Vålerengas sesong da vi fylte 50 år

Det er ingen tilfeldighet at Vålerenga møter Sarpsborg i jubileumskampen 29. juli. For nøyaktig 50 år siden var det Sarpsborg som sto på motsatt banehalvdel. La oss se på sesongen 1963, var alt så mye bedre før?

Tekst: EspenB // arkivfoto: Vålerenga Historielag


Det er altså nok en tradisjon som opprettholdes når vi igjen møter Sarpsborg på dagen 50 år senere. Vålerenga fikk i år innvilget ønsket om at seriekampen spilles 29. juli mot Sarpsborg 08, og dette er en mandagskamp verdt å få med seg.

I 1963 kunne Oslo skilte med hele fire lag i toppserien. Ved siden av Vålerenga var Frigg, Skeid og Lyn med i det gode selskap. Vålerenga var mest populære i Oslo med et hjemmesnitt på 9.811 tilskuere. Bare Brann var bedre i Norge den sesongen, med hele 15.658.  Åtte av hjemmekampene ble spilt på Bislett og tre på Ullevaal.

Selve jubileumskampen ble spilt mot Anderlecht, ett av de virkelig store lagene i Europa på den tiden, og man holdt bankett på Belgias ambassade etter kampen.

Sesongen 61/62 ble kalt kvalifiseringsserien, og man skulle gå over til nytt system med èn toppserie og to avdelinger i andredivisjon. Det hører med til historien at Vålerenga med nød og neppe klarte å kvalifisere seg til førstedivisjon etter en forrykende sluttspurt.

Sesongen 1963 fikk en elendig start, Vålerenga tapte nemlig seriestarten i Sarpsborg 0-1 for deretter å tape 2-1 mot både Viking og Steinkjer.

Fjerde serierunde ga et løft med hele 7-0 over Frigg på bortebane, før man gikk på ryggkulen med et knepent 2-1 tap for Lyn hjemme.

Kampen etter vant Vålerenga 3-1 borte mot Fredrikstad før Brann satt oss på plass med 2-4 hjemme.

Så fulgte to seire der vi slo Gjøvik/Lyn 4-3 hjemme og Skeid 3-1 borte.

Fire seire og fem tap ga Vålerenga en syvende plass (av 10) på tabellen halvveis i sesongen og det var endelig klart for kamp mot Sarpsborg på selve bursdagen.

Etter tapet i seriestarten var det å håpe at Vålerenga ville reise seg i den kampen. Med to seire på rad var selvtilliten på plass, og det må ha vært en stor ære å representere Vålerenga på 50-årsdagen.

Kampen gikk på Bislett og bare 7.490 tilskuere møtte opp for å se kampen. På den tiden var kampene mot de andre Oslolagene det helt store. Det var nok mer treningskampen mot Anderlecht som var den gjeve feiringa av 50-årsjubileet.

Vålerengas lagoppstilling: Helge Sørlie, Rolf Tobiassen, Jack Kramer, Thorleif Olsen, Bjarne Hansen, Arne Jakobsen, Per Knudsen, Einar Bruno Larsen, Per S. Olsen, Leif Eriksen og Terje Holtan.

Vålerenga imponerte i første omgang og kunne gå til pause med en komfortabel 3-0 ledelse etter tre scoringer på fire minutter. Målscorere var Per Knudsen, Leif Eriksen og Einar Bruno Larsen.

Andre omgang ga ytterligere to mål til Vålerenga. Først var Per Knudsen frampå igjen før Einar Bruno Larsen satt den siste spikeren på straffe. Sarpsborg scora ingen. Sluttresultatet ble 5-0.

Jeg tar veldig gjerne en reprise av det resultatet på mandag!

Vålerenga fulgte opp seieren i jubileumskampen med 2-2 mot Viking og 4-0 seier mot Steinkjer. Så fulgte to strake tap mot Frigg (0-3) og Lyn (5-0)

Vi spilte 2-2 mot Fredrikstad hjemme før vi klinka til med 7-0 seirer borte mot Gjøvik/Lyn.

De to siste kampene i sesongen 1963 er lite å skrive hjem om. Tap 1-6 hjemme mot Skeid og 3-1 borte mot Brann avslutta det hele.

Vålerenga endte opp på 8 plass av 10 lag, to poeng unna nedrykk. Serievinner ble som kjent Brann. (de vant ikke serien igjen før i 2007) Sølv og bronse gikk til Lyn og Skeid. Helt begredelig, fra vår synspunkt altså.

Kilder:

Hjemmesiden til Vålerenga-guru Jarle Teigøy

Norsk internasjonal fotballstatistikk

vpn.no

 


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.