Fra idè til tribunesang: Hvordan blir supportersanger egentlig til?

Har du lurt på hvordan tribunesangene blir til? Det skjer ikke av seg selv. En gruppe ildsjeler som bryr seg om tribunestemning har en finger med i spillet på de aller fleste nye sangene som dukker opp. Her er litt om hvordan sanger blir til.

Tekst: EspenB

Klanen er kjent for mange ting. Blant annet er vi kjent i Norge og Europa for vår innsats på tribunen. Sangmessig kan vi slå oss på hardt på brystet, og i skryterekka ligger bla kåring som tiårets bortefølge på Stamford Bridge på 90-tallet. Vi har blitt klappet ut av stadion og nedover gatene fra St. James Park av begeistra Newcastlefans.

Sånt kommer ikke av seg sjøl. Vi er avhengig av at folk synger på kampene, og vi er avhengig av å ha ett repertoar som fungerer. Ikke minst trenger vi gode forsangere som skjønner hvilke sanger som passer til hvilke tider og situasjoner.

Som regel kommer de nye sangene som innspill/forslag til Engasang fra klansfolk. Det være seg på forum, via mail, på vei til og fra kamper, eller direkte til forsangere. Noen er skikkelig flinke, og har laget mange utkast til sanger opp gjennom åra.

Alle møtene Engasang holder er åpne for alle. Vi holder møter med ujevne mellomrom, og der går vi bla gjennom sanger vi har plukket opp siden forrige møte. Vi pusser også videre på sanger som ikke er gode nok for lansering på tribunen ennå. Sitter du med forslag, send dem gjerne til sang[at]klanen.no Bare lov at du prøver ut sangen skikkelig høyt i dusjen før du sender inn. Da får du en pekepinn på om låta fungerer eller ikke.

Noen ganger har vi en melodi, men ingen tekst. Andre ganger teksten men ingen melodi. Engasang har høye krav til seg sjøl, og vi er opptatt av at ingen andre i Norge benytter melodiene vi vil innføre. Vi skal aldri kopiere norske supportergrupperinger. Der er vi fortsatt milevis foran de andre supportere i Norge. Det er svært lite kreativitet å spore i de andre klubbene, og mange stjæler sanger fra oss. Det er pinlig å høre på dem når de møter oss. Eier de ikke skam i livet?

Sangmøtene er som sagt åpne for alle, og vi trenger alltid innspill og folk som vil bidra. Vi legger ut info om møter på forum og Facebook. Du er veldig velkommen om du ønsker å bidra til å utvikle tribunekulturen vår. Vi er ikke så mange på møtene, så det er fullt mulig å påvirke utviklinga. Ikaros og gamlekara bakerst på 228 stiller som regel med folk. Aldersspenn har vi dermed også. Her er folk fra tenåra til godt ut i 40-åra. Vi har ei ledergruppe på 3 stk som ordner møter og annet forefallende, men det er stort sett fullt demokrati som råder. Jeg er altså en del av denne ledergruppa i år.

På selve møtene prøvesynger vi sanger, vi plukker fra hverandre teksten, foreslår endringer og tygger på sangene til de sitter som de skal. Sangene må også være greie å starte for forsangerne.

Det er faktisk vanskelig å få til gode sanger, og vi er heldige om vi klarer å innføre 1-2 sanger per sesong. Når en sang omsider sitter, diskuterer vi når den skal innføres på tribunen. Bør den innføres med flyers hjemme eller bør den testes ut på bortekamp først? Fra idè til lansering kan ta fra noen uker til flere år.

De fleste forslagene forkastes. Årsakene til skrinlegging kan f.eks være at melodien allerede er i bruk av andre, den kan være lite egnet til tribunesang, eller den er for lik sanger vi allerede har.Vi følger nøye med ved lansering på tribunen. Sangen må fenge hos menigmann, slik at den blir skikkelig forankra på tribunen. Fenger ikke sangen som vi ønsker etter noen kamper, blir den plukka vekk igjen.

Mange forlanger spillesanger til enhver ny spiller som kommer inn døra på Valle. Engasang har bestemt å ikke bruke tid på spillersanger. Det er litt fordi ressursene o g tiden ikke strekker til, men mest fordi vi ikke vet hvor lenge spilleren blir i klubben. Ett eksempel er sangen til Moa. Det tok to år før den satt skikkelig på tribunen, og måneden etter reiste han til Tyskland…Vi lager heller sanger om klubben vår, den reiser ingen steder uten oss.

Samtidig vet vi at spillersanger resirkuleres, slik at alle som bemerker seg i den vakre blå drakta får sang. Navnet er med på å avgjøre hvilken sang det blir. Så enkelt er det ofte. Vil du/dere ta ansvaret for å snekre spillersanger, møt opp på neste møte. Vi gir gjerne retningslinjer og innspill.

Noen sanger oppstår på tribunen under kamp. Spesielle situasjoner utløser kreativitet, og man har en sang umiddelbart. Her er humor eller galgenhumor ofte grunnlaget. Mange mener at den spontane humoren er borte fra våre tribuner, jeg er uenig. Dere hører ikke godt nok etter! De fleste av disse sangene blir ikke med videre til neste kamp, mens andre igjen henger med i årevis. «heldig med været» er en klassiker vi synger ved fint vær og tap.

Engasang bruker tid på sanger fordi vi elsker Vålerenga. Vi vil at Enga skal ha så god støtte på tribunen som mulig. Klanen skal være best og ledende i Norge både på repertoar og volum. Grunnlaget legges utenfor tribunen. Støtten skjer på tribunen før, under og etter kamp. Vålerenga er nede i en bølgedal publikumsmessig, og det gjør at hver stemme på tribunen teller. Der trenger Vålerenga og Klanen hjelp av deg og venna dine.

Så hev din røst og støtt ditt lag, så får du se en vakker dag..

Comments are closed.