Vålerenga bakgrunn for sjø-ge

Det er lite kjent hva som gjorde at Danmark endelig anerkjente Norge som et seriøst land. Like lite kjent er at dronning Maud var modell for den Lille Havfrue. Klanen.no gir deg sammenhengen på hundreårsdagen for Københavns mest kjente sjø-ge.


Tekst: Hroar Districtly Legal


Den Lille Havfrue runder 100 i dag, bare uker etter Vålerengens Idrettsforening. Dette er er ikke tilfeldig.

Bare dager etter stiftelsesmøtet på Sotahjørnet mottok Kongen av Danmark et brev fra den norske ambassaden. Han mottok også ei snippe med drops, men det er en helt annen historie.

I brevet fra stedværende ambassadør Asse Bastian Christian Danig fremkom det at Oslo hadde fått sin stolthet, og at «intet lignende hadde han sedt med unntagen måske i de store byer København og Brøndby». Kongen var i fyr og flamme, også takket være en pike som hadde gitt ham svovelstikkene sine (men det er også en annen historie, som Per Aabel kunne fortelle). Han sendte straks en rekommandert due til det norske hoff, og sine gamle venn og nære slektning, Kong Haakon. Han sendte også en boks sjokolade, men det er nok en annen historie.

Av duen fremkom det at med stiftelsen av Vålerenga kunne endelig danskene, 99 år etter bruddet, akseptere Norge som et likeverdig land: «Der skulde bare mangle, at efter disse 99 år siden 1814, vi nå anerkender eder paa grunden av bestiftelsen der oppe på Hiørnet! Der bliver omtrent som den situation med Hong Kong i Orientalien, bare omvændt og svært anderlædes.»

Kong Haakon satte selvfølgelig pris på duens budskap, og sendte selveste dronning Maud med bud om takknemlighet. Hun tok seg raskeste vei til København, via Hirtshals. I Danmark ble den danske kongen begeistret over å se Maud: «Splidte minde bramseil! Er der ikke selvedste Maud!»

Han ble så begeistret at han sendte ilbud på Danmarks beste steinhugger, rev av Maud klærne og utbrøt: «Så skal for alltiden en nøgen statue reises i Københavns havn til minne om vår likestildning, med deg som modell for ge!» ( Ge=Dansk skulptur. finnes til lands (land-ge) og vanns (sjø-ge). NB! Han åpnet også et erotisk museum med samme påskudd, men det er en helt annen historie.

Så da vet dere det!

Comments are closed.