Blussing 2013: Har du noensinne hatt følelsen av å ha blitt lurt?

Stikk i strid med lovnadene som deres ansatte har kommet med de seneste ukene, har NFFs forbundsstyre uten noen uttalt begrunnelse bestemt seg for å ikke gjenåpne muligheten for lovlig blussing på tribunen. Klanens styre beklager dette på det sterkeste.

Tekst: Klanstyret


Som den velkjente strutsen stikker NFFs forbundsstyre hodet i sanda når de møter noe de ikke forstår. Og når man ikke forstår noe, og tar aktivt stilling til å heller ikke forsøke å forstå det, er det fort gjort slik at man heller ikke liker det. Pyroteknikk er en slik ting. Organiserte supportere en annen.

Bruken av pyroteknikk i norsk fotball ble tryggere i 2011 og 2012. Noen pådrivere i Norsk Supporterallianse (NSA) klarte å overbevise noen av de ansatte i fotballforbundet om at det er tryggere om man vet om blussing. Da kan man ha en sikkerhetssone rundt blusserne samt sinkbøtter fylt med sand der de varme blussene kan legges etter bruk. Da kan man orientere de andre på tribunen og arrangørene på forhånd. Man kan vektlegge sikkerheten. Det satte ingen fullstendig stopper for ulovlig blussing, blant annet fordi bruk av pyroteknikk på bortebane ikke var omfattet av reglementet.

Organiserte supportere sier gjerne ting tydelig. Noen ganger sier vi «Føkk NFF», «hater NFF» eller «til helvete med forbundet». Dette er måter å snakke på som tilhører tribunene vi står på, og ikke er tilpasset møterommene. Men det er også en måte å fortelle at vi ønsker å bestemme over mest mulig av det som skjer på våre tribuner, og at det som utspiller seg der skjer på en annen måte enn det som skjer i en dresskledt forsamling av middelaldrende menn.

Det betyr ikke at vi ikke kan diskutere utviklingen av norsk fotball med forbundet eller andre. Det betyr ikke at vi ikke kan gi og ta. Det betyr heller ikke at vi ikke kan bidra til å få tribunegrupperinger som er mindre opptatt av ansvarlighet enn Klanen er til å være ansvarlige i bytte mot noe «mer» og «fetere», «senere». Årets første fem serierunder skulle være i ansvarlighetens navn, så ble vi lovet en mulighet for videreføring av prøveordningen fra 2011 og 2012. Det lovte vi videre.

Det var planlagte pyroaktiviteter til flere av seriekampene denne sesongen. Vi påvirket dette gjennom å snakke med medsupportere og love større ting senere. Vi startet arbeidet på noe virkelig storslagent og flott som skulle komme «en gang senere» med basis i at folk skulle holde seg i skinnet nå, og vi fikk forståelse og gjennomslag hos mindre organiserte supportere. Vi vektla sikkerhet, ansvarlighet og den evig pågående forhandlingen og posisjon, makt og bestemmelse over våre tribuner. Dette gjorde vi basert på løftene som kom fra ansatte i NFF, dels direkte til oss, dels via NSAs representanter, dels via Vålerenga.

Iblant (gjennom årene faktisk ganske mange ganger) har vi vært oppgitt over de feige, inkompetente idiotene som er ansatt i NFF. De vet ikke sitt eget beste, og vi føler at de ofte gjemmer seg bak hverandre for å skyve ansvaret over på noen andre. Denne gangen tror vi at enkelte av de ansatte reelt har forsøkt. Men det vi ser er at de faktisk ikke bestemmer selv. Likevel er de langt å foretrekke framfor de som har verv i samme forbund. Mens mange av de ansatte er dumme, mistenker vi at de valgte er onde.

De vil bare toe sine egne hender, ønsker å vise til hva de har gjort, uten å tenke gjennom hva som er konsekvensene av dette. De sier «pyro er forbudt», uten å ha noen måte å håndheve forbudet. Det eneste dette vedtaket håndhever er en forsikring om at det ikke vil være noe sikkerhet rundt pyroen i norsk fotball 2013.

«Let there be light», «la det bli lys», «nå blir det lyst og varmt i serie og cup framover», var noen av svarene vi oppfattet fra supporternorge i går kveld. Det eneste som for vår del er sikkert er at vi ikke lenger har noen virkemidler for å påvirke i ansvarlig retning. Som NSA, har også vi blitt lurt når vi har kommet med våre forsikringer om at lovlig og god blussing skal bli mulig. Derfor har vi også bidratt til å lure andre. Dette beklager vi på det sterkeste. Vi skal aldri stole på ryggradsløse idioter igjen.

Klanens styre, 27. april 2013.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.