MortenNsDagbok: Trøim har hjertet sitt i Vålerenga

Vi takker Vålerenga-investor Tor Olav Trøim for 13 friske millioner, og håper rimeligvis de andre aksjonærene følger på i dagens ekstraordinære generalforsamling. Samtidig er det greit å påpeke at Vålerenga Fotball AS egentlig ikke gjør annet enn å følge sine forpliktelser.


Den ekstraordinære generalforsamlingen i Vålerenga Fotball Invest AS tar i all hovedsak for seg en emisjon, som vil være endelig avklart i løpet av to uker. Emisjonen vi gi mellom 10 og 20 millioner friske kroner i selskapet. Tor Olav Trøim har i følge styreleder Henrik A. Christensen garantert for sin andel på 13 millioner, det er dog ventet at deler av dette benyttes til å innløse et lån på 6 millioner kroner til samme mann. De øvrige aksjonærer har nå to uker på seg til å finne ut om de vil være med på emisjonen, eller i praksis nedskrive sin eierandel i selskapet.

Vålerenga Fotball Invest AS kommer forøvrig mest sannsynlig til å skifte navn til Vålerenga Fotball AS.

Som Vålerenga-supporter er jeg selvfølgelig svært glad for at Trøim går foran og stiller med friske penger i Vålerenga. Han viser at han virkelig har et hjerte for Oslos Stolthet, og ønsker at Vålerenga ikke skal lide samme skjebne som andre brukbare fotball-lag i vår by har gjort de siste åra.

Samtidig er avtalen mellom Vålerenga Fotball og aksjeselskapet slik at sistnevnte faktisk står økonomisk ansvarlig for driften av elitefotballen i klubben. Dette innebærer også å dekke eventuelle underskudd. Urettferdig? Kanskje – men det er faktisk slik at aksjeselskapet i praksis også bestemmer hvem som sitter i administrasjonen, og man har alle muligheter til å styre driften gjennom å utøve et aktivt og godt eierskap. Her som i alle andre bedrifter dreier det seg om å ha ansatt de rette folka.

I praksis kan selvfølgelig Tor Olav Trøim og de andre eierene av aksjeselskapet velge å slå selskapet konkurs, og i så fall vil jo Vålerenga være inne i en omfattende krise. Dette er riset bak speilet, og det er dette som har blitt dratt frem i media den siste tiden.

Det er dog ingen tvil om at Tor Olav Trøim har en del av hjertet sitt i Vålerenga. Hvis ikke hadde han aldri orket å punge ut år etter år. Jeg er ikke et sekund i tvil om at Trøim er en bra mann for klubben. Skulle jeg ha kritisert han for noe, så måtte det være at han ikke alltid har vært heldig med å velge de rette til å styre butikken på sine vegne, men det ser ut til å ha bedret seg betydelig den senere tiden.

Samarbeidsavtalen mellom klubben og aksjeselskap er en ganske kompleks og forvirrende greie.  Det som er helt tindrende klart og sikkert, er at 2014 er det siste året den nåværende avtalen løper. Det er ventet at en ny samarbeidsavtale vil bli et viktig punkt på agendaen når Vålerenga Fotball har sitt årsmøte på nyåret.

Der har jeg tenkt å være.

NB! Du må ha vært medlem av Vålerenga Fotball i en tid for å ha stemmerett på årsmøtet. Slik det ser ut nå, må du være innmeldt før 9/12-2013 for å ha stemmerett i 2014. Innmeldingsskjema finner du her.


Morten Nydal er «distriktspolitisk talsmann» i Klanen og sitter i Klanens styre, men uttaler seg stort sett på egne vegne i spalten MortenNsDagbok

Comments are closed.