Endringer i EngaTifo. Hva har Klansstyret gjort?

Det har allerede begynt å svirre rykter om forholdet mellom tidligere ledere i EngaTifo og Klansstyret. Her kommer vårt syn på saken.

Tekst: Ering Rostvåg

Først og fremst: Det er ingen som er bortvist, hundset, lyst i bann, erklært fredløs eller utestengt. Det eneste Klansstyret har gjort er å si at tre personer ikke lenger får lov å ta avgjørelser på vegne av tifogruppa og dermed på vegne av oss, Klanen. De er velkomne til å være med på alt av tribuneliv og dugnader, de har bare ikke makta til å bestemme ting aleine lenger. Dette er ikke veldig dramatisk, men må selvfølgelig begrunnes.EngaTifo har stort sett hatt en leder, og den lederen har stort sett vært den som er villig til å gjøre jobben. Flere av styremedlemmene har vært ledere i EngaTifo og veit at denne jobben er noe av det slitsomste du kan gjøre i Klanen. At man derfor har hatt en ledergruppe, virker fornuftlig. Alle «eneveldige» ledere av EngaTifo har endt opp utslitt og utbrent. Utfordringen med denne ledergruppa har vært at et flertall av den har bestått av folk som har vært i ledergruppa i Ikaros. Da blir det ekstra viktig å skille roller. Dette mener Klansstyret at man ikke har klart.

Lederen i EngaTifo har alltid veldig frie tøyler. Styret legger seg ekstremt sjelden opp i budskap eller hva som er pent og ikke. Det kan man gjøre fordi man vet at det finnes en del uskrevne regler EngaTifo styres etter og fordi lederen er en person med god dømmekraft. Det siste blir vanskelig å stole på når lederne gjør det som flertallet stemmer for i en tilfeldig gruppering. Her kommer skillet mellom roller inn i bildet.

I forkant av kampen mot bøffla, hadde vi begynt å planlegge tifo på hundreårsdagen. Ønsket her var blant annet å lage et heidundrendes fyrverkeri på tribunen og vi hadde Vålerenga i ryggen på å gjøre det forsvarlig og sikkert. Vålerenga stilte én betingelse: Ikke noe tull mellom da og jubileumstifoen. Dette visste ledergruppa i EngaTifo. Da ledergruppa bestemte seg for å forsøke å være kule og ryddige og si ifra om at dem ville bruke røykbomber på Åråsen, fikk dem nok ikke det svaret dem ønska. Klansstyret gav klar beskjed om at hvis dem gjorde dette, ville det være det samme som å prioritere fire røykbomber og moro for seg sjæl, på bekostning av alle de andre som gleda seg til jubileumskampen.

De valgte å prioritere seg sjæl.Det andre overtrampet, som gjøre dette ekstra alvorlig handler om brudd på de uskrevne reglene. EngaTifo er noe så sjeldent som en gruppe supportere som «alle» stoler på. Dette gjør at tifogruppa har tilgang til Ullevaal, Åråsen, Lerkendal osv. i mange timer før kampstart. Har vi ikke tilgang, hjelper klubben og politiet til med å skaffe. Det gjør dem fordi dem vet at denne tilgangen aldri blir misbrukt til å smugle inn pyroteknikk. EngaTifo har arrangert mye ulovlig pyro, men har alltid fulgt «spillereglene» og smugla effektene inn gjennom vanlig inngang der alle andre også må bli tafsa på hver match. Dette er tifogruppa avhengig av for å lage norges feteste tifo og for å unngå at alt utstyret blir endevendt og budskap blir sensurert. Etter EngaTifos rigging på Åråsen ble det funnet haugevis med forskjellige pyroeffekter gjemt overalt på stadion. Det aller meste røykbomber. Ikaros skriver på Klanen.no at «det dessverre ble tatt med inn noen pyroeffekter under riggingen i forkant av kampen», noe som tyder på en eller annen ustyrlig fjott. Antallet og hvor godt det var gjemt tyder på noe helt annet.

Det stemmer at det ikke har vært dialog i etterkant av Åråsen. Dialogen før kampen var klinkende klar: «Ikke gjør det». Svaret var: «Vi kommer til å gjøre det, og Ikaros ønsker å ta ansvaret for det. Ta støyten alene.» Dette har de nå fått muligheten til.

Nå må Klansstyret forklare for folk som tidligere stolte på EngaTifo hvorfor det ikke lenger går an. Det eneste svaret styret kan gi, er at EngaTifo fortsatt er til å stole på. Lover de noe, så holdes det og bryter de regla, så er det alltid uten å bryte ett løfte eller en uskreven regel. Det var enkeltpersoner som misbrukte denne tilliten. Forhåpentligvis er den ikke ødelagt i lang tid fremover.


Bli med i Klanen du også. Og kjøp sesongkort.

Comments are closed.