Pyrodebatt: En ny start

Klanen.no har invitert til debatt rundt temaet pyroteknikk. Her får du første innlegg.
Tekst: Joachim Strandberg, Vålerengasupporter

Fakta først, som alltid. Vålerenga møtte Lillestrøm forrige søndag. Som en av få virkelige lokaloppgjør i Norge. Det er ingenting som kommer i nærheten. På begge tribunene er det supportere. Vanligvis jobber de sammen, de tar bussen til jobb sammen, damene dems avtaler middager sammen og man passer hverandres unger, når de er på fest hos hverandre. Venner, kolleger og gode busser. Alle andre dager, enn denne. Da er det hat.

For vi som elsker Vålerenga. Vi hater virkelig Lillestrøm. Vi hater nok alle de andre litt også, men ikke så mye som vi gjør med Lillestrøm. Jævla bøffelfjas og kvitremas.

Denne kampen er spesiell. Derfor så legger folk massevis av tid, og krefter i å lage tifo. I årevis har vi som engasjerer oss for tifo trygla om å få lov til å bruke bluss som virkemiddel. Vi har hatt i utvalg, som har jobbet med regelverket. Så har vi såvidt fått lov til å prøve. Alle mulige, og tenkelige unnskyldninger har blitt brukt for å trenere saken. Folk, som jeg omgås, føler ikke at Vålerenga har gjort nok – for vår sak. For sine supportere, for sitt produkt.

Det er ikke noe produkt uten oss. Vålerenga og tribunelivet til Klanen er vevd sammen i et teppe du ikke kan ta fra hverandre. Ikke som enkeltpersner eller grupperinger, men som helhet. Fordi Vålerenga er jo oftere enn ikke drit dårlige. Som oftest midt på tabellen, med skuffelsens smak i munnen. I år var det medalje og europacup som var målsetningen. Det blei det jo ikke noe av. Spillerne så ofte ut som det ikke var så farlig, når de daffa rundt til tap etter tap.

Alt det som gjorde at folk holdt ut med at Vål’enga var dårlige før, er ikke der lenger. Det folkelige, det man følte at man hadde tilhørighet til. De dumme uttalsene til media, hvor spillerne sa at de hata dommern, og at spillere på det andre laget var stygge. Hvem er det som spiller på Vålerenga nå? Jeg må tenke meg om for å ramse opp laget. Så kjedelige er de. Uten personlighet, uten tiltrekningskraft og aller mest uten innsats.

Så derfor var det en del av de ivrigste supporterne, ikke alle, som ikke syntes at ti bluss var nok til å vise hvor viktig kampen var. 1800 kvadratmeter med banner, og ti små bluss. Så man tok noen til, og enda noen.Man fikk bilder som er på høyde med de bildene vi ser fra Italia, Argentina og Hellas. Bilder som de som har tribunekultur som hobby sikler og runker til hver eneste kveld. På vår egen stadion, mot de som vi hater mer enn alt annet til sammen!

Selv stod jeg forran, og styra med tifobanneret, når disse mektige scenene utspant seg foran meg. Ja, selvsagt er det ikke noe kult for keepern vår at det blir kasta knallskudd inn i femmetern hans. Masse unger syns nok at det er litt skummelt når det smeller. Men det er masse unger som synes det er drittøft også. Som kommer til å huske dette når de selv tar med sine barn på kamp. Fordi de akkurat i denne kampen ble bitt av basillen.

Det Vålerenga leverer på banen, og det Vålerengas administrasjon har levert i forhold til pyroreglement er alt for dårlig. Derfor tar de som elsker Vålerenga saken i egne hender, og gjør Vålerenga til et produkt igjen. For det greier de ikke å gjøre selv. De er alt for redde for NFF og ikke få komme på bankettet etter cupfinalen.

Jeg håper og tror at pyroshowet mot Lillestrøm, trass i sine to negative hendelser, er starten på en ny tid i Norge. Ingen kan blusse med fem bluss og kalle det kult igjen. Det må være minst tretti. Helst seksti. Så får NFF bare bøtelegge Vålerenga til det går rundt for dem på julebordet, og Vålerenga selv tar tak og gjør noe med reglene. Noe reelt, ikke bare tommeord, og prøveordninger. De bruker så mye penger på tull uansett, og dette er jo en utgift som gir noe tilbake. I motsetning til mye annet de har kjøpt…

Norsk fotball er ikke mer populær enn at den er nødt til å tilpasse regelverket sitt til de få som faktisk kommer. Det er den eneste måten de kan komme seg tilbake på. Styreledere som generaliserer og kaller sine viktigste kunder for pøbler og «såkalte», burde tenke seg grundig om, og heller sette alt nn for å la de få kundene han har igjen føle at de blir satt pris på.

Joachim er en av de tekniske bakmennene i Klanens dataverden. Han er også med i EngaTifos ledergruppe, men uttaler seg her som privatperson. 


Klanen.no har invitert til debatt rundt temaet pyroteknikk. Hovedinnlegg til debatten postes her på klanen.no under vignetten «pyrodebatt». Alle er velkommen til å komme med kommentarer og innlegg på denne tråden på forumet. Dersom du ønsker innlegg her på klanen.no får du også det, send inn til webpublisering@klanen.no.

Comments are closed.