MortenNsDagbok: Halléns nyttige idiot

Erik Loe skulle ryddes av banen. Da var en mulig lurvete overgangskontrakt løsningen – og NFFs og  TV2 Sportens tyngde middelet. Tilbake står Smørbukk og smiler, mens Loe, Stabæk og Vålerenga sitter igjen med svarteper. TV2 og norsk sportspresse var Hallèns nyttige idiot.

Svarteper er i dette tilfellet et ikke ubetydelig omdømmeproblem, i tillegg til masse tapt fokus. Stabæk rykker ned og Vålerenga har hatt en mislykka sesong. Veigar Pall Gunnarsson ødela slutten av sin karriere. Herman Stengel får ikke spille for Vålerenga selv om han vil – også dette på grunn av omdømmerelatert problematikk. Og sist men ikke minst: Loe ble ryddet av banen som presidentkandidat før fotballtinget.

Det kan sikkert være at kontrakten(e) som ble skrevet ikke var helt som de burde, men inntil retten påstår noe annet tror jeg faktisk ikke det er så altfor gærent.

Klansstyret har (som så mange andre) sett med tung bekymring på det hele, og fulgt prosessen så godt det lar seg gjøre. Man har vært fornøyd med hvordan hovedstyret har håndtert saken etter at den kom i media.  Vi er blitt ryddig orientert hele veien, og har kunnet være enige i strategier og veivalg som er gjort.

Klanen eller Vålerenga vil aldri si at alt dette egentlig dreier seg om en maktkamp i NFF, ikke er det sikkert alle mener det heller – men JEG sier det gjerne. (I distriktspolitisk avdeling er nemlig egen takhøyde ubegrenset.)

Jeg har ment det hele tiden, dette har vært en meget lurvete sak fra ende til annen. Når Erik Loe i VG tar bladet fra munnen, kan jeg ikke annet enn gjøre alt som står i min makt for å sette to streker under hans versjon. Selv om det selvfølgelig bare er spekulasjoner fra min side, og ingen bevis ligger på bordet.

Intervjuet med Erik Loe er antagelig det mest fornuftige som er skrevet eller gjort i media siden denne smørja ble satt i sving av TV2 og NFF, og det er lesning som anbefales selv den mest innbitte VG-hater.

Media valgte ikke uventet sin sedvanlige arbeidsmetode i denne saken, den som minner om revejakta i den britiske overklassen. For å dra til skikkelig: Man kan se for seg en viss fotballpresident som leder det hele til hest, mens TV2s Per Angell Berntsen og andre blodtørstige med penn og tastatur løper etter byttet som siklende bikkjer. Det er som min gamle far foraktelig sier om den type jakt: «Dætta ær itte jakt, dætta ær skytteri!».

Vi får nå se fram til at media setter sitt søkelys på hvordan maktkampen i NFF har gitt sine utslag. Man kan jo begynne med å se på hvorfor en annen av Hallens motstandere, den tidligere lederen av andredivisjonsforeningen, måtte gå? Var det virkelig så snuskete det som skjedde?

Det positive er at denne saken har ført til en bevisstgjøring innen den norske fotballøkonomien. Vålerenga skal gå foran, og har laget gode rutiner og retningslinjer som sikrer at en slik sak ikke kommer igjen hos oss. Det kommer sikkert også til å ta en stund til vi ansetter en kremmer fra Hedemarken til å ordne med kontrakter igjen? Samtidig er det de som har lært mest i det siste – så det kunne sikkert vært like greit. (Hvis vi da ser bort i fra det omdømmemessig problematiske i at media ville ha vært kritiske til det hele.)

Heldigvis har det også skjedd ting i fotballforbundet «siden sist». Ansettelsen av Kjetil Siem gjør at maktsentrumet ikke er så sentrert som det har vært. NFF blir en stadig sunnere organisasjon med Siem på plass, han er flink til å lufte ut. Men så har det også lukta veldig innestengt i lokalene på Ullevål, så helt nødvendig har det vært.

Det skal bli greit å få denne overgangssaken ut av verden, men om fotballverdenen har gått framover – så går det ikke akkurat like fort unna i det norske rettsapparatet. For eksempel har Veigar rukket å gå tilbake til Stabæk siden saken startet. Nå skal det sikkert gå et år til før saken kommer for retten, og så skal det sikkert ankes og gud vet hva.

TV2 kommer til å få god tid til å fortsette sitt virke som Smørbukks våpendrager, om de ønsker det.

*****************************************************
Morten Nydal er «distriktspolitisk talsmann» i Klanen og sitter i Klanens styre, men uttaler seg stort sett på egne vegne i spalten MortenNsDagbok

 

Comments are closed.