MortenNsDagbok: Zucca lider ingen trist skjebne

Ishockeyforbundets Zucca-nekt vekker naturligvis reaksjoner. Men ingen snakker om det som VIRKELIG er galt i koblingene mellom sponsing, spilleselskaper og norsk idrett.

Mats Zuccarello Aasen er blitt ilagt spillenekt for det norske landslaget av ishockeyforbundet. Bakgrunnen er Zuccas private sponsoravtale med Unibet. Spilleselskapet er konkurrent med Norsk Tipping, som genererer enorme inntekter til norsk idrett – gjennom støtte til bygging av idrettanlegg. Vi snakker om milliarder av kroner, og det eneste virkelige finansieringssystemet vi har i Norge for å bygge anlegg for breddeidrett.

Utenlandske spillselskaper, som for eksempel Unibet, vil ALDRI kunne komme i NÆRHETEN av å kunne gi slike bidrag til breddeidretten, om monopolet hadde blitt opphevet. Ungdomshallen på Jordal er et av mange tusen eksempler på anlegg som er finansiert av tippemidler.

Så kan man sikkert diskutere hvor reelt monopolet er lengre, så lenge man lett kan spille hos Unibet og andre på internett – men det er ikke relevant for denne dagboken.

Jeg mener Zucca ikke lider noen trist skjebne i den store sammenhengen. Det som er VIRKELIG bekymringsfullt er ikke at ishockeyforbundet velger å ta en prinsipiell avgjørelse i denne saken, som antagelig ikke har noen annen effekt enn debatten som «raser» nå, spille kommer han antagelig ikke til å gjøre i år allikevel:

    1. Det er ikke akkurat sikkert at Rangers ryker ut slik at han blir tilgjengelig i det hele tatt i dette VM.
    2. Det er ikke akkurat sikkert at vi kommer så langt i VM at vi har bruk for han i det hele tatt.

Det alvorlig gale i koblingene mellom sponsing, spilleselskaper og norsk idrett er at finansieringen av norske idrettsanlegg er basert på at vanlige folk gambler seg fra hus og hjem.

Det finnes mange, mange eksempler på dem som har spilt seg fra hus og hjem. Familier har gått i oppløsning. Noen har sogar tatt sitt eget liv. Det statlig regulerte Norsk Tipping er et opplegg som underbygger dette.

Vi kan takke både det ene og andre for et statlig spillmonopol midt opp i dette. Hadde det vært et frislipp mht spill i Norge, som noen mener er løsningen for at en hockeyspiller skal være aktuell for hockeylandslaget, hadde situasjonen vært betydelig forverret.

For en som jobber i dagligvarebransjen har det vært lett å se at fjerningen av spilleautomater har ført til at en del av de som hang ved de dagen lang nå har råd til å kjøpe skikkelig mat til seg og sin familie. Slik var det ikke hver måned i perioden da trygda ble forsøkt mangedoblet på spilleautomatene.

Samtidig finnes det nok av eksempler på at de som tidligere hang ved automatene nå går bananas med Flax-lodd. Hva folk gjør hjemme av spilling på utenlandske betting-sider tør jeg ikke tenke på en gang.

Dette samfunnsproblemet er egentlig ikke norsk idretts problem. Snarere tvert i mot, idretten er i utgangspunktet en helsebringende greie som hjelper de fleste både fysisk og psykisk. Folk spillegalskap blir norsk idretts problem allikevel, når norske politikeres unnfallenhet har gjort idretten totalt avhengig av spillemidler fra Norsk Tipping.

Helseministeren er meget tydelig på at vi må snu hver stein for å forebygge helseplager. Norsk idrett er definitivt en viktig brikke i dette – samtidig skal det finiansieres på en måte som skaper dårlig helse og mange triste skjebner.

Bak hver ballbinge og hver flekk med kunstgress ligger en trist skjebne. Mon tro hva disse skjebnene koster det norske samfunnet?


Morten Nydal er «distriktspolitisk talsmann» i Klanen og sitter i Klanens styre, men uttaler seg stort sett på egne vegne i spalten MortenNsDagbok

Comments are closed.