Pyrodebatt: Gjør det trygt, gjør det skikkelig

Her er femte innlegg under Klanen.no’s vignett «Pyrodebatt»: Mitt syn på pyroteknikk/blussing er todelt, årsaken til det er at jeg har både negative og positive erfaringer rundt dette.
Tekst: Espen Bjørneseth, Vålerengasupporter

Den andre gangen jeg opplevde blussing på Vålerengakamp var på Nadderud for en haug av år siden. Jeg hadde med guttungen, og han satt på skuldrene mine i svingen. Rett bak oss sto en drita idiot og veiva med bluss rett oppi håret til guttungen. Ikke morsomt, ikke stemningsskapende. Det er farlig, og jeg ble redd og sint. Den opplevelsen fikk naturlig nok meg til å bli en kraftig motstander av blussing på tribunen.

La oss spole frem til bortekampen mot Toten i cupen 2007. Der ble det blusset, men jeg vil ta tak i det som skjedde i forkant av blussinga. På området der det skulle blusses, ble det i gitt klar beskjed til folk om hva som skulle skje. Folk med barnevogn, unger og andre som ikke ville være en del av det trakk vekk før det ble fyra løs. Videre så jeg grundig opplæring av håndtering av bluss rundt meg. Blusserne fremstod som edrue og tilregnelige. I ettertid innstilte NFF til bot til Toten, men de slapp etterhvert å betale den. FC Toten prøvde å få tillatelse til at Klanen skulle få blusse! Fantastisk opplevelse, det gira opp stemningen, og det føltes trygt hele tiden.

Jeg har blussa sjøl også. Jeg blussa da Vålerenga United gikk på banen i finalen i Norway Cup for ett par år siden. Den finalen gikk på kunstgresset på Ekeberg, og det var knapt nok noen tilstede. Jeg lover at glisa til Vålerenga United gikk rundt da de entra banen til bluss og sang fra Klanen. Vi var vel 10-15 stykker. Det satt de tydelig pris på! Vi hadde ordna med bøtter til å kjøle blussa i etter at de var tomme, og jeg fikk skikkelig opplæring før jeg fikk blusset i hånda. Igjen føltes det trykt og sikkert.

Det er idioti å blusse når man vet at man påfører klubben bøter. Det skjønner alle, også de som blusser. Likevel blir det gjort, gang etter gang. Det er synd, for etter kampen mot LSK på søndag kan man nok skyte en hvit pil etter lovlig blussing på norske tribuner på denne siden av 2050. Forutsetningene for blussing vil alltid være sikkerhet, sikkerhet og til slutt sikkerhet. Ingen skal skades av bluss.

Å fyre av noen få bluss uten tillatelse er å pisse på klubben. Ikke er det spesielt stemningsskapende heller. Det ødelegger mer enn det gavner, rett og slett.
Å fyre opp mange bluss, som på søndag er en svær stemningsskaper. Det drar folk skikkelig i gang. Man får ett realt kick av det. Bildet til høyre har jeg tatt selv, fra øverst på 228. Det er den største visuelle tribuneopplevelsen jeg har vært med på  siden jeg begynte å gå på kamp med stefatter på midten av 70-tallet. Fy faen, så kult, morsomt og stemningsskapende det var! Det var lys og røyk overalt, og klanen sang «hade, hade, hade Kanari. Lillestrøm den i første». Jeg har aldri vært så gira før kamp som da.
Knallskudd kan man med fordel drite i. Det gir meg ingen verdens ting. Folk som hiver knallskudd og andre ting på banen skal bortvises.
Synd blussinga på søndag det ikke var lov. Synd at vi ikke kan oppleve stemningen og støtten dette gir oftere. Skal man blusse, skal man gjøre det skikkelig. For eksempel sånn som det ble blusset mot Lillestrøm som på søndag. Ellers kan man la det være.

 

Espen Bjørneseth er i ledergruppa til Engasang, og sitter i redaksjonen til Klanen.no. I tillegg finner du ham ofte som bussansvarlig på borteturer.


Klanen.no har invitert til debatt rundt temaet pyroteknikk. Hovedinnlegg til debatten postes her på klanen.no under vignetten «pyrodebatt». Alle er velkommen til å komme med kommentarer og innlegg på denne tråden på forumet. Dersom du ønsker innlegg her på klanen.no får du også det, send inn til webpublisering@klanen.no.

Comments are closed.