MortenNsDagbok: Hva vil Trøim?

I mange år har rike onkler vært en garantist for økonomi til å satse i norsk fotball. Dette gjelder også Vålerenga, men når vi nå står ved et veiskille synes jeg vi skal være tøffe nok til å si: Vålerenga skal være den første av de største som klarer å stå på egne bein.

Trøim og Fredriksen har i mange år stilt opp som garantister for økonomisk underskudd i Vålerenga Fotballs elitesatsing. Aksjeselskapet har hatt ansvar for både inntekter og utgifter på elitedelen, og da selvfølgelig også hatt muligheten til å ta ut overskudd – eller dekke underskudd. De siste åra har Trøim sittet med den mer eller mindre absolutte aksjemajoriteten i Vålerengas aksjeselskap, og har ofte punget ut for det stadig tilbakevendende gapet mellom inntekter og utgifter aksjeselskapet har slitt med å lukke. Nå står vi ved et veiskille, avtalen mellom klubb og AS går ut ved nyttår.

Og det skal være sagt: Ære være gutta i Bryggegata, uten dem hadde det antagelig vært langt mindre å juble for på Oslo Øst de siste tjue åra. Takk skal dere ha, dere har vært helt uvurderlige!

Samtidig slår jeg nå et slag for at klubben bør innstille seg på å stå på egne bein så raskt som overhodet mulig. Vi kan rett og slett ikke holde på sånn lenger, vi må bygge en klubbøkonomi som bærer seg sjøl. Det må bygges opp egenkapital som gir en god likviditet og handlingsrom selv i dårlige tider. Det mener jeg er fullt mulig – også i kombinasjon med å være en norsk toppklubb.

Siden likviditetssituasjonen per dags dato er helt hårreisende bør vi allikevel håpe på en siste håndsrekning fra investorer. Dersom vi går inn i 2015 nedsylta i gjeld blir det nærmest umulig å unngå en konkurs. Det innebærer, med dagens organisering av klubben, at også hele breddeavdelingen går ad dundas!

Inn mot den nært forestående ekstraordinære generalforsamling vil jeg få være med å foreslå et nytt, siste samarbeide med et AS. Formålet med dette AS bør være fint lite annet enn å sørge for at man om to eller tre år har et Vålerenga Fotball som står på egne bein.

Lite attraktivt for investorene, sier du? Jeg er ikke enig. Hvilken forretningsmann har vel ikke lyst til å kunne si: Jeg er såpass god med penger at jeg til og med fikk Vål’enga til å gå med pluss!

Vi må også huske på at Platini og UEFA rasler med sablene i forhold til samarbeide med investorer. Om noen år vil det ikke lenger være mulig å ha slike modeller som Vålerenga og andre klubber opererer med i dag. Så hvorfor ikke sørge for å være i forkant? Å være proaktiv er gjerne det billigste i lengden, det er jeg helt dundrende sikker på.

Uansett vil en slik toårsplan også være avhengig av sportslig suksess. Det bidrar til å skape plattformen vi trenger. I dag er det ingen rimelig tvil om at Kjetil Rekdal er den eneste mannen som kan få til det med begrensede økonomiske midler.

Samtidig veit vi at Kjetil Rekdal og Tor Olav Trøim er (det vi der jeg kommer fra kaller) bestevenner. Det betyr antagelig i klartekst: Dersom man de nærmeste åra vil ha med seg en av disse videre, så mener de at begge skal være med. Det betyr at veiskillet vi står ved også innebærer et valg om en framtid med eller uten radarparet Rekdal&Trøim.

Dermed kan jeg og andre som meiner vi har greie på litt av hvert (?) egentlig gi blanke fanken i foreslå modeller og organiseringsgreier med AS helt fram til vi har fått svar på følgende:

Hva vil du a, kjære Trøim? Vil du være med klubben videre, og på hvilke vilkår? Kan du kanskje hjelpe 101 års-kalven til  å stå på egne bein?

Og DA kan vi snakke.

Enn så lenge må selve jobben med å evaluere/endre organiseringen av klubben gå sin gang, uavhengig av hvordan eliten skal finansiere årets underskudd og morgendagens satsing. I morgen legger hovedstyret fram et høringsnotat der de etter all sannsynlighet foreslår en modell der klubben deles i to, Vålerenga Fotball og Vålerenga Fotball Elite. Hovedmotivasjonen er å for evig og alltid sikre at en økonomisk risikabel satsing på et elitelag for herrer ikke kan velte hele idrettslaget over ende. Det er et syn jeg støtter hundre prosent, og gjerne er talsmann for.


Morten Nydal er «distriktspolitisk talsmann» i Klanen og er redaktør på Klanen.no, men uttaler seg stort sett på egne vegne i spalten MortenNsDagbok.

Comments are closed.