En helt vanlig søndag i mars

Mens du lå på sofaen og glante på tv eller var ute og mysa mot tidlig vårsol var en klansmann opptatt med langt mer utmattende utfordringer i Sverige på søndag.  

Tekst: EspenB // foto: Privat


Vasaloppet gikk av stabelen søndag 3. mars. 15800 mennesker valgte å bruke søndagen sin til å gå 9 mil på ski. Norge klinka til med storeslem og vant herre-  og kvinne-klassen med Jørgen Aukland og Laila Kvenli. Det er flotte prestasjoner, men denne artikkelen handler ikke om folk som har ski som fulltidsjobb, den handler en av oss.

Bernhard Birkeland02Klansmannen Bernhard Birkeland (30) debuterte i Vasaloppet i fjor, og kom i mål på ti timer og tre minutter. Det er en stor prestasjon å fullføre 9 mil på ski på 10 timer med tre måneders trening i forkant. Da var også nybakt seriemester i ishockey og samboer Gumman Johansen med i løypa. «Bernie» mente umiddelbart etter målgang i fjor at han kunne gå fortere med mer trening, og har denne høsten lagt inn mange kilometer på ski i et travelt hverdagsliv. Han er snekker til daglig og bruker også tid på å knuse konkurrenter i World Dart Series på Bohemen.

Målsetningen i år var ikke snauere enn at han skulle barbere vekk to timer fra sluttiden fra i fjor. Under 8 timer var målet. Han hadde i forkant gått kvalifiseringsrenn i Norge for å se om han kunne få starte litt lenger frem i den maurtua som 15800 løpere i fellesstart utgjør. Sjette ledd var startplassen i år.

VasaloppetSjøl er jeg sofagris, så jeg så på tv-sport og fulgte Bernie på pc`n. Etter den verste køstampinga i starten fikk han opp farten og lå hele tiden an til å klare målet sitt. Jeg tenkte med meg sjøl da han passerte seks mil og hadde tre mil igjen at det er galskap det han driver med. Rein skjær galskap! Til sammenligning er Birken 5,8 mil og Marcialonga 7 mil.

Det begynte å røyne på etter åtte mil og jeg begynte å tvile på om han skulle klare målsettinga om 8 timer. En periode gikk det smått med vår venn og jeg fryktet det verste.

Så fikk han jaggu opp dampen igjen og gikk i mål på 7, 42, 08! En forbedring på vannvittige to timer og 20 minutter. Det er bare å ta av seg hatten for den bragden. Allerede nå forteller han at han vurderer å stille igjen neste år. Jeg sa før løpet at jeg skal gå neste år han kommer under 6 timer – det sier jeg ikke neste år! Gratulerer med bragden, Bernie!

Har du en historie å fortelle om Klansmenn eller kvinner som utmerker seg eller gjør en innsats for andre inviteres du til å dele den med oss her på Klanen.no. Send bidrag til webpublisering ætt klanen no.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.