Pyrodebatt: Mye synsing, lite kunnskap
Her er sjette innlegg under Klanen.no’s vignett «Pyrodebatt»: I blussedebatten er det mye synsing, og lite kunnskap. Klanen har kurset fire personer i bruk av pyroteknikk. En av disse har litt mer på hjertet.
Tekst: Joachim Strandberg, pyrotekniker i Klanen
Fyrverki har fascinert mennesker så lenge det har eksistert. Det har blitt brukt til fest- og krigssammenheng i rundt åtte-ni hundre år. Menneskets evne til å planlegge og kontrollere en kjemisk reaksjon, har ført til produkter i et bredt spekter. Fra kinaputter og kruttlapper, til nødbluss, gigantiske luftbomber,og videre til artilleri, antiluftskyts og jaktvåpen.
Verdens foreløpig største luftbombe, på 48 tommer (122 cm). Merk deg bil-alarmen som går av av tryggbølgen, merk også avstanden (forsinkelsen til smellet kommer).
For å utikle kompetanse på området fyrverkeri ble fire aktive Klansmedlemmer sendt på kurs i scenepyroteknikk. Dette var svært lærerikt, og fokuserte i hovedsak på de sikkerhetsrutiner, men også på de praktiske tingene i forbindelse med fyrverkeri. Dette har gitt disse fire, meg selv, Svenna, Nimo og LCHF-Daniel grunnleggende kunnskap og kompetanse i søknadsprosess mot Brannvesenet, og sikkeretsarbeidet Brannvesenet legger til grunn for å godta søknader.
Samme dag som Vålerenga spilte hjemme mot RBK i sommer, var Metallica i Oslo. Avslutningsvis spiller de låta «One», med masse pyro (som vanlig). Pyroshow av lignende format kan man få til på fotballkamper også. Men da må NFF skjerpe seg.
Utfordringen med nødbluss er ikke, slik mange vil ha det til, selve flammen. Nødbluss kommer i to varianter, håndbluss og nødraketter. Selve effekten er den samme. Men, der nødraketten har en bæreladning med rakettmotor og er konstruert for å brenne langt oppe i lufta, er håndblusset konstruert for at man holder det i hendene.Derfor er effektladningen lagt inn i et rør som skal holde på og styre reaksjoen (avbrenningen). Dette blir omtalt som bengalske lys, men det er i realiteten de man skyter opp i lufta. Disse bruker en annen kjemisk blanding, og brenner med helt andre og ufyselige avgasser.
Det er lite tvil om at røyken som produseres av effekten, kan være skadelig ved høy og langvarig eksponering. Men, det omfanget som man opplever utendørs, i forbindelse med blussing på fotballkamp – er nok ikke værre en og ta en samtale med mobilen. Derimot kan den oppleves svært plagsomt for asmatikere, og andre med luftveisproblemer. Dette kan man alltids finne gode løsninger på, blant annet god informasjon på forhånd.
Med god planlegging,og et regelverk som fra NFFs side står i samsvar med kjernekundenes ønske ligger alt til rette for å kunne utvikle pyro på fotballkamper i Norge – med minimal risiko for tilskuerne. Men da er NFF nødt til å kutte ut i treneringen. Dette må nesten Vålerenga selv bidra mest til. De har som jobb og gi supporterne gode forhold, mens det er snakk om supporternes fritid. Fritid supporterne bruker som kunder slik at de har en jobb. Enkelte ganger skulle man nesten tro de ansatte så det motsatt. En del av utspillene fra Vålerenga har virket og ha en grunnleggende negativ holdning til sine egne «arbeidsgivere», noe som også har laget en del bråk de siste dagene.
Derfor er det enormt gledelig og registere at Vålerengas mediesjef går ut og presiserer hvem de mener hva om, og sier rett ut og mellom linjene at supporterne samla sett er viktige for dem.
Risiko er det, alltid.
Selv om godt planlagt bruk av pyroteknikk har minimert alle risikofaktorer, og har planer og nødløsninger på plass tilogmed for det uforutsette, så kan det gå gærent. I de tilfellene er det da viktig og ha kompetanse til å håndtere situasjonen. Dette gjelder i forhold til avbryting av arrangement, og slukking. Nå får man strengt tatt ikke slukka ett bluss da det aller fleste lager sitt eget oksygen. Men, da har man sandbøtter. Denne kompetansen har vi som har gjennomgått kursingen. Vi veit hva vi skal gjøre, og selv om dette ikke er mer invikla en sunn fornuft, samt førstehjelpsmannskapene på stadion.
Tidligere har vi opplevd avslag NFF, på en søknad som er godkjent av Brann og redningsetaten. Dét er ganske freidig. Begrunnelsen var at NFF ikke følte sikkerheten var godt nok ivaretatt, og at det helt garantert ville bryte ut panikk. Jeg har aldri opplevd panikk blant publikum i forbindelse med ulovlig, eller lovlig pyroteknikk. Hverken før eller siden. Dette sier noe om hva slags samarbeidsklima NFF har skapt.
Kjell Henning Thon skriver i sitt innlegg at dialogen for lovlig pyroteknikk er satt to år tilbake. Jeg føler ikke at den akkurat har tatt sjumilssteg de siste to åra. Det er de samme løftene nå, som for to, fire og sikkert seks år siden. Vi, supporterne, skal lage utkast til regler, også skal disse tas opp hos dem. Så finner de en eller annen tom unnskyldning, og avviser forslaget fordi de ikke føler det er tatt høyde for panikken på tribunen. Det er trenering, og dårlige løgner.
Nå kan de si at supporterne har misbrukt tilliten, og at de ikke vil ha svenske tilstander. Hadde vi gjort som avtalt hadde de funnet på noe annet.
Et nøkkelord er altså ordnede former, både fra Vålerenga og oss med pyroteknisk kompetanse. Personlig opplever jeg at dette har man forsøkt og forsøkt, uten og få noe igjen. Derfor tar engasjementet overhånd, og respekten for myndighetene (NFF) forsvinner. Nettopp på grunn av NFFs uthalings- og treneringsstrategier blir det kasta pyro inn på banen. Tidligere i år signaliserte jo NFF klokkeklart at det var mindre alvorlig å gjøre det, enn ikke å gjøre det…
Hvordan i alle dager forventes det at folks skal respektere et slikt regelverk?
Jeg synes det er utrolig dumt, og trist at det kastes pyro inn på banen. Det er ikke noe positivt for noen. Men, hvordan skal man forklare folk dette, og få aksept, når straffen for ikke å gjøre det er større, enn for de som gjør det?
Ser man bort ifra knallskudda som ble kastet på banen, så er jo konklusjonen klokkeklar! De seksti-søtti som blussa, lovlig eller ikke, de blussa etter at overheadbanneret vårt var tatt ned, og de kasta ingenting noe sted. Det gikk faktisk helt prikkfritt for seg, uten at noen ble utsatt for unødvendig fare og risiko. Det var ikke snev av panikk, eller noen som stupte av oksygenmangel.
På den andre siden av stadion var det avfyring av røykbomber og bluss under overheadbanneret. Panikk og bevistløshet var resultatet.
Kunnskapen enhver kan trekke av dette er at det på Klanens tribuner fint kan benyttes pyroteknikk, i dette omfanget. Så får NFF vise oss at overtrampet står i samsvar med bota. For der ligger mye av grunnen til at folk gir faen i hva som er lurt, og ikke lurt, å gjøre. For med dems logikk tidligere gis vel Vålerenga størst bot igjen.
Joachim er en av de tekniske bakmennene i Klanens dataverden. Han er også med i EngaTifos ledergruppe, og er en av fire i Klanen med pyrosertifisering.
Klanen.no har invitert til debatt rundt temaet pyroteknikk. Hovedinnlegg til debatten postes her på klanen.no under vignetten «pyrodebatt». Alle er velkommen til å komme med kommentarer og innlegg på denne tråden på forumet. Dersom du ønsker innlegg her på klanen.no får du også det, send inn til webpublisering@klanen.no.