Pyrodebatt: Kommunikasjon og fremgang

  Ukategorisert

Her er syvende innlegg under Klanen.no’s vignett «Pyrodebatt».

Tekst: Kim Granli, Vålerengasupporter

Mitt første innlegg i denne debatten ble dratt ut fra kommentarfeltet under Styreleder sin hilsen til egne supportere,og jeg ønsker å komme med et lite skriv som er ment for denne debatten.

Vi har nå fått info og synspunkter fra pyrotekniker og tanker og synspunkter fra redaktøren i klansropet og fra Vålerengasupportere. Sist men ikke minst har  klubben med både Styreleder og mediesjef uttalt seg på vif-fotball.no

La meg starte med det siste først. At klubbens mediesjef ikke ante at det å kalle egne supportere for «såkalte Vålerenga-supportere» og «såkalte Vålerenga-sympatisører» ville skape oppstyr, og at folk ville ta seg nær av slike ytringer virker litt søkt for meg. Men ok , uttrykket har blitt brukt i sammenhenger hvor klubben uttaler seg om elementer de har funnet uønsket tidligere. Så hva er grunnen til at det nettopp denne gangen ble så mye styr rundt disse uttrykkene? Nå vet ikke jeg personlig hvilken rolle de «såkalte Vålerenga-supportere» og «såkalte Vålerenga-sympatisører» hadde før. Men denne gangen tror jeg det var et veldig vidt spekter av folk som havnet inn under «såkalte Vålerenga-supportere» og «såkalte Vålerenga-sympatisører» . Noe som gjorde at det da var mange som følte seg «truffet» av klubbens uttalelser. Mulig jeg tar feil , men det er inntrykket jeg sitter igjen med.

Det samme gjelder vel egentlig artikkelen til Åge Petter Christiansen også.

Noen sier supporternes reaksjon var overdrevet etter søndag 11/11. Kan det ha vært en utblåsning ? Kan det tenkes at folk faktisk har holdt igjen mer en folk aner ?

Redaktør i Klansropet, Kjell Henning Thon sa  at det har vært arbeidet i flere år for å lovliggjøre blussing. Kan arbeidet ha tatt for lang tid? Så lang tid at folk har mistet troen på arbeidet for lovlig blussing , troen på NFF sine lovnader eller hva det måtte være ?

I år har det blitt blusset to ganger. I 2. runde i cupen mot Lyn , hvor det ble blusset på et «begrenset» område. En kamp jeg der jeg nesten ser det som obligatorisk å blusse. Da med litt historisk perspektiv. ( cupfest i første runde)

Så har vi LSK hjemme 11/11 hvor det i mine øyne tydelig var et godt organisert pyroshow  med tifoen og de 10 blussene + 5 blinkere som klanen hadde fått godkjent.

Bangers og annen dritt på banen er noe så godt som alle er enige om at er feil. Men all over et «begrenset» område hvor pyro ble brukt .

Så sier noen at arbeidet med lovlig blussing er satt tilbake med minst 2 år. Jeg tror ikke det. Hva ville poenget med det være? Er det noen som tror at det ikke kommer til å bli blusset på 2 år på Vålerenga sine kamper? Om man ikke vil ha den «ukontrollerte « blussinga på tribunen, må man legge tilrette for at blussing kan skje i ordnede former.

Og da gjerne med mulighet for å blusse i «spontane» situasjoner som ved mål eller etter kamp også. Om man skal utsette planer og arbeid med lovliggjøring av pyro på norske tribuner hver gang noen blusser ulovlig i Norge, kan man like gjerne drite i det videre arbeidet. Det vil bli blusset enten folk liker det eller ikke. Pyroteknikk har kommet for å bli i fotballen. Da mener jeg tilrettelegging er en bedre løsning enn straff for både klubber og fans.

Det at det finnes usikre elementer som drita folk med det ene eller det andre, på eller rundt en fotballkamp er noe som er vanskelig å gardere seg helt mot. De fleste vet at innslippet til tider, eller så å si alltid, slipper inn søpledrita mennesker på stadion.

Ja, jeg skjønner at drita folk med pyro ikke er en god ide . Men hvor lett er det å helgardere seg mot dumme handlinger fra drita folk? Uansett hvilken type supporter det er.

Jeg synes også det er litt feil å ta med unger under 12 år på en lokomotivfelt, enten det er på borte eller hjemmebane. Jeg ville i hvert fall ikke gjort det med unga mine .

Lokomotivfeltet, eller til og med klansfeltet på enkelte arenaer er steder jeg vet sannsynligheten for at ting som blussing er større enn om jeg setter meg med unga på en «nøytral» tribune.

Mengden pyro før og under kampen mot LSK var uvanlig mye i forhold til det vi er vant til.

Sammenlignet med resten av fotballeuropa, ikke så mye!

Men sett bort fra en banger på banen var vel bruken på et relativt begrenset område? Det samme som mot Lyn i cupen i år. Noe jeg egentlig ser på som positivt med tanke på forutsigbarhet for andre tilskuere og supportere.

De alle fleste vet ca hvor eventuelle pyroshow vil skje på tribunen i de aller fleste tilfellene.

Jeg håper man ikke velger å sette seg på hæla i forhold til utformingen og fremdriften av et ordentlig pyroreglement. Pyroen vil ikke forsvinne av den grunn. Sørg heller for å få fortgang i saken. Sørg for at det ikke blir en flopp av et regelverk, med maks 5 bluss og tungvinte søkeprosesser og mulighet for inngripen fra  NFF kort tid før planlagt arrangement.

Så jeg sier nesten som Espen Bjørneseth. Gjør det tryggere, men gjør det ordentlig.

Kim Granli er den nye Jørn Lokøy, i høyere utgave. Aktiv innen EngaFilm og Ikaros, samt brennende engasjert i fotballens utvikling.


Klanen.no har invitert til debatt rundt temaet pyroteknikk. Hovedinnlegg til debatten postes her på klanen.no under vignetten «pyrodebatt». Alle er velkommen til å komme med kommentarer og innlegg på denne tråden på forumet. Dersom du ønsker innlegg her på klanen.no får du også det, send inn til webpublisering@klanen.no.

Comments are closed.