Vålerenga – flest kamper, størst seier, flest mål

Jeg har sammenstilt ymse fakta om klubben vår. Sånne ting du krangler om når du øller med folka dine, eller rett og slett lurer på når du sitter på ramma og har glemt lesestoffet i stua. Kanskje du tilogmed lærer noe? God lesning!

Tekst: EspenB // Foto: www.vif-fotball.no

Største seier i en obligatorisk kamp: 12-1 borte mot Oldenborg 1. runde i NM 2011. Jeg var der.
Største tap i en obligatorisk kamp: 9-0 mot Kvik/Halden 2. runde NM 1930.   I «nyere tid» er 2-8 tapet for RBK i serien 1989 vondt som faen.
Godt å se at det er det negative, og ikke det positive som er fra forrige århundre!

Flest tilskuere borte var i 1982. 65.000 så kampen mellom Dinamo Bucuresti og Enga. Ikke alle var der for å se Enga, tenker jeg.
Flest tilskuere hjemme var i 2005. Da så 24.895 tilskuere høstkampen mot RBK på Ullevål. Jeg også!
Færrest tilskuere borte hadde vi på Melløs, mot Moss høsten 1990. Seriekampen hadde 443 tilskuere på tribunen. Det er ikke mye å le av, for hjemme er ikke stort bedre. Da Enga møtte storlaget Fyllingen i serien samme år hadde hele 550 tilskuere tatt turen til Bislett. Femhundreogfemti! Stålsett deg, det blir verre:
Hjemmesnittet til Enga i 1990 var 3484 per kamp. Fyllingen hadde 3617.
Var egentlig alt bedre før?

Raskeste scoring har Kjell Roar Kaasa stått for. Det tok 13 sekunder i 1998 og han putta på Åråsen mot bittelillestrøm. Martin Pusic brukte 31 sekunder på å putte på Vårt Åråsen i vår. (Jeg var der.) Det er 5 kjappe scoringer mellom de to. Av målscorere finner vi f.eks Fellah på 24 sek og Bojan på 26. Tre av de syv raskeste måla er scora i fjor og i år. Altså ikke så mye bedre før der heller.

Flest mål i en kamp tilhører Asbjørn Andersen. Han scora 6 mål i samme kamp da Ski ble slått 9-0 i 1952, 1.runde av cupen. En bråte spillere har scora 5, men jeg vil dra frem Egil «Drillo» Olsen som scora alle fire måla da Moss ble slått 4-1 i 1967. 2. runde av cupen. Tipper Fredrikstadgutten smilte bredt etter den kampen.

Ingen spillere har scora tresifra antall mål for klubben. Einar Bruno Larsen stoppa på 99 mål. Det er rekord og jævlig synd. Ett til Bruno, det skulle vært ett til!
Forrige gang Vålerenga hadde toppscoreren i den øverste serien var i 1985. Da putta Jørn Andersen utrolige 23 mål på 22 kamper. I fjor ble Vålerengaspilleren Mos Abdellaoue toppscorer i Eliteserien. Synd han var lånt ut til Tromsø…

Førsteplassen i topp tre spilte obligatoriske kamper tilhører evigunge Morten Berre. Han passerte Freddy Dos Santos i bortekampen mot Haugesund i august i år. (Jeg var der også, gitt!) Freddy endte på 223 kamper. Morten kommer sikkert til å spille fotball for Enga til guttungen min på 15 er bestefar. Minst! 3. plassen tilhører Kong Henning Hovi med 178 kamper.

Vidar Davidsen er tidenes mestvinnende for Vålerenga. Han har cupgull i 80, og er seriemester i 81, 83 og 84. Bronse i 85. I tillegg har han cupgull for klubben i 97 som trener. Man blir ydmyk av å tenke på at mannen har sånne meritter i Vålerenga.

Frogner stadion har vært Vålerengas hovedhjemmebane i syv sesonger, men Bislett herjer vilt med sine 55 sesonger. Når kommer vår egen stadion?

I 1913 var draktene mosegrønne. Enga bytta draktfarge i 1914. Norges Statsbaner hadde et billig draktsett i blått og rødt som Vålerenga kjøpte. Resten er historie.

Masse info er henta fra sidene til Jarle Teigøy, Teigøy er guru på stoff om Vålerengens Idrettsforening. Sidene kan du sjekke ut her. Noe er funnet på Wikipedia. Der har de også lånt fra Hr Teigøy!

Comments are closed.