SVAR FRA SK: Alkoholservering på Ullevål?

Supporterkoordinatoren tegner og forklarer rundt temaet alkoholservering på Ullevål stadion.

Tekst:

Dette er svar på Kim Granlis henvendelse rundt alkoholservering på Ullevål stadion.

Hei, Kim! Først av alt, takk for lykkeønskninger, og ikke minst innspill! Jeg skal svare så godt jeg kan på de spørsmålene du har rundt alkoholservering på stadion.

Du mener at en fotballkamp er i utgangspunktet er et lukka arrangement, da man må løse billett for å komme inn. Personlig er jeg ikke uenig med deg, men det er ikke slik Oslo kommune definerer det. Første avsnitt i lenken din fra Næringsetaten sier: ”Slik skjenkebevilling gis bare ved steder hvor det ikke er noen alminnelig skjenkebevilling, og bare for lukkede arrangementer hvor alle gjestene er særskilt invitert og har meldt seg på arrangementet i forkant.” Så lenge Gud og Hvermansen kan løse billett uten forutgående, personlig invitasjon, er det per definisjon ikke et lukka arrangement.

Når det kommer til festivaler og konserter, er det ikke alltid slik at det er fri flyt av alkohol. Svært mange konserter har aldersgrense, pga. alkoholservering. På konserter uten aldersgrense er det egne områder for de som vil, og er gamle nok til å drikke. På Øya er det vel slik at det å rusle rundt med en øl i hånda, er helt greit (jeg veit ikke, har ikke vært der på årevis). Jeg jobba som ordensvakt på VG-lista Topp 20, og Musikkens Dag på Rådhusplassen noen år på rad. Der var det klart avgrensa områder med alkoholservering, med streng kontroll på både alder og at ikke folk tok med seg alkohol ut av det avgrensa området. Jeg tror vi kan si at en fotballkamp på Ullevål ligner mere på den siste typen arrangementer enn på Øya-festivalen, og er vel derfor et krav om klart avgrensa skjenkeområder blir stilt.

Grunnen til at folk på VIP’en får servert alkohol, er at disse områdene faktisk fremstår slik reglene krever det, nemlig som atskilte deler av stadion, hvor det er lett å kontrollere at skjenkingen ikke bryter loven. At dette utgjør et klasseskille mellom ”de som kan betale” og vanlige supportere, er jeg helt enig i.

Med ”passende fasiliteter” mener jeg rett og slett at det nå ikke finnes et sted på f.eks. Bendit hvor man kan skjenke. Man kunne jo selvfølgelig fjerna kiosken i inngang 6, og laget bar istedet, men det hadde vel ikke vært så kult for de under 18 som vil ha en pølse og brus? Trangt om plassen tror jeg også det hadde blitt. Jeg vet fra kilder at flere som var involvert som høringsinstanser i forbindelse med ombygningen av Bendit, ønsket at det skulle samtidig skulle bygges en supporterbar. Om det falt bort pga. budsjett eller vrangvilje, vet ikke jeg.

Vålerenga står jo også i den situasjonen at vi er leietagere på Ullevål, men med planer og forhåpninger om eget stadion. Jeg veit ikke i hvilken grad Ullevål Stadion ønsker å gjøre investeringer, som til og med kan være politisk kontroversielle, for å glede en kunde som håper på å være ute av døra i løpet av 3-4 år.

Du nevner Stavanger Oilers skjenkebevilling i den nye hallen. For det første vil du se at denne er begrensa til klart definerte skjenke områder: ”Stavanger Oilers søker nå kommunen om å få skjenke øl i restauranten og VIP-områdene i tillegg til tre barer. Publikum har tilgang til to av disse barene, mens den tredje er mingleplass for sponsorer.”. For andre er skjenkebevillingen midlertidig. Politikerne i Stavanger har stukket ut nakken litt i denne saken, jamfør Idrettsforbundets mishagsytringer, og er klare til å trekke den selvsamme nakken tilbake hvis det blir for mye trøbbel. De skal likevel ha honnør for at de i det hele tatt prøver. Jeg har vel mine mistanker om at en slik vilje til å prøve noe slikt, ikke har politisk flertall i Oslo.

Ja, hvis klubber og forbund hadde presset på, ville det nok etter noe tid ordna seg med skjenkebevillinger og øl på kamp. Men vi skal huske på at en del idrettsforeninger og –forbund blei starta som en del av edruskapsarbeidet. Disse tankene står tydeligvis sterkt hos en del ennå. At Norges Idrettsforbund fremstår som rene hyklere, all den tid det faktisk blir skjenka alkohol på norske fotballbaner, og man stiller med øltelt i Holmenkollen, er en anna skål. For dem er det tydeligvis slik at hvis du kan betale, kan du drikke. Vi i plebsen er derimot ikke i stand til å styre alkoholkonsumet vårt…

Jeg opplever i alle fall som supporterkoordinator, at det i Vålerenga er først og fremst de praktiske problemene, og ikke illvilje overfor øltørste supportere, som gjør at klubben foreløpig ikke har lagt til rette for ølservering for menigmann på kamp.

Bengt A.Calmeyer

PS: Nei, i dette henseende ser i alle fall ikke jeg noen forskjell på hockey og fotball.

 


I «Spørsmål til SK» kan du komme med spørsmål til Vålerenga Fotballs supporterkoordinator. Send dine spørsmål til webpublisering@klanen.no!

Comments are closed.