Sëlanne: – Spillerutvikling i verdensklasse

Tre av Vålerengas doble dobbeltmestere reiser i disse dager til nord-amerikansk ishockey. Klanen.no’s ishockeyekspert Jaromir Sëlanne er både stolt, og litt vemodig.

Tekst: Yannick von Strëckër // foto: Grydis (Arkiv)


- Selvsagt er det trist å miste tre så gode spillere. Dette er spillere som ville ha markert seg kraftig i GET-ligaen denne sesongen. Det har jo både Hoff og Karterud gjort allerede, mens vi virkelig fikk se potensialet i Tallak da han var med A-landslaget til oppkjøringskamper mot Frankrike, forteller Sëlanne på telefon til Klanen.no

Magnus Hoff er for mange mest kjent for «Zorro-scoringen» mot Lillehammer i 2011-2012. En slik scoring fra en junior er rett å slett imponerende.

- Hoff har vist finesse og kvalitet i GET-ligaen for Vålerenga. Han har også vist seg som en av landets beste juniorer. Sammen med Tallak og Karterud har han en stor del av æren for at Vålerenga tok hjem både seriegull og NM-gull for U20 både i sesongen 2011-2012 og 2012-2013, sier Sälanne.

Jørgen Karterud er av mange sett på som Vålerengas neste store comet. Med solid høyde og rekkevidde, særdeles god innstilling og spesielt gode ferdigheter i offensiv sone har det blitt mange mål i GET-ligaen for Karterud. I NM-sluttspillet for junior i fjor scoret han så mye at man mistet tellinga. Etter dette bidro han noe overaskende i Vålerengas «checking-line» mot Stavanger Oilers, en oppgave han selvsagt overbeviste i. Mange fikk derfor hakeslepp når «den nye Shampo» ble meldt klar for spill i Canada.

- Karterud er rett å slett et supertalent. Allerede da han var 13-14 år var det klart at dette kom til å bli en stor ishockeyspiller. Selv om han er «hypa» siden femtenårsalderen er det ingen tegn til stjernenykker. Det er en tvers igjennom ydmyk gutt i forhold til oppgavene. I GET-ligaen har han tidvis gnistret, blant annet med et såkalt «ekte hat-trick» mot Stjernen i fjor. Det er en enorm mulighet for «Karta», samtidig som tapet av unggutten er et hardt slag for Vålerenga, sier Sälanne.

Og fortsetter:

- «Karta» kunne utvilsomt ha vært den som fylte skøytene etter Donati-tvillingene sammen med Mark McCutcheon. Likevel er det stort av Vålerenga å la han ta denne unike muligheten. OHL er verdens beste juniorliga. Karterud har signert en kontrakt for ett år, og er vi heldige er det en superstjerne som kommer tilbake til moderklubben, fortsetter eksperten.

Tallak Lyngset er derimot et ubeskrevet blad på seniornivå. Dette er et valg han selv har tatt, da han ønsker å kunne spille i college-ligaer i Nord-Amerika. Der kommer man ikke inn om man har spilt kamper i en profesjonell liga. Likevel har han noe seniorerfaring og har spilt uoffisielle a-landskamper for Norge.

- Lyngset er et back-talent av den gamle gode sorten. Stor i kjeften, stor på isen og tøff når det gjelder. Han har nok noe å gå på rent fysisk, men vil etterhvert kunne nå opp mot de store. Han har stor treningsvilje og med dette oppholdet i USA vil han kunne utvikle seg enormt som ishockeyspiller. Han er den av VIF-gutta som dra til den «dårligste» ligaen, men kjenner vi Tallak rett vil han herje såpass her at han muligens får sjanser på høyere nivåer allerede denne sesongen.

Og fortsetter:

- Uavhengig av om gutta nå lykkes eller ikke er dette tre solide hakk i beltet for Vålerenga Ishockey. Klubben viser at den mener alvor med å være en ishockeyklubb. Spillerutvikling er essensen i å løfte norsk ishockey, og her er Vålerenga sammen med Manglerud og de andre Oslo-lagene helt i verdensklasse.

Når vi først er inne på spillerutvikling hører vi at eksperten fyrer seg opp for alvor.

- Desverre er det ikke slik i resten av landet. Stavanger Oilers med alle sine penger – gidder ikke engang å stille lag i juniorklassene, og bidrar ikke med fem øre hva gjelder utviklingen av fremtidens spillere. De sitter på toppen og nyter godt av håndverket som er lagt ned med dugnadsarbeid ellers i landet. Lørenskog på sin side prøver, og har hentet mange yngre spillere fra Manglerud. Dette skaper etterhvert en kultur for godt juniorarbeid, og det er godt at de sjeleløse viser at de ønsker å bidra.

At Stavanger Oilers skal bidra med spillerutvikling i fremtiden ser Sälanne på som utopi.

- Den klubben drives med et mål for øye, og det er å ødelegge norsk ishockey. Det pumpes penger inn i et så stort tempo at ingen andre klubber har sjans til å holde følge. Om Oslo-lagene mister fotfestet på seniornivå og ikke lenger klarer å hevde seg, holde på de beste spillerne og være med på kjøret – da vil de til slutt ende opp med å ødelegge den gode trenden vi har. Tore Christiansen er per i dag den største fienden av norsk ishockey. Selv om han har bygget opp en såkalt flott organisasjon, handle det kun om å kjøpe seg gull og glitter – ikke å bidra med godt arbeid for isens fremtidige krigere, avslutter en rasende Sëlanne.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.