten (altså at karantenen utsettes til det er endelig klart at spilleren ilegges karantene), er ikke ny. I mai sparka vår gamle kjenning Ken Remi Stefan Strandberg godt fra seg da han traff en annen gammel kjenning, Aaron Samuel. Rosenbårj, som jo er kjent for å være «svært opptatt» av rettferdighet og fair play, anka sporenstreks de to kampene karantene Ken Remi fikk inn til ankeutvalget. Og dermed fikk Ken Remi spille neste kamp, mot godset. Den gangen het det seg:
«Samtidig betyr dette at Stefan Strandberg faktisk får spille lørdagens tøffe bortekamp mot Strømsgodset i Drammen. Ifølge rbk.no har Norges Fotballforbund fredag varslet Rosenborg om at anken tidligst blir behandlet i neste uke – og at straffen først vil tre i kraft etter at den er behandlet.»
(Kilde: TV2 – http://www.tv2.no/a/5625219)

Godt nytt for Vålerengas ide om å anke justismordet mot Ørnen, og dermed sørge for at han i hvert fall får spille mot lsk, skulle man tro. Tross alt er vi jo rimelig vant med at like tilfeller skal behandles likt. Det er imidlertid ikke NøFF, som finner det på sin plass å endre spillereglene litt nå når det er Vålerenga som vil anke. Nå heter det seg nemlig:
«- Han må sone den kampen har blitt tildelt karantene. Det er ikke slik at suspensjonen utsettes til saken er avgjort, sier juridisk rådgiver i NFF, Emil Waters, til VG og henviser videre til regelverket i disiplinærsaker der det blir gitt én kamps karantene.»
(Kilde: vg.no – http://www.vg.no/sport/fotball/vaalerenga/vif-dropper-anke-kjartansson-ute-mot-lsk/a/23275090/)

Såeh… Skal man le eller gråte? En rosenbårj-spiller stempler en liggende motspiller, i en situasjon hvor det ikke er kamp om ballen, og blir idømt to kampers karantene. Rosenbårj anker, og spilleren får dermed spille kamp mens anken behandles. En Vålerengaspiller gjør ingenting, blir likevel idømt én kamps karantene, og må likefullt sone mens en anke behandles. At et eventuelt positivt (for Vålerenga og Ørnens del) utfall av en ankesak da vil innebære en urettmessig utestengelse av Vidar, det klarer ikke meitemarkhjernene i NøFF å tenke ut. Prinsippet om ulikhet for loven er herved bevist, så får man se om media er seg sitt ansvar bevisst og presser NøFF litt på dette.

Er det rart man drekker…

Comments are closed.