Johan Bauer gir jernet: Fremgangen fortsetter

På tross av onsdagens onde melding om at Oslo ikke skal arrangere OL i 2022, ikke engang søke, ristet Vålerenga av seg skuffelsen og rystet Stjernen fra andre dropp.

Første dropp vant ikke Sankt Hallvards menn, men i sum resten av kampen. Men ikke til beste karakter. Det er fortsatt mye å jobbe med for Espen Knutsen. På det mentale planet.

For etter å regelrett ha herjet, overkjørt og filleristet Stjernen som de ville de omlag første ti minuttene av kampen, slapp Vålerenga intensitet og tempo ned et par hakk – man ledet jo tross alt 2-0 – og Stjernen fikk et tempo som passet dem mer. Ikke at Stjernen ble noe mer effektive eller farlige av den grunn, det ble de ikke.

Vålerengas herjing i starten av kampen beskrives best ved at Stjernen tok timeout etter drøye fem minutter.

Sånt er sjeldent.

Men laget, Vålerenga altså, slapp seg som sagt ned et par hakk, til en tilstand av tilfredshet, og det varte i det store og hele til det var igjen ti minutter av kampen, da var de plutselig tilbake i samme tempoet og kreativiteten som de innledet kampen med. Vi håper en real hårføner i pausen fra Hr. Knutsen var årsaken. Noe vekket laget i hvert fall sakte i 3. periode.

Resultatet burde vært mye mer enn de 7-2 det til slutt ble. I Vålerengas favør selsagt.

Og her kommer det vi har pekt på før; Vålerengas verste fiende.

Dem selv.

Ingen andre.

For hva som rir inn i laget etter en sånn knallåpning er et mysterium. Og det er et mysterium at de klarer jekke seg opp igjen mot slutten av kampen. Hva skjer?

Er det slik at de føler seg så komfortable og vet at seieren er i boks at de rett og slett sparer krefter til neste oppgave? Neste kamp? Vi håper det. For det kan på mange måter rettferdiggjøre det. Ikke helt, men det gjør det i det minste forståelig. Stjernen hadde ingenting å komme med, og det så hele det rasfarlige Jordal Amfi.

Men burde ikke spillerne da ta resten av kampen som trening inn mot lørdagens bortemøte med Stavanger Oilers, og hjemmemøtet med Färjestad kommende onsdag? Ikke ta det som en lett rusletur i skogen? Trene formasjoner? Trene skudd?

Svaret er innlysende.

Og får ikke Espen Knutsen ryddet opp i denne mentale kollektive skaden i laget, ja da kan Vålerenga bli straffet meget hardt utover sesongen. Selv om Stjernen reduserte til 2-1 så ble de aldri farlige, men et bedre lag – og dem er det flere av – ville med all sannsynlighet utnyttet temposkiftet og hamret inn 2-2.

Og kanskje 2-3.