Pyrodebatt: Jeg kjøper ikke lenger denne pakka

Her er fjerde innlegg under Klanen.no’s vignett «Pyrodebatt»: Ultras-kulturen fører med seg liv og engasjement, men også episoder preget av at noen har tatt «for mye Møllers tran». Gjennom den underliggende argumentasjonen etter Lillestrøm-kampen mener jeg Vålerengas ultras har skutt seg selv i foten med et underforstått ultimatum om at enten godtar du alt eller ingenting.

Tekst: Kjell Henning Thon, redaktør Klansropet

Selv om noen synes å mene det er selvsagt ikke spørsmålet om blussing eller ikke blussing et isolert ja/nei-spørsmål. Sender du opp fyrverkeri på ditt eget bad er det noe annet enn om du sender opp fyrverkeri i forbindelse med en feiring. Slår du til noen i en boksekamp er det noe annet enn om du gjør det på et barbesøk. Og blusser du overraskende på egen skåring er det noe helt annet enn om du minst like overraskende gjør det samme når motlaget tar ledelsen, etter at speaker har advart mot at kampen kan bli avblåst.

Jeg mener blussing kan være utrolig fett, og har selv stått bak utdeling av 150+ bluss i forbindelse med en enkeltkamp (mot Brann i Bergen 2003). I forbindelse med samme kamp jobbet jeg også vellykket for å forhindre at idioten som på vei hjem blusset under tak på Shell-stasjonen på Fagernes, skulle våkne opp i arresten i Valdres morgenen etter.

Blussingen i kampen mot Lillestrøm (minus knallskudd) var fet ved kampstart og ved målet vårt. Og selv om det var gitt tillatelse til en viss mengde pyrotekninkk (kanskje ti bluss og fem blinkere), har jeg ingenting mot at man strekker strikken litt. Men drar du for hardt ryker strikken. De fleste ser at det var det som skjedde med de senere rundene med bluss søndag 11. november.

For alt som skjer det skjer et sted, og alt som skjer det skjer i en sammenheng. Og den sammenhengen gjør at det framstår som lurere at alle liker det enn at ingen liker det. Derfor var stemningen og syngingen veldig god i cirka 65 minutter i denne kampen, inntil tilliten til de som skal drive fram livet på tribunen var tynnslitt. Samtidig sluttet mange av de som syns noen tok seg til rette å synge på sangene de samme startet.

At det kastes ting inn på banen (både i retning vår keeper Kongshavn og Lillestrøms keeper Ramovic) er tragisk. At noen hevder at dette skjer fordi Ramovic er en kødd, faller på sin egen urimelighet. De som kaster ting på banen er bønder, uansett grunn.

Og når klubben kom med sin pressemelding om saken syns jeg de i for stor grad dro hele svingen over en kam. Men det er også forståelig. Flere av de mer erfarne i svingen var nede hos Ikaros/Isko Boys/Sirkus flere ganger i kampen og sa fra om at «nå er det nok». Likevel kom det nye runder med bluss, blant annet i forbindelse med 2-1-scoringen til LSK. Det viser at vi i svingen ikke har en god nok selvjustis, og at det er svingen i seg selv som sviktet.

Fra ultras-miljøene leveres det argumenter om at deres kultur er ei hel pakke. Hvis denne pakka nå innebærer at man aldri kan heve en kritisk røst mot blussing, ikke kan være skeptisk til at noen banker vektere eller forsøker å banke Lillestrøm-supportere, er mitt svar enkelt: Jeg kjøper ikke lenger denne pakka.

Jeg tror jeg ikke lenger på de lite troverdige bortforklaringene og påstandene om at man i ultrasmiljøene skal se på overtrampene internt. Denne sjansen har miljøene fått tidligere, uten at det har virket. Da er det ultras-ultimatumet som igjen har presset meg til å si: Jeg kjøper ikke denne pakka.

Den gode jobben som har vært gjort fra flere for å lovliggjøre blussing på tribunen er satt minst to år tilbake. NFF kommer ikke til å stole på supportere som vil blusse lovlig. Derfor foreslår jeg at jubileumssesongen og sesongen etter også går uten både lovlige og ulovlige bluss i Vålerenga. Så kan vi se hva som må til for å bygge stemning uten, og smeller til med et helsikes show i serieåpningen 2015. Lovlig eller ei!

Kjell Henning Thon er tidligere leder av EngaTifo, nåværende redaktør av Klansropet.


Klanen.no har invitert til debatt rundt temaet pyroteknikk. Hovedinnlegg til debatten postes her på klanen.no under vignetten «pyrodebatt». Alle er velkommen til å komme med kommentarer og innlegg på forumet. Dersom du ønsker innlegg her på klanen.no får du også det, send inn til webpublisering@klanen.no.

Comments are closed.