Påskekrim del 5: Hvem drepte Martin Borre?

Martin Borre er drept. Kjell «Falken» Christiansens heteste spor fører langt inn i gangene til NFF. Her kommer del 5.


Les del 1 her Les del 2 her Les del 3 her Les del 4 her

Femte del

Christiansen kaster seg inn i en drosje. Han ber drosjesjåføren kjøre seg rett til  NFFs lokaler på Ullevål. I drosjen oppsummerer han saken for seg selv.

Vallerenga-spilleren Martin Borre er funnet nedgravd og drept under en Lada parkert i velodromen på Vallerfeltet, nøyaktig der midtsirkelen på klubbens nye stadion skal ligge. Han ble sist sett i et pokerlag i klubbens lokaler, der han forsvant når lyset gikk kl 19:13. Siden har ingen sett ham. En rekke spor peker mot NFF, deriblant en konvolutt med generalsekretær Kjetil Meis`visittkort. Men det er flere andre som også har oppført seg merkelig. Kjetil Reknes har kommet med merkelige uttalelser, det samme har klubbens sterke formann Scarf Ace.

På veien ut fra Valler-hallen hadde han truffet på den tyske landslagskeeperen Lars Hirschmann og toppscorer Hallgeir Børven. De hadde hatt lite å tilføye, unntatt det faktum at de hadde hørt en telefon ringe i det strømmen gikk kvelden før, uten at det virket som om noen hadde tatt den. Han noterte seg at dette burde følges opp.

Han rekker ikke å tenke lenger, drosjen svinger inn foran NFFs lokaler. Han betaler og går inn.

I resepsjonen står en gammel uvenn. Den fordømte snushanen PederM fra Dagbladet kaster på krøllene når han får se Kjell.

«Nei, for en overraskelse å finne deg her, Christiansen!»

Den erfarne mordetterforskeren har mang en gang barket i sammen med den erfarne kriminaljournalisten og hans kollega Truls Deilig. Han prøver å passere snushanen, men han holdes tilbake.

«Jeg var oppe på Valler-feltet i stad for å hente min gamle Lada. Det viste seg å ikke være så enkelt!»

Kjell blir overrasket. Sjelden har snushanen vært nærmere et mordåsted så tidlig!

«Hva er det du vet?»

Journalisten retter seg opp i ryggen.

«Jeg har sett et åsted før. Og den eneste som er savnet i mils omkrets er Martin Borre. En pluss en er to, Falken! Men jeg er litt usikker på hva du gjør her?»

Kjell velger å kontre.

«Og jeg lurer på hva du gjør her? Det er vel ikke mye kriminalstoff å hente her?»

PederM slenger på krøllene.

«Jeg vil ikke røpe for mye, men jeg er på sporet av en sammensvergelse som har med NFF å gjøre. Det kan være tilknytninger til svært lyssky virksomhet. For eksempel gambling.»

Kjell spisser ørene. Samtidig innser han at han burde være forsiktig. Han lar åpenbare spørsmål ligge.

«Hvorfor hadde du egentlig parkert Lada`n inne på velodrom-tomta?»

Journalisten trekker lett på skuldrene.

«Jeg hadde kjørt barna på skøytetrening. Så ville ikke det gamle vraket starte. Jeg fikk dyttet det inn på den tomme velodrom-tomta.»

Kjell måtte innrømme at skribentens forklaring virket troverdig. Han ville imidlertid ikke gi noen kommentarer eller opplysninger rundt mordet.

«Ålreit, PederM. Vi sier det slik: Jeg lover å gi deg full eksklusivitet så raskt jeg har noe å gi deg om Borre-saken. Tilbake ønsker jeg at du holder alt om denne saken for deg selv enn så lenge. Det inkluderer også å snakke med din kollega Truls Deilig.»

PederM drar litt på det.

«Det er greit, jeg har faktisk hold alt for meg selv så langt. Men jeg gir deg bare et døgn. Du veit like godt som meg at Vallerenga-miljøet lekker som en sil, det er bare et tidsspørsmål før både Deilig og hvermansen vet mer om dette enn meg og deg til sammen!»

Kjell innså at PederM hadde helt rett. Han hadde dårlig tid. Han tok farvel med snushanen og tok heisen opp til Kjetil Meis` kontor.

Kjetil Meis er en av fotball-Norges mektigste menn. Den storvokste negeren med aner fra Sør-Afrika hadde gjort lynkarriere, basert på knallhardt arbeide, en kompromissløs stil – og sitt vinnende vesen. Meis sin sekretær, frøken Spett, fører Falken rett inn på kontoret, som internt i NFF bare kalles for «Reiret».

Kjell forklarer kort sitt ærend, at Borre var borte og at de bare sjekker noen opplysninger i den sammenheng. Han forklarte at besøket mest av alt var av privat karakter, siden han ønsket Borre tilgjengelig i den avgjørende Lillestrøm-kampen. Meis smilte bredt, og sa han forsto.

«Har du sendt brev til Martin Borre i det siste?»

Den storvokste afrikaneren smiler bredt, og svarer på lett gebrokkent mål:

«Ja, det har jeg gjort! NFF har funnet ut at vi må ta rev i seilene etter nederlaget mot Halvbania. Hele laget er jo totalt ubrukelig! Vi må bringe rutine inn i laget, og har plukket ut en tropp bestående av de 18 eldste spillerne som ikke har noen som helst landslagserfaring fra før. Nils Arne Eggen er hentet inn for å erstatte Drillo, og vi ble sammen enig om at Martin Borre fremstår som den perfekte kaptein for Gamle Norge!»

Kjell trodde ikke sine egne ører. Han husket godt at Elling Joste fortalte at Meis skal ha gitt kollega Mordheim opplysninger om en sammensvergelse i forbundet. Han valgte å sjekke ut dette direkte.

«Er dette en linje som Ingolf Hellàn og Johan «Samba»  Nilsen deler?»

Afrikaneren vibrerer i flippskjegget når han engasjert svarer.

«Så absolutt! Det er Samba som er selve arkitekten! Og Hellàn har fått med seg hele sitt internasjonale utvalg med på linjen!»

Den erfarne etterforskeren rynker pannen. Her er det et eller annet som ikke stemmer!

«Har dere hatt kontakt med Borre det siste døgnet?»

Meis fortsetter like engasjert.

«Vår nye kaptein har faktisk ikke gitt lyd fra seg ennå, og det til tross for at jeg prøvde å ringe han senest i går kveld. Jeg mente at han burde ha fått brevet, og lurte på hva han følte!»

«Når var dette?»

«Jeg skal sjekke telefonloggen. Hmm.. skal vi se. Jo, det ser ut til at klokken var 19:13.»

Så det var altså Meis som hadde ringt Borre da lyset gikk kvelden før! Kjell begynner å skjønne at Ellings NFF-spor blir dårligere og dårligere. Han er ikke overrasket. Det er ikke første gang polititjenestemenn misforstår kollega Ola Mordheim.

Samtidig som Kjell reflekterer over dette ringer telefonen hans. Det er Elling som er på tråden.

«Vi har fått dødstidspunktet. Ifølge legen må det ha skjedd klokken 19:15, og han mente med sikkerhet å fastslå at det kun kunne være et kvarter å gå på i hver retning.»

Det betydde at Borre må ha blitt drept rett etter at han forlot pokerlaget! Kanskje til og med inne i Valler-hallen! Kjell ba Elling sjekke om det var overvåkningskameraer man kunne se noe på før han avsluttet telefonsamtalen.

«Bare en siste ting Meis, hva gjorde du selv i går aftens?»

«Jeg hadde avtalt et slag bridge med Andre Martinsen, Ingolf Hellàn og Johan «Samba»  Nilsen. Men Martinsen hadde fått problemer med en sofa, så det endte med at vi tre andre gikk på Bohemen og spilte på oddsen.»

Kjell forlot Meis. Han ringte ned til Bohemen og fikk snakke med en bartender som kalte seg Timmo. Kjell presenterte seg, og fikk bekreftet at de tre herrene hadde vært der hele kvelden. De hadde sogar blitt helt til stengetid, og han hadde blitt tipset godt – først og fremst fordi Nilsen fikk frie tøyler til å vise hvorfor han blir kalt «Samba» ut i de små timer. Kjell skjønte med dette at Ellings NFF-spor nå definitivt var dødt, ihvertfall i forhold til Borre-saken.

Han dro ned til Valler igjen. Rett innenfor døren møter han Elling og resepsjonisten Helle Terjerud. Sammen har de sett igjennom alle videoopptak fra kvelden før. Elling forklarer.

«Altså, fra femte etasje, som vi befinner oss nå, er det veldig enkelt å ha oversikt over hvem som har kommet og gått. Bortsett fra pokerlaget er det ingen som har forlatt etasjen verken med heisen eller trappene etter kl 18:30. Det er faktisk ingen trafikk før omtrent kl 21. Fra pokerlaget ser vi først Hirschmann og Børven gå, et halvt minutt senere kommer Grindhaug og Reknes. Et par minutter senere kommer først Sørbrekken, like etter følger Scarf Ace, til slutt følger Bech-Mørch og Alexis Andersen som låser av og går. Men vi finner ingen bilder av Borre! Det siste vi ser at han går inn i gangen møterommet ligger, og det er det!»

Kjell forsto at dette måtte bety at morderen var å finne i pokerlaget. Mer rakk han ikke å tenke før sekretær Alexis Andersen farer inn i resepsjonen. Sponsorsjef Bech-Mørch kom rett etter, rufset på håret som alltid. Sekretæren får øye Kjell og utbryter:

«Tru`ru ikke TV2 har fløtta siste serierunde IGJEN da! Kampen mot Lillestrøm skal gå allerede i morra, på fredda`n!»

Kjell skjønte at ham måtte komme til bunns i mysteriet raskt. Han ba Alexis og Bech-Mørch om å samle hele pokerlaget i en VIP-losje seks timer før avspark dagen etter. Han tar med seg Elling ut.

«Jeg vet ikke akkurat hvordan alt henger sammen ennå, men jeg har en klar følelse. Jeg trenger bare å sove på det, så vil nok de siste brikkene falle på plass. Sørg for at alle er på plass i morgen kl 12. Da skal morderen avsløres!»


Les del 1 her Les del 2 her Les del 3 her Les del 4 her

Alle likheter med personer i virkeligheten er både tilsiktet og oppdiktet, men vi forteller aldri hva som er hva. Vondt ment er det ihvertfall ikke. Neste del av denne thrilleren kommer allerede i morgen kl 12.

Comments are closed.