Jeg er ingen ku!

Jeg er ingen ku – og jeg vil gjerne ha meg frabedt å bli behandla som en – bare fordi jeg er supporter.

Tekst: Hanne Mari Jordsmyr / Norsk supporterallianse // foto: Roald Byre


Vi har dessverre fortsatt en jobb å gjøre med tanke på sikkerhet kobla opp mot politiets holdninger. Det er vanvittig provoserende når de behandler oss supportere på den måten politiet i Kristiansand gjorde sist fredag kveld. De møter oss med batonger og hunder – hovmod og maktarroganse.

Hva skjer i hodet på en politimann når han hører at Vålerenga og Klanen skal komme på besøk? Det lurer jeg jammen på! Etter gjentagne besøk på Sør Arena, må jeg dessverre utrope denne til en av «de verste» å komme til som bortesupporter.

Jeg gleder meg alltid til sørlandstur! Jeg reflekterer over blide venner jeg har der, saltvann, sjø, bading, lys, deilig temperatur, SOL, og akkurat passe lang bortetur til at vi rekker å bli i skikkelig godt humør før kampen. Kampen veit jeg blir vanskelig. Start på hjemmebane er ingen spøk.

Jeg har tidligere vært frivillig i Klanens sikkerhetstjeneste (KST), og på Sør Arena slapp ikke engang KST inn uten full visitasjon. Jeg ble provosert over å bli behandla på den måten dengang – når jeg kom dit klink edru – med gode hensikter – og med intensjonen om å gjøre en bra jobb så det ble en best mulig fotballfest for oss på tribunen. Alle skal ha det bra på kamp var mottoet vårt, men det holdt hardt i Kristiansand, på det såkalt blide sørland.

Jeg må dessverre innrømme at jeg ble enda mer i harnisk sist fredag.

Vi kommer fram med tonnevis av godt humør, skrål, latter og sang. Det første gutta gjør er å bade nakne. Er vi på sørlandet, så er vi på sørlandet.

Etterhver registrerer jeg at det er mange politifolk der. Sure, nedlatende, med stikkende blikk og med kroppsholdninger som kunne skremt den verste tenåringspøbelen ned på kne om de hadde giddi og pusta på’n. De «lufter» bikkjene sine, og stemninga er ikke slik den burde være.

Vel innafor går kampen sin gang. Gutta spiller en glimrende førsteomgang når de bare har fått varma opp de første 10 minuttene. Kampreferatet fikk dere «live» her på klanen.no, så det trenger jeg ikke gjenta. Jeg kan vel bare si at jeg føler det helt greit å ha rana det ene poenget med meg hjem. Rettferdig eller ikke.

I annen omgang gikk jeg litt rastløst fram og tilbake fordi spillet var så elendig. Jeg registrerer igjen mye sivile tanter og onkler, og også en del i uniform som tramper rundt på feltet vårt. Prøver dere å framprovosere bråk? Dere har jo forsåvidt klart det i andre sammenhenger – men hvorfor skal dere absolutt det? For at vi Vålerenga-supportere skal få et dårligere rykte å ta vare på? Jeg er faktisk interessert i å holde meg innafor, men skjønner at møtet med denne handlemåten og disse holdningene provoserer de med kortest lunte. Er det sånn dere vil ha det? Hva er poenget?

Når sørlandsarrangørene i tillegg også pålegger oss bortesupporterne å bli igjen i 10 minutter etter kampslutt pga fare for konfrontasjoner bør de vurdere om de i det hele tatt bør påta seg sånne arrangementer der i Syden. Hallo? Det var en uavgjort-kamp? Ville vi i det hele tatt sett i retning av en Start-supporter? Bryr vi oss? Det eneste vi vil er å komme oss ombord i bussene, få oss en øl, og få begynt på hjemturen. Bussene våre står ved sida av utgangen i Kristiansand – på motsatt side av alt som har med hjemmepublikummet å gjøre. Det er minimum 5 timers reise hjem. De langt fleste av oss skulle hjem med buss, og de som ble igjen dro vel ut på livet i Sørlandshovedstaden, og da kunne dere vel slite med dem der i steden?

Det at de ikke skjønner at denne segregeringa av supportere generelt er det som provoserer oss – overhode ingenting annet – gjør at jeg blir jævlig skuffa. Det er heldigvis ikke mer enn ved 3-4 stadioner hvor vi blir behandla så elendig. Men det er 3-4 for mye! Og dette er som sagt ikke første gang i Kristiansand – det er tvert i mot en vane: De er jo hysteriske! Hva skal til for å få dem til å handle noe mer vettugt og uprovoserende?

Jeg klarer ikke å la være og gi en liten oppfordring til politiet til slutt: Behandle oss som folk – det er faktisk det vi er! Vi trenger ikke hverken å bli gjeta av eller trua med skarpe bikkjer – ei heller med maktposisjonen dere innehar. Utvis et visst skjønn og bruk litt klokskap og fornuft. Konsentrer dere om de få potensielle utfordringene dere måtte finne – og la meg og mine glade medsupportere få lov til å være nettopp supportere og ha det bra på kamp – både hjemme og når vi reiser rundt.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.