TV-avtalen: Vålerenga endringsvillige

Oppsettet for de ni første rundene av tippeligaen har forarget, forbannet og knust engasjement allerede før et eneste spark er tatt på ballen i vår øverste divisjon 2015. Alt var altså som det pleier å være, helt til i dag tidlig. Og endringa kommer fra klubben vi elsker.

Tekst: EspenB


Sjøl har jeg måttet vente noen dager med å skrive om kampoppsettet for jeg har rett og slett vært skikkelig skuffa og eitrande forbanna. Jeg har vært forbanna på C-more og TV 2 . Jeg har vært forbanna på Norges fotballforbund (NFF) og Norsk toppfotball (NTF). Jeg har vært forbanna på klubbene i Tippeligaen og OBOS-ligaen. Samtlige har åpenbart gitt faen i oss som ønsker å se fotball på stadion og samtidig lage en god ramme rundt kampen – og de har gjort det i årevis.

Så lenge klubber, TV-kanaler, NFF og NTF kun tenker kortsiktig gevinst i sum av penger kommer ikke utviklinga av norsk fotball noe videre. De har kjørt fotballen for langt inn i ei blindgate som begynner å bli så trang at det snart ikke er mulig å snu.

Jaget om å oppnå størst mulig omsetning fra tv-avtalen har rasert interessen for produktet og medført tomme tribuner. Det har igjen gitt merkbart dårligere tv-produkt og ennå færre seere. En særdeles stygg nedadgående spiral tar form. Uten tilskuere og supportere er fotballklubbene ingenting. Ikke en tv-kanal i verden kan endre det. Det evner ikke NFF, NTF, klubber og TV-kanaler å ta inn over seg. Uten publikum på stadion blir det ingen tv-avtale.

På toppen har vi sponsorer som forlanger at profileringa er på plass. Færre på tribunen gir færre kroner inn til klubb. Færre tv-seere gir færre kroner inn til klubb. Den stygge spiralen blir brattere på vei ned og klubbene står med ryggen mot veggen og hyler at tv-avtalen redder oss, tv-avtalen er hellig og det eneste saliggjørende.

Slutt med det. Tenk nytt. Gjør grep. Fotball skal spilles i helgen. Legg til rette for oss som bryr oss. Ta oss på alvor!

Det overforstående har jeg skrevet på denne tiden av året i årevis. Det har ikke hjulpet på noe som helst, annet enn at jeg har fått ut litt aggresjon. Så hva er nytt i år? Hva er nytt i dag?

I dag tidlig, klokken 07:00 onsdag 4. februar 2015 la Vålerenga Fotball ut en historisk pressemelding/artikkel. Ved å publisere Setter supporterne i skvis tar endelig en tippeligaklubb et offentlig standpunkt til støtte for oss supportere. Det er din og min klubb som gjør det, og jeg er faen så stolt av den i dag.

Kort fortalt vil klubben ha større forutsigbarhet gjennom kamper lørdag og søndag, reduksjon i antall lag i den øverste divisjonen eller lengre sesong. De vil ha debatt rundt dette uten at vi samtidig får tredd forslagene fra Hypercube ned over oss som de eneste alternativene. Jeg håper virkelig at mediehusene tar opp hansken Vålerenga har kastet i dag. Dette kan være kimen til en historisk endring.

Det viser at en av de største klubbene er endringsvillige. Det fortelles sogar at flere av de store klubbene er endringsvillige, hvilket er fantastisk, men det er ikke nok å ønske endringer, de må gjennomføres også.

Jeg innser at dette medfører mindre kroner gjennom tv-avtalen. Det innser Vålerenga også, men det er nødvendig.

Nå har vi supporterne sjansen. Om vi supportere klarer å jobbe sammen på tvers av klubbgrensene, påvirke klubbene i den retninga vi ønsker har vi en unik mulighet nå. Jeg håper NSA ser denne muligheten. Faktisk regner jeg med det. Jeg håper alle landets supporterforeninger ser denne muligheten og kjører knallhardt på egen klubb.

For på Fotballtinget i år må det foreslås og stemmes gjennom endringer. For å få til det må flest mulig klubber overtales til å se realiteten i øynene – dagens løsning går ikke lenger. Vi har nådd innerst i blindveien og må snu.

Forslagene må gå på endringer i seriestruktur og også hvilket mandat NTF (som forhandler fram tv-avtaler) faktisk har. NTF er en ren interesseorganisasjon for klubbene i Tippe- og OBOS-ligaen. Den gjør som klubbene vil, og vi må overtale klubbene til å gjøre som vi vil. En ny tv-avtale skal forhandles i år og NTF må stoppes fra å legge seg med stumpen i været for noen ekstra kroner. Får de muligheten gjør de det, det veit vi.

Vålerenga har i dag kasta en historisk snøball nedover akebakken. Det gjenstår se om den vokser seg stor og drar med seg flertallet av klubbene eller om snøballen stopper i første tre.

Får Vålerenga til disse endringene kan vi ennå ha en sjanse til å redde fotballen vi elsker. Snøballen ruller, men den trenger hjelp. Mye hjelp.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.